Yeni Simülasyon ile Evrim Günler Sürüyor

Yeni Simülasyon ile Evrim Günler Sürüyor

Hayat kurtaran terapötiklerin yapı taşları, evrimi simüle edebilen yeni yazılımlar sayesinde yıllar yerine günler içerisinde geliştirilebilmektedirler.

Proseeker, birçok tıbbi amaçlı ve günlük kullanımda işe yarayabilecek proteinler üreten, doğal seçilim süreçlerini taklit eden yeni bir bilgisayar aracının adıdır.

Çamaşır deterjanındaki enzimler, diyabet ilaçlarındaki insülin veya kanser tedavisinde kullanılan antikorlar şu an laboratuvar ortamında, yönlendirilmiş evrim, adı verilen zorlu bir süreç kullanılarak elde edilmektedirler.

Laboratuvar evrimi, doğal evrimi taklit etmektedir. Bu taklit süreci, doğal kaynaklı proteinlerde mutasyonlar yaratarak ve en iyi mutantları seçerek, mutasyona uğratılmak ve tekrar seçilmek üzere, yararlı proteinler oluşturan yoğun ve zahmetli aşamalardan meydana gelmektedir.

ARC Sentetik Biyoloji Mükemmeliyet Merkezi’ndeki araştırmacılar, bir bilgisayar kullanarak tüm yönlendirilmiş evrim sürecini gerçekleştirmenin yolunu keşfetmişlerdir. Bu keşif ile işlem için gereken süre aylardan hatta yıllardan ziyade günlere indirilebilmektedir.

Ekip, Batı Avustralya Üniversitesi’nden Prof. Aleksandra Filipovska ile birlikte Curtin Üniversitesi’nden Prof. Oliver Rackham tarafından yönetilmekte ve çalışma, Batı Avustralya’nın Perth kentindeki Harry Perkins Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nde sürdürülmektedir.

Bu işlemin ne kadar yararlı olabileceğini kanıtlamak için hiçbir işlevi olmayan bir proteini alıp DNA’yı bağlama yeteneği kazandırmışlardır.

Prof. Rackham, “DNA’yı bağlayan proteinler, şu anda hastalığa neden olan mutasyonları tersine çevirmek için kullanılarak gen terapisi alanında devrim yaratıyor. Yani bu gelecekte çok işimize yarayabilir,” demiştir.

“Yönlendirilmiş evrim sürecinin tamamını yeniden oluşturmak, alan için radikal bir ilerlemeyi temsil ediyor.”

Çalışma bulguları, Nature Chemical Biology‘de yayımlanmıştır.

Makaleyi görüntülemek için “İşlevsel olmayan bir iskeleden nükleik asit bağlayıcı proteinlerin siliko evrimi” buraya tıklayın.

Kaynak : phys.org

830 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!