Havan İlaç ve Kimya ile Röportaj

Havan İlaç ve Kimya ile Röportaj

1 -) Merhaba, Röportaj talebimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkürler. Firmanızın faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Öncelikle röportaj için bizi seçmiş olduğunuz için teşekkür ederiz. Firmamız satışını sadece eczanelerde gerçekleştirdiği gıda ve besin takviyelerinin üretimini, ambalajlamasını ve ecza depolarına dağıtımını gerçekleştirmektedir

2 -) Firmada ne kadar süredir çalışıyorsunuz ve pozisyonunuz nedir?

Firmada yönetici ve genel müdür pozisyonunda 19 yıldır çalışmaktayım.

3 -) Ürün çeşitliliği, özellikleri ve üretim kapasitenizden bahseder misiniz?

Ürünlerimiz tablet, şurup, damla, şase paket ve çiğnenebilir formlarda olup; çocuk ve yetişkinlere uygun dozlarda gıda ve vitamin destek ürünlerini içermektedir

4 -) Gıda takviyeleri denilince ne anlamamız gerekiyor? Ayrıntılı açıklayabilir misiniz?

Günümüz şartlarında beslenmenin giderek kötüleştiği, düzenli yemek alışkanlığından Fast Food alışkanlığına dönmemiz ve tükettiğimiz besinlerin vücudumuzun enerji ihtiyacını yeterince karşılamadığı durumlarda, eksik vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamak üzere doğal olarak üretilmiş ürünlerdir.

5 -) İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında geliştirdiğiniz projeleriniz var mı, varsa nelerdir?

Havan İlaç ve Kimya olarak ürün portföyümüz içerisinde inovatif ürünlere hep öncelik verdiğimizi söyleyebilirim. Bunlara örnek verecek olursak ;

Çocuk ve yetişkinlerde görülebilen laktoz intoleransına yardımcı olabilmek ve bu rahatsızlığa istinaden tüketmekte sıkıntı yaşadığı süt ve süt ürünlerinin tüketilmesine yardımcı olan LAKTAZM DAMLA ,

Ağız içi aft ve yaralarda tedaviye yardımcı bitkisel bir solüsyon olan AFTAVİT SOL.

Çocuk ve yetişkinler için D vitamini ve FLOR minerali kombinasyonu damla ve tablet formları.

Ve belki de en önemli inovasyon çalışmalarımızdan birisi de şu anda üretim hattı ve ürün grubu olarak Türkiye de sadece firmamızın gerçekleştirmiş olduğu jelly formunda gıda takviyeleri ürünlerin üretilmeye başlanmış olmasıdır. Bu ürünlerden birkaçını söyleyecek olursak balık yağı, propolis, karamürver, beta glukan, kuşburnu etkenine sahip çiğnenebilir formda jelly ürünlerini sayabiliriz.

6 -) Türkiye’deki İlaç sektörünün bugünkü durumu ve geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiye de ilaç sektöründen bahsederken en önemli bileşen olan Eczacılarımızı değerlendirmeden bir şey söylemek mümkün değildir. Eczacılarımızın son 10 yıldır ilaçta yaşanan fiyat düşüklüklerinden dolayı ne yazık ki ayakta kalabilmesi ve ekonomik olarak yaşayabilmesi oldukça güçleşmiştir. Yaşanan bu fiyat düşüklüklerine istinaden ayakta kalabilmek ve ekonomik olarak yaşayabilmek için alternatif ürün gruplarının satışına ve bu ürünlerin satışını gerçekleştirebilmek adına eczanesinde ciddi bir yatırım yaparak konsept yenileme sürecine girmiştir. Burada alternatif ürün grupları olarak bahsettiğimiz ürünler; Gıda takviyeleri, dermo-kozmetik, itriyat, medikal malzemeler, ortopedik malzemeler gibi.

