Diyabet Tedavisi Kalp Hastalıklarını Azaltma Potansiyeli Gösteriyor

Diyabet Tedavisi Kalp Hastalıklarını Azaltma Potansiyeli Gösteriyor

Kanada St. Michael’s hastanesinde yapılan bir araştırma, tip 2 diyabetli hastaların kan şekerini düzenleyen bir sınıf tedavinin ayrıca kalp hastalıklarına karşı nasıl koruyucu olabileceğini de açılığa kavuşturdu.

Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin düzenlediği 2019 ESC Kongresi’nde sunulan EMPA-HEART CardioLink-6 Denemesi’nin bulguları diyabet tedavisinin (empagliflozin) kan damarlarının onarımı ve buna bağlı olarak kalp hastalığı riskinin üzerindeki etkilerine odaklanıyor. Empagliflozin, kan şekerini düşüren ve SGLT2 inhibitörleri olarak adlandırılan ilaç kategorileri altında yürütülen bir tedavidir.

Araştırma, iltihaplı hücrelerle beraber dolaşımda olan progenitör hücrelerin (kemik iliğinde bulunur ve kalp sağlığında rol oynarlar) düzenlendiğini öne sürüyor. Diyabet hastası ve kalp hastalığı riski taşıyan hastalar için bu tür ilaçlar, hatalı damarları onararak ve kalp hastalığını kalıcı kılacak hasarlı hücreleri hafifleterek kalbin korumasını sağlayabilir.

St. Michael Hastanesi’nin Keenan Biyomedikal Bilim Merkezi’nde (KRCBS) kardiyak cerrahı ve bilim adamı olan Dr. Subodh Verma, “SGLT2 inhibitörlerinin diyabetli hastalarımızı kalp hastalığından da koruyabildiğine dair net kanıtlar veren büyük ölçekli klinik çalışmalar gördük. Çalışmamızdan önce, bunun neden olduğu bilinmiyordu.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2016’da diyabet nedeniyle 1,6 milyon ölüm gerçekleşti. Bu, körlük, böbrek yetmezliği, kalp krizi, felç ve alt ekstremite amputasyonunun ana nedenlerinden biri. Kalp hastalığı, diyabet hastaları için sık sık kan damarı onarımını riske attığından ve bunları kardiyovasküler sorunlara daha duyarlı hale getirdiğinden büyük bir endişe kaynağıdır.

St. Michael’ın ekibi, Western University’deki Schulich Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi’nde doçent ve Robarts Araştırma Enstitüsü’nde bir bilim insanı olan Dr. David Hess ile işbirliği yaptı. Hess, kan damarı progenitör hücrelerinin tanımlanması ve miktar tayini konusunda uzman kişi. EMPA-HEART CardioLink-6 Denemesi’nden kan örnekleri kullanarak, Dr. Hess diyabette rejeneratif progenitör hücrelerin azaldığını gösterebildi. Bununla birlikte, empagliflozin alan hastalarda, bu progenitör hücreler restore edildi.

Dr. Hess, “Diyabetli insanlarda, yalnızca faydalı progenitör hücrelerin arttığını değil, aynı zamanda kardiyovasküler hastalığa da katkıda bulunabilecek düşük enflamasyon ve oksidatif stresin endikasyonlarını gördük,” dedi.

Dr. Verma, diyabet hastaları için kalp hastalığı riskini azaltmaya yönelik atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.

St.Michael’s takımını oluşturan kişiler: Dr. Verma; Rotstein; KRCBS’de anestezi uzmanı ve bilim adamı olan Dr. David Mazer; KRCBS’de kalp cerrahı ve bilim adamı olan Dr. Mohammed Al-Omran; KRCBS kardiyolog ve bilim adamı Dr. Kim Connelly; Andrew Yan, bir kardiyolog; Li Ka Shing Bilgi Enstitüsü’nde endokrinolog ve bilim adamı Dr. Lawrence Leiter.

Araştırmacılar, bu yeni bulguların, şeker hastalığı ile komplike kalp hastalığı olan hastalar için yeni tedavilerin temelini oluşturabileceğini söylüyor.

Kaynak : sciencedaily.com

588 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!