Dünya Genelinde Kimyagerler Koronavirüs Salgınından Nasıl Etkilendi?

Dünya Genelinde Kimyagerler Koronavirüs Salgınından Nasıl Etkilendi

Fotoğraf: Soldan sağa Amy Prieto, Julia Chan ve Jamie Neilson. Amerikan Fizik Derneği’nin bahar toplantısını iptal ettiği Colorado’da.

2019’un son günlerinde SARS-CoV-2 adlı yeni bir virüsün patlak vermesi ile dünyanın dört bir yanındaki ülkeler salgını kontrol altında tutmaya çalışmaktadırlar. Vakaların ve ölümlerin sayısı artmaya devam ettiği sürece seyahat ve iş de aksamaya uğramaktadır. Ancak araştırmacılar da virüs ve nasıl tedavi edilebileceği hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmek için yarışmaktadırlar. C&EN, bilim insanlarına bu aksamalar karşısında araştırmalarına nasıl devam ettiklerini sormuştur. İşte hikâyelerinden birkaçı.

Dünya Genelinde Kimyagerler Koronavirüs Salgınından Nasıl EtkilendiGörsel: Şiddetli Akut Solunum Sendromu Koronavirüs 2 (SARS-CoV-2) olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs, Dünya genelinde solunum yolu hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Kısa bir zaman önce Eli Lilly & Co., Biogen ve Takeda gibi birçok firma, çalışanlarından mümkün olabildiğince evden çalışmalarını istemiştir lâkin Fudan Üniversitesi’nde bulunan Luis Pedro Coelho’nun büyük veri biyolojisi laboratuvarı çok daha uzun süredir uzaktan çalışmalarını sürdürmektedir. Coelho, herkes bahar festivali tatili için Şangay’dan ayrıldı ve daha sonrasında kimse geri dönmedi, demiştir. Üniversite, virüsün yayılmasını engellemek için kapatılmıştır.

Coelho’nun laboratuvarı neredeyse yalnızca hesaplamalar üzerine çalışmaktadır, bu neden ile deneylerin araştırmacılar laboratuvarda olamamalarından dolayı aksamasına gerek yoktur. Araştırmacılar bulundukları yerden veri tabanlarına giriş yapabilmekte ve çevrimiçi araçları kullanarak iletişim kurabilmektelerdir. Bunun yanı sıra Coelho, bir laboratuvarda gayri resmi olarak yüz yüze ne kadar iletişimin gerçekleştiğini hafife almanın kolay olduğunu ve bu etkileşimleri uzaktan tekrarlamanın zor olabileceğini belirtmektedir. Coelho “Bu gibi eksikliklerin önüne geçerek iletişimi daha net hâle getirebilmek için bilinçli bir çaba göstermeye çalışıyoruz,” demiştir. Her sabah, ekip üyeleri laboratuvarın Slack grubuna giriş yapar iken, bulundukları yerde havanın nasıl olduğunu paylaşmaktadırlar. Ayrıca uzak grup toplantılarında artık herkes araştırma dışında da neler yaptıklarını kısaca anlatmaktadırlar.

Buna rağmen, Coelho, öncesine kıyas ile neler olduğuna dair gelişmelerden daha az haberdar olduğunu hissettiğini belirtmiştir. Çevrimiçi iletişimde doğru tonu yakalamanın zor olmasından ötürü geri bildirimin nasıl yapılacağının ve gelişmelerin nasıl sorulacağının normalden daha zorlayıcı olduğunu eklemiştir. Coelho “Benim endişem, birkaç soru sormak için elektronik posta yazmanın ya da bir arama yapmanın enerji düşüklüğünün iletişimi azaltabileceğidir. Bu deneyim sayesinde her daim uzak kalmamızın iyi bir şey olduğunu kesinlikle düşünmüyorum,” demiştir.

Araştırma grubu, gerçekleşeceğinden emin olmasalar dahi konferanslara çalışma özetlerini göndermektedir. Coelho belirtmiştir ki “İnsanların yakın gelecekte laboratuvarımızı ziyaret etmesini ve potansiyel olarak laboratuvarımıza katılmasını umuyor idik lâkin bu durum şimdilik beklemede. Seyahat kısıtlamaları yaza dek sürer ise bu durum ciddi bir sorun hâline gelecektir.”

Coelho, bu aksaklığın olacağını bilse idi, laboratuvar kapanmadan önce birkaç haftalık işin daha ayrıntılı olarak planlanması adına zaman ayıracağını dile getirmiştir. Diğer araştırmacılar ise farklı hazırlıklar içerisindedirler. Auckland Üniversitesi’nden Siouxsie Wiles, laboratuvarı için bir plan hazırlamış ve meslektaşlarından kısa bir süre içerisinde laboratuvar çalışmalarını durdurmak için hazırlıklı olmalarını istemiştir. Queensland Üniversitesi’nden Ben Schulz ise laboratuvar deneylerinin kolaylık ile durdurulabileceğini ve sonrasında tekrar başlatılabileceğini söylemektedir. Ancak şu sıralar üniversitenin kapatılmasından ötürü geri dönemez ise ofisinden ayrılır iken dizüstü bilgisayarını ve şarj cihazını yanına almayı asla ihmâl etmemektedir.

