Gıda Güvenliği: Tahıl İşleme için Işınlama ve Uçucu Yağ Buharları

Gıda Güvenliği Tahıl İşleme için Işınlama ve Uçucu Yağ Buharları

Fotoğraf: INRS uzmanı Profesör Monique Lacroix ışınlama gibi gıdalara uygulanan bilimlerde uzmandır. Kredi: Christian Fleury (INRS)

Birleştirilmiş bir şekilde işlenen ışınlama ve uçucu yağ buharları, depolanmış tahıllarda böcekleri, bakterileri ve küfü etkili bir şekilde yok eder. Instut national de la recherche scientifique (INRS)’den Profesör Monique Lacroix liderliğinde bir ekip, bu süreçte pirinci etkileyen böcekler üzerindeki etkilerini ispat etti. Çalışma Radiation Physics and Chemistry’ de yayınlandı.

Depolanmış tahılların ana düşmanları mikroorganizmalar ve böceklerdir. Şu anda, gıda endüstrisi onları yok etmek için fümigantları kullanıyor. Ancak bu bileşikler buharlaşarak veya gaz şeklinde ayrışarak hava veya suya dönüşerek insan sağlığını ve çevreyi tehdit ediyor. Profesör Monique Lacroix ‘‘Tahıllar fümige edildiğinde, küçük bir miktar tahıllar tarafından absorbe edilir ve atmosfere serbest bırakılır. Gıda ışınlaması için, işlem fizikseldir. Eğer yeni moleküller üretilirse, ısı gibi, gıdalara uygulanan normal işlemlerle üretilenlerden farklı değildir.’’ dedi.

Gıda ışınlaması, gama ışınları ve X-ışınlarını içeren gıdanın iyonlaştırıcı radyasyonuna maruz bırakılmasına başvurur. Araştırma ekibi, bu iki sürecin etkinliğini hem birlikte hem de uçucu yağlar olmadan denediler.

Artan Işın Duyarlılığı

Çalışma, değişken akış oranına sahip ışınlama kaynağının enerji seviyesinin, böceklerin veya küflerin %90’ını öldürmek için ihtiyacı duyulan dozu (veya işlem süresini) etkileyip etkilemediğine yöneliktir. Araştırma ekibi gama ışınlarının böceklere karşı X-ışınlarından daha etkili olduğunu gösterdi. Ek olarak gama ışınları ile daha yüksek oranının, düşük doz oranından daha etkili olduğu ispatlamıştır. Dahası, okaliptüs ve çay ağacı esansiyel yağı eklenerek, etkinliği önemli ölçüde gelişti. Profesör Lacroix ‘‘ Esansiyel yağların ilavesi ile ihtiyaç duyulan doz, gama doz oranlarına bağlı olarak dört ile altı kat daha küçüktür. Doğrusu, yağlar böceklerin radyasyona olan duyarlılığını arttırır.’’ Dedi.

Benzer sonuçlar radyasyona daha dirençli olmasına rağmen bakteri ve küfler için de görülebilmektedir. Daha önce yapılan bir çalışmaya göre, kekik ve mercan köşk esansiyel yağlarının eklenmesiyle mikroorganizmaların ışınlamaya olan duyarlılığı hemen hemen 1.5 kat artmıştır.

Ekip ayrıca 5 kilogramlık çanta dolusu pirinçle yayılmış uçucu esansiyel yağ ile deneyler yaptı. Gelecekte, ekip şirketler ile ortaklık aracılığıyla süreci endüstriyel ortamda test etmek istiyor.

Kaynak: phys.org

776 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!