7 -) Sektörde çözüm bekleyen konular nelerdir ve sizin firma olarak sorunlara yaklaşımınız nasıldır?

Sektörümüzde yaşanan en önemli sorun merdiven altı üretim ve bunların denetimi konusudur. Gıda takviyeleri konusunda ne yazık ki ülkemizde son yıllarda oluşan pazar payına istinaden ortaya çıkan merdiven altı olarak tabir ettiğimiz yasal olmayan ve uygun olmayan koşullarda üretim gerçekleştiren firmalar ve bunların üretmiş olduğu ürünlerdir. Zaman zaman yazılı veya görsel medyadan üzülerek takip ettiğimiz gibi bu tarz yerlerde üretilen ürünlerden kaynaklı olumsuz sağlık olaylarını görmekteyiz. Bu tarz olayların yaşanmaması için daha ciddi bir denetim ve oto-kontrol sisteminin kurulması ve uygulanması zaruridir.

8 -) Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz?

Ürünlerimizin satışı, yurt içinde ve ecza depoları aracılığıyla ulaştırdığımız eczanelerde yapılmaktadır. Satış ekibimizin de gerekli tanıtım faaliyetleri ile mümkün olduğu kadar ürünlerimiz hakkında bilgilendirme yapmaktayız. Aynı şekilde gereken bilgilendirme ve tanıtım faaliyetlerimizi, internet üzerinden kendi web sitemizde ve sosyal medya da da devam ettiriyoruz.

Yurt dışı için ise şu an görüşmelerimiz devam etmektedir.

9 -) Yurt içinde ve yurt dışında ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?

Yurt dışında henüz bir noktada ürün satışımız bulunmuyor. Yurt içinde ise üretmekte olduğumuz tüm gıda takviyesi ürünlerimizin satışı, sadece eczanelerde olmak üzere her bölgede yapılmaktadır. Balık yağı, gıda enzimleri, vitamin ve mineral takviyeleri, bitkisel takviyeler ve immün sistem destekleyici takviyeler gibi birçok ürünümüz bulunmaktadır.

10 -) Kalite kontrol ve kontrol amaçlı yapılan denetimler hakkında bilgi verebilir misiniz? Nasıl bir süreç içinde işliyor? Sıkıntı ve zorlukları oluyor mu? Personelinizi bu konularda sürekli eğitime tabi tutuyor musunuz?

Her bir üretim aşamasının belirlenmiş kontrol süreçleri titizlikle takip edilmektedir. Üretim sonrası son ürün analizleri, kontrol numunelerinin alınması ve saklanması vs. tüm kalite kontrol süreçleri görevli kişiler tarafından uygulanmaktadır. Uygulamada zaman zaman zorluklar yaşansa da ( Personel sayısı, tesis alanının küçüklüğü vs sebeplerle) sürecin genelinde aksaklık yaşanmadan kalite kontrol sağlanmaktadır.

Kalite kontrol adına personel eğitimlerimiz rutin olarak planlanmakta ve aksama olmaksızın yapılmaktadır.

Kalite ve kalite kontrol amaçlı olarak personelimize düzenli aralıklarla sağlık taramaları, iş güvenliği eğitimleri, hijyen eğitimi ve iyi üretim uygulamalarına uygun eğitimleri verilmekte olup bunlarla ilgili belge ve sertifikalarımızda mevcuttur. Üretim tesisimizde düzenli olarak yabancı ve zararlı materyaller ve canlılara yönelik hijyen ve koruma uygulamalarını gerçekleştirmekteyiz.

11 -) HACCP (ISO 22000) yani Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin firmanızda kullanılışından kısaca bahseder misiniz?

