Bu Sentetik Hücre, Tümör İçerisinde Anti-Kanser İlaçları Üretiyor

Bu Sentetik Hücre Tümör İçerisinde Anti Kanser İlaçları Üretiyor

Technion İsrail Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları kanserli bir tümörü, doku içerisinde anti kanser proteinleri üreten sentetik bir hücre olan “nano-fabrika” kullanarak başarıyla tedavi ettiler. Advanced Healthcare Materials’da yayınlanan araştırma, sentetik hücrenin anormal dokulara yönlendirilmesi için sentetik biyolijiyi, yapay olarak protein üretmek ve hedeflenen ilaç dağıtımını birleştiriyor.

Sentetik hücreler, doğal hücrelere benzer kapasitelere ve bu hücrelere nazaran daha üstün yapay sistemlerdir. İnsan hücreleri, çeşitli biyolojik moleküller üretebildiği gibi, sentetik hücrede geniş bir protein yelpazesi üretebilir. Bu tür sistemler, doku mühendisliği disiplininde, yapay organların üretiminde ve yaşamın köklerini incelemek için büyük bir potansiyele sahiptir.

Yapay hücrelerin tasarımı, tüm dünyadaki birçok araştırma grubu tarafından takip edilen oldukça karmaşık bir mühendislik sorunudur. Yapay bir hücrenin anormal bir doku içinde protein üretmek için bir nano fabrika olarak hizmet verdiği mevcut araştırma, Technion’daki Wolfson Kimya Mühendisliği Fakültesi’ndeki doktora öğrencisi Nitzan Krinsky ve yardımcı Prof. Avi Schroeder tarafından yönetildi.

Araştırmacılar, biyolojik hücrelerin doğal zarını andıran lipit esaslı parçacıklar içine moleküler mekanizmaları entegre ettiler. Parçacıkları, biyolojik dokuyu “algıladıklarında” aktive edildikleri zaman, entegre bir sentetik DNA şablonu tarafından belirlenerek terapötik proteinler üretmek üzere tasarladılar. Parçacıklar, dış mikro ortamdan, devam eden faaliyetleri için gerekli olan enerji kaynaklarını ve yapı taşlarını inşa ederler.

Laboratuvardaki hücre kültürlerinde deneyler yapıldıktan sonra, yeni teknoloji farelerde de test edildi. İşlenmiş parçacıklar tümöre ulaştığında, kanser hücrelerini ortadan kaldıran bir protein ürettiler. Parçacıklar ve bunların aktiviteleri, parçacıklar tarafından üretilen yeşil floresan protein (GFP) kullanılarak izlendi. Bu protein, floresan mikroskobu kullanılarak gerçek zamanlı olarak görüntülenebilir.

Prof. Schroeder, “Birleşik DNA şablonunu kodlayarak, geliştirdiğimiz parçacıklar çeşitli protein ilaçları üretebilir” dedi. “Bunlar modülerdir, yani çevresel koşullara uygun olarak protein üretiminin etkinleştirilmesine izin veriyolar. Bu nedenle, Technion’da geliştirdiğimiz yapay hücreler, kişiselleştirilmiş tıp trendinde – belirli bir hastanın genetik ve tıbbi profiline tedavinin ayarlanmasında önemli rol oynayabilir.”

Kaynak : phys.org

465 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!