Kurbağaların Yardımı ile Grip Virüsleri Ortadan Kalkıyor

Kurbağa mukusu, bakteri ve virüsleri öldüren moleküller ile yüklenmiş, araştırmacılar ise bunu yeni antimikrobik ilaçlar için potansiyel bir kaynak olarak incelemeye başlamıştır. 18 Nisan ’Bağışıklık’ dergisinde yayınladıkları rapora göre; bu ‘konak savunma peptidleri’nden biri, Güney Hindistan’dan renkli tenis topu büyüklüğünde olan bir kurbağa türünün (Hydrophylax bahuvistara) sayesinde insan gribinin birçok etkisini yok edebilir ve fareleri de grip enfeksiyonuna karşı koruyabilir.

Bu peptid antigrip ilacı olmaktan çok uzaktır, ancak gribi öldürme özelliğinin ilk kanıtı da budur. Aynı grip etkilerine karşı olan bir protein ile ilişkilendirildiğinde bunun da işe yarar olduğu görülüyor ve laboratuvar deneylerinde 1934 virüslerinden günümüze kadar düzinelerce grip etkilerini nötr hale getirebildiği de görülmüştür. Aynı hint vilayeti Kerala’dan gelen kamçı gibi kavrama ve koparmasıyla esnek ağızlı kılıç olan urumiden sonra araştırmacılar yeni tanımlanan bu peptidi ‘urumin’ olarak adlandırdılar.

Bir grip uzmanı ve çalıştığı ortak yazar Emory Üniversitesi’nden Joshy Jacob “Nerede yaşadıklarına bağlı olarak farklı kurbağalar farklı peptidler oluşturur. Biz kendimiz konak savunması peptidlerini ürettik. Bu, tüm canlı organizmaların sürdürdüğü doğal, doğuştan gelen bir bağışıklık aracıdır. Biz henüz, karbağanın H1 grip çeşidine karşı etkili olmasını sağlayanını bulduk” diyerek açıklamada bulunmuştur.

Hemen hemen tüm hayvanlar doğal bağışıklık sistemleri gereği en azından birkaç antimikrobik konak savunması peptidleri üretir, araştırmacılar da bunları kategorize etmekle başladılar. Ancak kurbağalar konak savunması peptidlerinde en çok ilgiyi çeken hayvanlar oldu, çünkü onların mukus tabakası sayesinde peptidleri kolayca koruma özellikleri vardır. Araştırmacılar kurbağalara kolayca küçük bir elektrik şoku verebilir ya da toplanabilir savunma peptidlerini salgılaması için kurbağaların üzerine bir toz sürebilir.

Kerala’daki Biyoteknoloji Rajiv Gandhi merkezinden araştırmacılar onların yerli kurbağalarından olan peptidleri izole ediyor ve antibakteriyel potansiyelleri için onları koruyor ancak Jacob bu peptidlerin insanda enfeksiyona neden olan virüsleri nötralize edip edemeyeceklerini merak etmiştir. O ve çalışma arkadaşları 32 kurbağanın savunma peptidlerini grip etkilerine karşı kullandı ve bunlardan 4 tanesinin grip geçirici özelliği olduğunu görmüşlerdir. “Başlangıçta bir ilaç bulmak istediğinizde binlerce hatta milyonlarca ilacı adayını incelemeniz gerekir diye düşündüm, ama biz burda 32 peptidden 4’ünü isabet ettirdik ” diyerek Jacob açıklamada bulunmuştur.

Malesef, araştırmacılar bir kap içerisinde insan alyuvarlarını grip savar peptidlere maruz bıraktığı zaman dördünden üçünün toksik olduğunu kanıtladı. Ancak, dördüncü uruminin insan hücrelerine karşı zararsız olduğu fakat grip virüslerinde ölümcül etkisi olduğu görülmüştür. Urumin’e maruz kaldıktan sonra virüsün elektron mikroskop görüntüleri tamamen parçalanmış bir virüsü ortaya çıkarmaktadır.

Jacob ve takımı hala bu parçalama mekanizmasının ayrıntılarına çözüm getirmek için çalışmaktalar, uruminin hemagluttinin diye adlandırılan viral yüzey proteinini (H1N1 virüsünde H)  hedef alarak ortaya çıktığı görülmektedir. Jacop “Virüs hücrelerimize girebilmek için bu hemagluttinine ihtiyaç duyar. Bu peptid, hemagglutinin’e bağlanır ve virüsü istikrarsızlaştırır ve sonra da öldürür ” diyerek açıklamada bulunmuştur.

Kaynak : phys.org

1.108 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!