Daha Güçlü Beton Yapmak için Kişisel Koruma Ekipmanlarının Geri Dönüştürülmesi

 Daha Güçlü Beton Yapmak için Kişisel Koruma Ekipmanlarının Geri Dönüştürülmesi

RMIT Üniversitesi’ndeki mühendisler, betonu daha güçlü hale getirmek için tek kullanımlık kişisel koruyucu donanımları (KKD) kullanmak için bir yöntem geliştirmişler ve pandemi kaynaklı atıkları önemli ölçüde azaltmak için yenilikçi bir yol sağlamışlardır. RMIT ekibi, üç temel KKD türünün (izolasyon önlükleri, yüz maskeleri ve lastik eldivenler) betona geri dönüştürülmesinin fizibilitesini araştıran ilk ekiptir.

RMIT Mühendislik Okulu araştırmacılarının İnşaat Malzemelerinde Örnek Olaylar, Toplam Çevre Bilimi ve Temiz Üretim Dergisi’nde yayınlanan çalışmaları, KKD’nin yapısal betonda takviye malzemesi olarak kullanılma potansiyelini göstermektedir.

Çalışmalar, parçalanmış KKD’nin betonun gücünü %22’ye kadar arttırabileceğini ve çatlamaya karşı direnci iyileştirebileceğini bulmuştur.

RMIT Mühendislik Okulu ekibinin endüstri ortağı Casafico Pty Ltd, bu araştırma bulgularını bir saha projesinde kullanmayı planlamaktadır.

COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana, dünya genelinde her gün ortalama 54.000 ton KKD atığı meydana gelmiştir. Her ay dünya çapında yaklaşık 129 milyar tek kullanımlık yüz maskesi kullanılmakta ve atılmaktadır.

Çalışmanın ilk yazarı, doktora sonrası araştırmacısı Shannon Kilmartin-Lynch, araştırmanın sağlık hizmetleri atıkları ile başa çıkma zorluğuna döngüsel bir ekonomi yaklaşımı getirdiğini söylemiştir.

RMIT’de Rektör Yardımcısı, Doktora Öncesi Üyesi Kilmartin-Lynch, “Sürekli büyüyen COVID-19 kaynaklı atık yığını için acilen akıllı çözümlere ihtiyacımız var – bu zorluk pandemi sona erdikten sonra bile devam edecek. Araştırmamızda, doğru miktarda parçalanmış KKD’nin eklenmesinin betonun mukavemetini ve dayanıklılığını artırabileceği bulunmuştur,” demiştir.

Ortak baş yazar Dr. Rajeev Roychand, dünya çapındaki inşaat endüstrilerinin bu atığı değerli bir kaynağa dönüştürmede önemli bir rol oynaması için gerçek bir potansiyel olduğunu söylemiştir.

“Araştırmamız henüz erken aşamalarda olsa da, bu umut verici ilk bulgular, tek kullanımlık KKD atıklarını çöp sahasından uzak tutmak için etkili geri dönüşüm sistemlerinin geliştirilmesine yönelik önemli bir adımdır,” demiştir.

Güç ve Esneklik

Üç ayrı fizibilite çalışmasında, tek kullanımlık yüz maskeleri, lastik eldivenler ve izolasyon önlükleri önce parçalanarak %0,1 ile %0,25 arasında değişen hacimlerde betona dahil edilmiştir.

Araştırmada şunlar bulunmuştur:

  • lastik eldivenler basınç dayanımını %22’ye kadar artırdı,
  • izolasyon önlükleri eğilme gerilimine karşı direnci %21’e, basınç dayanımını %15 ve elastikiyeti %12’ye kadar artırdı,
  • yüz maskeleri basınç dayanımını %17’ye kadar artırdı.

Sorumlu yazar ve araştırma ekibi lideri Profesör Jie Li, hem sağlık hizmetlerinden hem de halktan kaynaklanan KKD atıklarının çevre üzerinde önemli bir etkisi olduğunu söylemiştir.

Li, “Hepimiz sokaklarımıza çöp atılan tek kullanımlık maskeler gördük, ancak bu atık düzgün bir şekilde bertaraf edildiğinde bile çöplükte son buluyor. Döngüsel bir ekonomi yaklaşımıyla, daha iyi ürünler yaratmak için bu atıkları çöp sahasından uzak tutabiliriz – bu herkes için bir kazançtır,” demiştir.

Araştırmanın bir sonraki adımı, KKD akışlarını karıştırma potansiyelini değerlendirmek, pratik uygulama stratejileri geliştirmek ve saha denemeleri için çalışmaktır. Ekip, araştırmayı daha da geliştirmek için sağlık ve inşaat sektörleriyle işbirliği yapma konusunda da heveslidir.

Kaynak: techxplore.com

873 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!