Bağlı bulunduğumuz bakanlık tarafından da uygulamamız zorunlu bulunan HACCP (ISO 22000) sistemini dışardan hiçbir profesyonel danışmanlık firmasından destek almadan kendimiz kurmuş olup bu yönetim sisteminin gereklerini de uygulamaktayız. Sistem; kendi içerisinde yapılmış görevlendirmeler sonrasında otomatik olarak yürütülmekte ve hem kendi içerisinde yapılan denetlemeler ve hem de Bakanlık yetkililerinin 3 ayda bir yaptığı rutin denetlemelerle kontrol ve revize edilmektedir.

12 -) Vizyonunuzda yeni standartlar oluşturmak gibi güzel bir hedef koymuşsunuz. Bu şekilde bir standardınız var mı? Açıklar mısınız?

Günümüz dünyasında uygarlık ve medeniyetin en temel unsuru toplum sağlığıdır. Bu anlamda yaşadığımız güzel ülkenin her bir bireyinin sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürebilmesi için ihtiyaç duyduğu ürünleri hizmetine sunmak fikrinden yola çıkarak; ihtiyaca yönelik standartlar oluşturmak ve sürekli olarak bu standartları revize ederek daha ileri seviyelere ulaşmak temel hedefimiz..

13 -) Ürünlerinizdeki olumlu ya da olumsuz geri dönüşümleri firma olarak ciddiyetle değerlendiriyor musunuz? Mevcut sıkıntılarda gerekli ar-ge çalışmaları yapılıyor mu?

Ürünlerimiz ile ilgili çok güzel olumlu dönüşler almak bizleri ne kadar mutlu ediyorsa, olumsuz her bir dönüşün bizler için ayrı bir sorumluluğu olduğunun farkındayız. Yaşanan olumsuzluğun sebebinin bulunması ve tekrarının olmaması adına gerekli araştırma ve çözümler için ilgili birimimiz sürekli olarak hazır haldedir. Olumlu veya olumsuz firmamıza ulaşan tüm geri bildirimler mutlaka değerlendirilir, sorun varsa giderilir ve bildirimi yapan kişi veya kuruma mutlaka cevap verilir.

14 -) İlaç sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz? Kimya üzerine bölüm okuyan arkadaşlara sektör için ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz.

Sağlıklı toplumların oluşabilmesi ve hastalıklarla mücadelenin birçok yolu ve yöntemi olmakla beraber bu faktörlerden en önemlisi ilaçtır. Çağımızın yaşam standartları ve koşullarından dolayı hastalıklara sebep olan mikrobik ve çevresel etmenlerde sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple ilaç sanayisinin de sürekli kendini yenilemeye geliştirmeye ihtiyacı vardır. İlaç sektörüne ilgi duyan Kimya bölümü arkadaşlarımızın da bu çerçevede kendilerini geliştirmeye araştırmaya devam etmelidirler.

Rutin sistemlerin bir parçası olmaktan uzaklaşıp, sistemi geliştirmeye ve ihtiyaçlara çözüm bulmaya yönelik hedefler belirlemeliler.

15 -) Kimya bölümü okuyan öğrenci arkadaşlar için firmanızda staj imkanları oluyor mu? Bu tür imkanlarınız mevcut ise ne gibi şartlar arıyorsunuz? Sizlere başvururken nasıl bir yol izlemeliler? Staj yaparken nelere dikkat etmeliler?

Yılın belli dönemlerinde stajyer öğrenci imkanımız oluyor. Bunun için internet sayfamızdan başvuru yapılması durumunda değerlendirmeye alıyoruz.

16 -) Sektörün büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunacağını düşündüğünüz tavsiye ve önerileriniz nelerdir?

İnsan odaklı düşünerek sürekli ileriye gidecek projeler geliştirmek ve bunları yaparken de kalite ve etikten asla taviz vermemenin temel prensip olması gerektiğine inanıyoruz.

17 -) Bu güzel röportaj ve değerli vaktini bize ayırdığı için Havan İlaç ve Kimya Firmasına çok teşekkür ediyoruz.

Rica eder ben teşekkür ederim …

Soruları Hazırlayanlar

Yavuz Selim Kart

1.454 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!