D Vitamini Soğuk Algınlığı ve Gripten Koruyor

Queen Mary Üniversitesi’nin öncülüğünden yürütülen bir çalışmaya göre, D Vitamini takviyeleri akut solunum enfeksiyonlarına karşı korur.

İngiltere’de aşırı D vitamini eksikliğinin gıda takviyeleri ile üstesinden gelindiğini içeren bu çalışma, D vitamininin kemik ve kas sağlığının ötesinde yararlar sağladığını ve güçlü deliller ile insan sağlığı için çok büyük etkilere sahip olduğunu açıklıyor.

Bu çalışmanın The BMJ’de yayınlanan sonuçları, Birleşik Krallık, ABD, Japonya, Hindistan, Afganistan ve Kanada da olmak üzere 14 ülkede yürütülen 25 klinik çalışmada yaklaşık 11,000 katılımcının yapmış olduğu ham veri analizlerine dayanıyor. Fakat, bu çalışmalar tutarsız sonuçlar içermektedir. Bazı raporlar sonucu D vitamininin solunum enfeksiyonlarına karşı koruduğu söylenebilirken, hiç bir etki göstermediğini destekleyen raporlar da yazılmıştır.

Queen Mary Üniversitesi’nden olan baş araştırmacı Profesör Adrian Martineau, ” Bu büyük ortak araştırma çabası D vitamininin gerçekten solunum enfeksiyonlarına karşı koruduğunu ispatlayan ilk kesin kanıta sebep olmuştur. 10,933 deneme katılımcısının bir araya topladığı ham veri analizlerimiz, D vitamininin neden bazı denemelerde çalışırken diğerlerinde çalışmadığı sorusunun yöneltilmesine mahal vermiştir.”

“Sonuç şu ki; D vitamini miktarının en düşük düzeyde olduğu takviyelerde ve takviyelerin uzun aralıklarla alınması yerine günlük veya haftalık kullanılması en kuvvetli koruyucu etkiyi sağlar.”

“D vitamini içeren gıda takviyeleri, kararlılığı ve D vitamininin düşük dozda alınmasını sağlar. Alınan düşük dozdaki bu D vitamini birkaç ülkede bulunan aşırı D vitamini eksikliğini elimine eder. D vitamininin bu yeni faydasını kanıtlayarak, aşırı D vitamini yoksunluğunun yaygın olduğu ülkelerde, İngiltere gibi, D vitamininin seviyesini arttırmak için gıda takviyesini öne sürmek davayı güçlendirecektir.” demiştir.

Ayrıca, D vitamininin akciğerlerdeki antimikrobiyal peptidlerin miktarını arttırarak soğuk algınlığına karşı koruduğu düşünülmektedir. Yapılan bu çalışmanın sonuçları, D vitamininin miktarının en az olduğu kış mevsiminde soğuk algınlığı ve gribin en yaygın olduğu gözlemiyle uyuşmaktadır. Bu sonuçlar aynı zamanda solunum virüsleri tarafından tetiklenen astım krizine karşı neden koruduğunu da açıklar.

Günlük veya haftalık alınan takviye, D vitamini en düşük seviyede (25 nmol/L ‘nin altında bir seviye) olan insanların akut solunum enfeksiyon riskini yarıya indirir. Ayrıca, D vitamini daha yüksek seviyede olan insanlar da bu takviyelerden yararlanarak enfeksiyon riskini azaltabilir, fakat etkisi çok daha az olur (riskin ancak %10’u azalır). D vitamininin akut solunum enfeksiyon riskini düşürebilmesi enjekte edilebilen grip aşısının koruyucu etkisi ile eşdeğerdir.

Akut solunum enfeksiyonları dünya çapındaki ölümlerin ve hastalıkların ana sebebidir. Soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum enfeksiyonları GP konsültasyonları ve işten alınan izinli günler için en yaygın sebeptir. Zatürre gibi akut solunum yolları enfeksiyonları ise daha  nadir görülür fakat 2013 yılında dünyada 2,65 milyon ölüme sebep olmuş bir enfeksiyondur. D vitamini takviyesi güvenli ve ucuzdur dolayısı ile D vitamini takviyesi ile akut solunum enfeksiyonlarının azalması oldukça uygun maaliyetli olabilir.

Çalışma, dünya çapında 21 kurumdan 25 araştırmacının bir konsorsiyumu ile yönetilerek Ulusal Sağlık Araştırma Enstitüsü (NIHR) tarafından finanse edilmiştir.

Ulusal Sağlık Araştırma Enstitüsü, Sağlık ve Teknoloji Değerlendirme Programı’nın direktörü; “Geniş çaplı bu çalışmanın ilginç bulguları, daha çok tartışmaya değer durumdadır ve bu çalışma Ulusal Sağlık Araştırma Enstitüsü Sağlık ve Teknoloji Değerlendirme Programının, diğer araştırma finansörlerinin üstesinden gelemeyeceği kısımlara nasıl ulaştığına dair bir başka örnektir.” demiştir.

Kaynak : sciencedaily.com

600 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!