Elektromanyetik Radyasyona Polimerik Çözüm

Elektromanyetik Radyasyona Polimerik Çözüm

Advaced Materials dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, University of California’da mühendisler, mükemmel elektromanyetik korumayı üretim kolaylığıyla birleştiren, yarı-tek boyutlu nanomalzeme dolgu bazlı esnek bir film geliştirdiler.

Elektronik araçlar toplumda ve kişisel hayatta her yeri kapladığı için mühendisler hafif, mekanik dayanımı iyi, esnek ve üretimi kolay olan malzemeler üzerine çalışmaktadır. Elektronik araçların birbirleriyle etkileşiminin yanı sıra aşırı elektromanyetik radyasyondan insanları koruması önemli bir konu haline gelmiştir.

Çalışma ekininden Prof. Alexander A. Balandin “ Bu yeni ürün, elekromanyetik koruma ,esneklik, hafiflik, korozyon dayanımı, düşük maliyet ve  elektriksel olarak yalıtkan  özellikler gerektiren yüksek frekanslı iletişim teknolojileri için umut vericidir” dedi.

Elektromanyetik parazit veya EMI ( Elektromagnetic interferance),  farklı elektronik araçlardan gelen sinyallerin birbirleriyle kesiştiğinde performansı etkileyen bir durum oluşturur. Bir cep telefonu, dizüstü bilgisayar WIFI’sinden  hatta mutfak blendırından gelen sinyal, örneğin bir televizyon ekranında parazit  görünmeye neden olabilir. Benzer şekilde, havayollarında seyahat eden yolcular bilhassa inişte ve kalkışta navigasyon sinyalleriyle kesişmesi sebebiyle cep telefonlarını kapatmak zorunda kalırlar. Sayıları hızla artan elektronik cihazlar küçük ,kablosuz olarak bağlı ve sayısız temel hizmet için kritik bir noktaya gelmiştir. Bu durum EMI kaynaklı arızaların avantajlarının yanı sıra risklerinin de çoğalmasına sebep oldu. Yeni nesil elektronik cihazlar için yeni koruyucu malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Elektromanyetik Radyasyona Polimerik Çözüm

Fotoğraf: Geliştirilen polimer bazlı filmleri elinde tutan araştırmacı

Prof. Alexander A. Balandin’in çalışma ekibi, farklı özellikteki dolgular ( kimyasal olarak pul pul tek yönlü van der Waals bağ içeren) vasıtasıyla  kompozitlerin ölçeklenebilir sentezini  içeren bir malzeme geliştirdi. Ortaya çıkan kompozitler elektriksel olarak yalıtkan kalırken, gelecekteki iletişim teknolojileri için önemli olan gigahertz ve alt tetrahertz frekans aralıklarında olağanüstü EMI koruyucu malzeme özellikleri gösterdi.

Geliştirilen malzemenin yarı iletken teknolojiler, askeri ekipmanlar, elektronik ev aletleri ve sağlık endüstrilerinde kullanabileceği öngörülmektedir.

Kaynak: sciencedaily.com

İlgili makaleye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

598 Kez Okundu

Murat Yılmaz

1992 yılında Amasya’da doğdu. 2016 yılında Atatürk Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Samsung tarafından Kore Gazisi Torunları bursu ile 2012 yılında Güney Afrika’da İngilizce eğitimi aldı. 2014 yılında İtalya’da University of L’Aquila’da Erasmus programı ile eğitim aldı. Şu anda boya sektöründe özel bir firmada Arge Mühendisi olarak çalışmaktadır. İlgi alanları kimyasal proseslerin simülasyonu, nanoteknoloji, malzeme, boya ve kaplama teknolojileridir. Uluslarası gelişmeleri takip etmek ve bunları ülkemize aktarmak için 2020 yılında İnovatif Kimya Dergisi’nin gönüllü bir üyesi olmuştur.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!