DNA, İlk Modern İngiliz’in Koyu Tenli ve Mavi Gözlü Olduğunu Gösterdi

DNA İlk Modern İngiliz'in Koyu Tenli ve Mavi Gözlü Olduğunu Gösterdi

Fotoğraf : 10.000 yıllık iskeletin DNA analizinden sonra “Çedar Adamı”nın kafatasından oluşturulan yeni model, ilk İngilizlerin koyu tenli ve mavi gözlü olduğunu gösterir.

Londralı bilim insanları Çarşamba günü 10.000 yıllık bir insan kalıntılarının çığır açan DNA analizinin sonucunda ilk İngilizlerin koyu tenli ve mavi gözlü olduklarını söylediler.

1903 yılında güneybatı İngiltere’de ki bir mağarada keşfedilen sonradan da çedar adam olarakta adlandırılan iskelet kalıntılarının ilk tam DNA analizi yapıldı.

İngiltere Doğal Tarih Müzesi ve College London Üniversitesi arasındaki ortak bir projede, bilim insanları kafatasına 2mm’lik bir delik açtı ve analiz için kemik tozu çıkardı.

Bulgular, daha önce bir modelde kahverengi gözlü ve açık tenli olarak tasvir edilen çedar adamının tasvirini değiştirmeye yönelikti.

Son 10 yıldır mağarada bulunan insan kemiklerini analiz eden Chris Stinger ” Bir İngiliz’in 10.000 yıl önce mavi göz ve koyu cilt kombinasyonuna sahip olabilmesi çok şaşırtıcı.” Dedi.

Bulgular, kuzey Avrupa nüfusunun az pigmentasyona sahip olma özelliğini beklenilenden daha önce ortaya çıktığını gösteriyor.

DNA’sı günümüzde İspanya, Maceristan ve Lüksemburg’da keşfedilen bireylerle bağlantılı olan Çedar Adam kabilesi son buzul çağının sonunda Britanya’ya göç etti.

DNA İlk Modern İngiliz'in Koyu Tenli ve Mavi Gözlü Olduğunu Gösterdi

Fotoğraf : Model yapımcı Adrie (soldaki) ve Alfons Kennis, Çedar Adam adlı kafayı Uluslararası Uzay İstasyonu için tasarlanmış yüksek teknoloji ürünü bir tarayıcı kullanarak yaptılar.

Müzedeki antik DNA araştırmacısı Selina Brace mağara ortamının, çedar adamın kalıntılarını korumaya yardım ettiğini söyledi.

“Mağarada gerçekten de güzel, serin, kuru ve sabit ortama sahipsiniz ve bu temelde DNA’nın parçalanmasına engel oluyor”

Omuz boyunda ve koyu renk saçları olan Çedar Adam büstü, 3B baskı kullanılarak oluşturuldu.

Model yapıcıları, Uluslararası Uzay İstasyonu için tasarlanmış olan yüksek teknolojili bir tarayıcıyı kullanarak modeli üç ayda bitirmişlerdir.

Kardeşi Adrie ile modeli yapan Alfons Kennis DNA bulgularının “devrimci” olduğunu söyledi.

Kanal 4’te 18 Şubat’ta yayınlanacak olan bir belgeselde Alfons büst için “Tarih boyunca yapılan göçlerle ilgili bir hikaye” olduğunu söyledi

“Belki de bir yerlerden olmak için belli bir yol izlemeniz gerektiği fikrinden kurtulabilirsiniz, hepimiz göçmeniz.”

Kaynak : phys.org

1.030 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!