Fotodinamik Terapide Doğal Bir Yöntem

Fotodinamik Terapide Doğal Bir Yöntem

Fotoğraf : Fotodinamik ajanın verimliliğini değerlendirmek için kolay ve yüksek verimli bir model. Kaynak: Shereen M. El-Sherbiny

Çin Bilimler Akademisi’nin (CAS) Hefei Fizik Bilimi Enstitülerinde (HFIPS) Prof. Huang Qing liderliğindeki araştırmacılar, yeni bir fotodinamik ajan üretmişler ve fotodinamik ajan verimliliğini değerlendirmek için Caenorhabditis elegans‘ı kolay ve yüksek verimli bir model olarak kullanmışlardır. Bulgular Biomaterials Science dergisinde yayımlanmıştır.

Geleneksel ışığa duyarlılaştırıcılar, düşük singlet oksijen (1O2) kuantum verimi ve fotodinamik terapinin (PDT) klinik yaklaşımını sınırlayan fotoağartma sorunu gibi dezavantajlara sahiptir.

Bu çalışmada, doğal bir karbon kaynağı olan brokoli’den elde edilen karbon kuantum noktaları (CQD’ler), fotodinamik ajanlar olarak basit bir hidrotermal teknik ile üretilmişlerdir. Elde edilen CQD’ler, C. elegans modelinde mükemmel fotodinamik özellik göstermişlerdir. Hazırlanan brokoli türevli CQD’ler (BCQD’ler) yüksek fotostabilite, suda tam çözünürlük sergilemişler ve 660 nm dalga boyuna sahip ışık altında etkili biçimde 1O2 açığa çıkarabilmişlerdir.

Araştırmacılara göre, solucanlarda DNA hasarını ve nihayetinde germ hattı apoptozunu indükleyen BCQD’lerin PDT etkinliği, kayıp fonksiyon mutantları hus-1 (op244) ve cep-1 (w40) varlığında egl-1’in ifadesinin ölçülmesi ile doğrulanmıştır.

Ayrıca hus-1 (op244), cep-1 (w40) ve egl-1 (n487) gibi DNA hasarlarına bağlı olarak germline apoptoz durumu için genlerin fonksiyon kaybı ile mutantlarda germ hattı apoptozisi olmaması BCQD’lerin PDT verimliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu verimlilik DNA hasarı üzerine cep-1/p53 yolağının aracılık ettiği germline apoptozunun indüklenmesine bağlanmıştır.

Çalışma, yalnızca potansiyel PDT uygulamaları için etkili materyal sağlamak ile kalmamış, aynı zamanda gelecekteki PDT araştırmaları için hızlı ve yüksek verimli bir tarama modeli sunmuştur.

Makaleyi görüntülemek için “Mutant Caenorhabditis elegans modelinde kanıtlanan PDT etkisi için etkili ışığa duyarlılaştırıcılar olarak brokoli türevli karbon kuantum noktalarının doğal yollar ile sentezi” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

793 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!