Genetik Çeşitlilik Hibrit Mahsul Çeşitlerinde Verimi Artırır

Genetik Çeşitlilik Hibrit Mahsul Çeşitlerinde Verimi ArtırırBatı Avustralya Üniversitesi Ziraat Enstitüsü ve Edinburgh Üniversitesi Roslin Enstitüsü’nden araştırmacılar, buğday, arpa veya pirinç gibi tahıl ürünlerinde yüksek seviyede genetik çeşitlilik ve baskın genlerin hibrit çeşitlerde daha fazla verim elde edilmesine yol açtığını keşfettiler.

Scientific Reports’ta yayınlanan çalışma, genetik çeşitliliğin kendi kendine tozlaşan ürünlerde hibrit çeşitlerin verimini nasıl etkilediğini incelemek için bilgisayar simülasyonunu kullandı . UWA Tarım Enstitüsü’nden Profesör Wallace Cowling, melez çeşitlerin ana çeşitlerden daha fazla tahıl verimi üretme eğiliminde olduğunu, ancak melezlerin kendi kendine tozlaşan ürünlerde çapraz tozlaşan ürünlerde olduğu kadar başarılı olmadığını söyledi.

Profesör Cowling, “Mısır veya mısır gibi çapraz tozlaşan ürünlerde hibrit çeşitler ana çeşitlerin tane verimini iki katına çıkarır.” Dedi. “Bununla birlikte, hibrit çeşitlerin ebeveynlerine kıyasla genellikle sadece yüzde 10-15 daha fazla tahıl verimi ürettiği buğday, arpa veya pirinç gibi kendi kendine tozlaşan mahsuller için durum böyle değildir.”

Hibrit çeşitlerin verimini artırmak amacıyla, araştırma ekibi farklı üreme senaryolarını modelledi. Profesör Cowling, “Modern mısır melezleri, iyi bilinen iki melez yetiştirme havuzu arasındaki çapraz direnlerin sonucudur, bu nedenle kendi kendine tozlaşan mahsullerde hibrit yetiştirme havuzlarının gelişimini modelledik. ” Dedi.

“Üreme sürecini nasıl başlattığınızın önemli olmadığını, birkaç nesil simüle edilmiş melez ıslahtan sonra hibrit yetiştirme havuzlarının hızla geliştiğini bulduk. Bununla birlikte, gelecekteki başarılı melez çeşitler, sadece ilk üreme materyali yüksek genetik çeşitlilik ve baskın genlere sahip olduğunda elde edilmiştir. ”

Araştırmacılar için bir sonraki adım, yüksek baskınlık düzeylerine sahip genleri tanımlamak ve bunu melez çeşit ıslahına uygulamak olacaktır. Profesör Cowling, “Bunu yaparak Avustralya ve uluslararası çiftçiler ve gelecekteki küresel gıda üretimi için önemli faydalar sağlayacak hibrit çeşitlerin verimini artırabiliriz.” Dedi.

Kaynak : phys.org

579 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!