Çalışmalar Gösterdi: Gün İçinde Yapılan Şekerlemeler Uyku Eksikliğini Gidermiyor

Çalışmalar Gösterdi Gün İçinde Yapılan Şekerlemeler Uyku Eksikliğini Gidermiyor

Fotoğraf: Gündüz kısa bir şekerleme uykusuz bir geceyi geri getirmez. Sweet Briar Koleji.

Kısa süreli uyumanın (yani şekerlemenin), uyku eksikliğinden kaynaklanan bilişsel süreçteki bozuklukların hafifletilmesine yardımcı olabilir fakat özellikle kısa süreli şekerlemelerin etkileri konusunda sınırlı araştırma vardır. Pittsburgh Üniversitesi ve Michigan Eyalet Üniversitesindeki araştırmacıların yaptığı yeni bir çalışmada, kısa süreli yapılan şekerlemelerin (30-60 dakikalık) uyku eksikliğine etkisini test etti.

Yavaş dalga (derin) uyku, uykunun en derin ve en onarıcı aşamasıdır.

Yüksek genlikli, düşük frekanslı beyin dalgalarıyla belirgindir. Vücudumuzun en rahat olduğu uyku aşamasıdır; kaslar rahat, kalp atış hızı ve solunum en yavaştır.

Michigan State Üniversitesi Uyku ve Öğrenme Laboratuvarı direktörü Dr. Kimberly Fenn, derin uyku, uykunun en önemli aşaması olduğunu söylüyor.

“Birisi bir süre uykusuz kaldığında, sadece gün içinde olsa  bile, derin uyku ihtiyacı oluşur.”

“Özellikle, yavaş dalga (derin) uykusuna ihtiyaç duyarlar. Kişiler her gece uykuya daldıklarında yavaş dalga (derin) uykusuna geçerler ve bu aşamada oldukça uzun zaman harcarlar.”

Araştırma için Dr. Fenn ve meslektaşları 275 üniversite çağındaki katılımcıyla anlaştı.

Gönüllüler, akşam laboratuvara geldiklerinde bilişsel görevleri tamamladıktan sonra rastgele üç gruba ayrıldılar.

İlk grup uyuması için eve gönderildi; ikinci grup ise gece boyunca laboratuvarda kaldı. 30 veya 60 dakikalık kısa süreli uyudular. Üçüncü grup ise hiç uyumadı.

Katılımcılar ertesi sabah, bilişsel görevleri yerine getirmek için tekrar laboratuvarda toplandılar.

Dr. Fenn, ikinci grubun uyku eksikliği yaşamalarından ötürü verilen görevlerde birinci gruba göre daha fazla hata yaptıklarını söylüyor.

Ancak her 10 dakikalık derin uyku artışı yaptıkları hataları %4 oranında azalttı.

“Buoran küçük görünebilir ancak cerrahlar, polis memurları veya kamyon şoförleri gibi uzun süre uykusuz kalan meslek gruplarında ,meydana gelmesi muhtemel hata türleri göz önüne alındığında, hatalardaki %4’lük bir azalma potansiyel olarak hayat kurtarabilir.”

“Daha derin uykuya sahip olan bireyler, her iki görevde de daha az hata gösterme eğilimindeydiler. Ancak yine de uyuyan katılımcılardan daha kötü performans gösterdiler.”

“Bulgular uykuya öncelik vermenin önemini vurgularken şekerlemelerin –derin uyku olsa bile- tam bir gece uykusunun yerini alamayacağını bize göstermektedir.”

Yapılan araştırma Haziran 2021’de Sleep dergisinde yayınlandı.

Kaynak: sci-news.com

556 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!