Giyilebilir Solar Termoelektrik Üreticisi

Giyilebilir Solar Termoelektrik Üreticisi

Enerjiyi toplayıp saklamak, tutulmadığı taktirde ısı, ışık, ses, titreşim ya da hareket olarak kaybolacak küçük miktarlarda enerjiyi yakalayan bir prosesi içeren, bünyesinde birçok teknolojiyi barındıran çok kapsamlı bir alandır. Bir termoelektrik jeneratörü; güneş enerjisi, jeotermal enerji ve vücut sıcaklığı gibi atık ısı enerjisini ilave elektriksel güce çeviren bir cihazı ifade eder.

Vücut sıcaklığı ve çevredeki sıcaklık farkını kullanan giyilebilir termoelektrik jeneratörlerini inceleyen çalışmalarda büyük bir artış olmuştur. Öte yandan, vücut sıcaklığıyla çalışan giyilebilir termoelektrik jeneratör tekniklerinin temel sorunu sıcaklık farkının yalnızca 1-4°C olması ve bunun daha ileri ticarileşmeye engel olmasıdır.

Düşük sıcaklık sorununu çözen araştırma ekibi, poliimid altyapı üzerinde yerli solar absorplayıcıyı tanıtarak geleneksel giyilebilir termoelektrik jeneratörleri ile yüz yüze gelmiştir.  Bu solar absorplayıcı, her bir tabakanın kalınlığı ve yapısı optimum güneş absorpsiyonu için tasarlanmış olan 5 periyotlu bir Ti/MgF2 örgüsüdür. Bu da sıcaklık farkını bugüne kadar tüm giyilebilir termoelektrik jeneratörlerinin ulaştığı en yüksek değer olan 20,9°C’ye kadar çıkarmıştır.

“Bu çalışma yoluyla geleneksel giyilebilir termoelektrik jeneratörlerinin 10 katı değerinde olan bir sıcaklık farkına ulaştık,” demiştir UNITS’te Malzeme Bilimleri ve Mühendislik Yüksek Lisans Birimi’nden Yeon Soo Jung. “Bir termoelektrik jeneratörünün çıktısı, sıcaklık farkının karekökü ile orantılı olduğundan dolayı, kişi bu teknoloji yardımıyla çıktıyı gözle görülebilir oranda arttırabilir.”

Bu çalışmada Profesör Choi ve ekibi esnek biTe-esaslı termoelektrik bacakları altmikron solar absorplayıcılarla bir poliimid altyapı üzerinde birleştirerek mükemmel bir giyilebilir termoelektrik jeneratörü tasarlamışlardır.

“Yeni giyilebilir solar termoelektrik üretimimizin kendi enerjisini sağlayan giyilebilir elektronik aletler gibi çeşitli uygulamalarda başarılı olması bekleniyor,” demiştir Prof. Choi ve eklemiştir, “Bu aynı zamanda giyilebilir elektronik teknolojisi pazarının geleceğini geliştimek için katalizör görevi görmektedir.

Kaynak : sciencedaily.com

525 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!