Şubat ayının sonlarına doğru, Quinyang Chen doktora tezini Çin’deki evinden video konferans aracılığı ile savunmuştur. Singapur’da bulunan Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nde Kimberly Kline ile birlikte çalışan Chen, bir bakterinin hücre zarındaki lipit yapısının biyofilm oluşumuna nasıl katkı sağladığını araştırmaktadır. Ancak ocak ayında, Chen’in öğrenci vizesi sona ermiştir. Mart ayında olmasını planladığı savunmasından önce tezinde küçük düzenlemeler yapmak için Çin’e dönmüştür. Kline “Ancak ocak ayının sonunda Çin’den geri dönmenin mümkün olmayacağı belli idi. Bu neden ile savunmayı uzaktan yapmak talebinde bulunduk,” demiştir.

Kline’a göre, üniversite yeni düzenlemeler gerçekleştirmek konusunda oldukça esnek idi. Uzaktan tez savunması gerçekleştirmek daha üst düzey idari onaylar gerektirmiştir, “ancak durum göz önüne alındığında, gerçekten başka bir seçenek yoktu.” 28 Şubat günü tez komitesi, Quinyang laboratuvar çalışanları ve Quinyang’ın arkadaşları üniversitedeki bir seminer salonunda bir araya gelmişlerdir. Sadece Quinyang, Çin’deki evinden müzakereye video konferans yazılımı olan Zoom aracılığı ile katılım sağlamıştır.

Savunma, halka açık bir seminerden ve Chen ile komite arasındaki soru-cevap oturumundan oluşmakta idi. Organizatörler, savunma sırasında birisinin Chen’e süpervizörlük etmesi gerektiğini tartışmışlar ancak gerek olmadığına karar vermişlerdir. Kline “Soru ve cevapların doğal olarak ilerleyip ilerlemediğini yargılamak oldukça kolaydır,” açıklamasında bulunmuştur. Tez komitesi cevaplardan tatmin olmuş ve Chen savunmayı geçmiş idi.

Sanal savunmanın bazı dezavantajları mevcuttur. Kline’a göre, canlı bir kitle olmadan seminer vermek, düzenli olarak bunu gerçekleştirmeyen birçok insan için gariptir. Kline bundan rahatsızlık duyanlar için aynı formatta ve anında geri bildirim olmaması konusunda rahat olmak adına bilgisayar içinde bir dinleyici kitlesini görselleştirmeyi uygulamalarını önermektedir. Açıkça görülüyor ki, tüm süreç ancak teknoloji kadar iyi çalışabilmektedir. Kline “Bağlantıların ve sesin çalıştığından emin olmak adına birtakım denemeler yapmak kritik önem taşır,” demiştir.

Koronavirüs salgını bu yılki konferans sezonunu da engellemiştir. Amerikan Fizik Derneği, mart ayının başlarında yapılması planlanan bahar toplantısını bir gün öncesinde iptal ettiğinde, birçok katılımcı, video konferans yolu ile küçük oturumlar oluşturmak için hızla kendi kendilerine organize olmuşlardır. Organize olamayanlar ise kayıt ettiği konuşmalarını ya da sunumlarının kopyalarını çevrimiçi olarak paylaşmışlardır. Ancak Julia Chan çoktan Denver’e varmıştır. Dallas’ta bulunun Teksas Üniversitesi kimyageri, Colorado’daki eski bir meslektaşı ile görüşmek için bir gün erkenden gelmiş idi. Akşam yemeğinden sonra kısa bir elektronik posta ile haberi almıştır: Yarın sabah başlaması planlanan konferans iptal edilmiştir. Chan “Yaptığım ilk şey otel rezervasyonumu iptal etmek idi,” demiştir.

Chan çoktan Colorado’da olduğundan ve eve dönüşünü henüz planlamadığından birkaç günlüğüne kalıp çalışmaya karar vermiştir. Meslektaşı, kaldıkları süre boyunca Chan’i ve eşini ağırlamayı kabul etmiştir. Chan bu sırada Colorado Eyalet Üniversitesi’ndeki arkadaşları ile toplantılar ve görüşmeler ayarlamak adına iletişime geçmiştir. Bunun sonucunda, yerel üniversiteler, çoktan Denver’e ulaşmış olan birçok katılımcıya ev sahipliği yapabilmiş idi.

Bu yılki PittCon gibi diğer konferanslar ise daha düşük katılımcı ve boş gişeler ile gerçekleştirilmek zorunda kaldı. AstraZeneca kimyacılarından Per-Ola Norrby, İngiltere’deki AI React konferansında konuşmayı umuyor idi, ancak konferans devam eder iken Norrby’in işvereni seyahati iptal etmiştir. Organizatörler bu durumu telafi etmek için ona ve diğer konuşmacılara video konferans ile katılmayı teklif etmişlerdir.

22-26 Mart tarihleri arasında Philadelphia’da yapılması planlanan Amerikan Kimya Topluluğu ulusal toplantısı ise 9 Mart günü iptal edilmiştir.

Kaynak: acs.org

 

578 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!