Intel Corporation Proses Teknolojileri Geliştirme Yüksek Mühendisi Dr. Hayriye Merve Yurdacan ile Röportaj

1 -) Merhabalar. Öncelikle bize bu fırsatı sunduğunuz için çok teşekkür ediyoruz. Kısaca kendinizden, çalıştığınız yerden ve konumunuzdan bahseder misiniz?

Lise Eğitimini Edirne Beykent Koleji’nde tamamladıktan sonra Yeditepe Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği eğitimine başladım. 2006 yılında Üniversite eğitimi sırasında California State University, Eastbay’e değişim öğrencisi olarak gittim ve 2007 Yılında Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC)’nde yaz dönemi araştırmacısı olarak görev yaptım. Daha sonra 2008 yaz döneminde Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles’da dil eğitimi aldım. Daha sonra Güney Kaliforniya Üniversitesi Kimya bölümünde doktora eğitimimi tamamladım. Yaptığımız araştırmalarla bağlantılı 3 patent başvurumuz bulunmaktadir. Aynı zamanda uluslararası IJCMS dergisinde, Kaliforniya ve Los Angeles Bilim fuarında ve İntel’in düzenlediği Uluslararası Bilim ve Mühendislik fuarında (İSEF) hakemlik yapma imkanı buldum.

Bunun yanısıra, 2013 yılında USC GSG senatosuna Senatör olarak seçildim. Okul genelinde 80 tane Senatör bulunuyordu ve Türk olarak tek ben vardım. 2014 Yılında çalışmalarıma daha aktif bir şekilde devam ederek Senato’nun Dış İlişkiler Üst yönetim komitesine seçildim ve benim de aralarında bulunduğum 5 üst yönetim kurulu üyesi ile aynı yıl Washington D.C.’ye giderek Kaliforniya Kongre Üyesi Tony Canderas ve Beyaz Saray Bilim Komitesi temsilcisi ve Kaliforniya Senatörü Barbara Boxer ile temaslarda bulunduk. Komitedeki görevim, Amerika Ulusal Bilim Fonları Komitesi’nin USC’deki bilimsel çalışmalara daha büyük destek vermesi için temaslarda bulunmak ve Beyaz Saray’ın bu konuda desteğini almaktı.

Bunlarla birlikte, büyük özlem duyduğum vatanıma da Amerika’dan elimden geldiğince destek olmak istedim. 3 sene boyunca Güney Kaliforniya Üniversitesi Türk öğrenci derneği başkanlığı yaptım.

Şu anda İntel Corporation’da Proses Teknolojileri Geliştirme Yüksek Mühendisi olarak çalışıyorum.

2 -) Intel firmasında olmanız bizim açımızdan gurur verici. İş bulma sürecinizden bahseder misiniz?

Ben iş bulma sürecinde planlarımı çok öncesinden yapmaya başladım. Hangi alana yönelirsem beni mutlu eder, akademide mi kalmalıyım yoksa endüstriye mi geçmeliyim diye okulu bitirmeden önce düşünüp planlarımı ona göre oluşturdum. Kariyer etkinliklerine katılmam da büyük ölçüde yardımcı oldu.

3 -) Kısa sürede çok şey başarmışsınız. Genç yaşta başarılı olmanın sırrını neye bağlıyorsunuz? Şans önemli bir faktör mü yoksa çalışmak, çalışmak, çalışmak mı? 

Ben işini şansa bırakmayalardanım. Fakat, doğru zaman ve doğru yer kavramına inanırım. Benim için başarının sırrı, azimli olmak, çalışmak ve pes etmemek.

4 -) Organik ve genel kimya alanlarında yaptığınız çalışmalarınızdan ötürü 2011 yılında en iyi öğretim görevlisi ödülünü aldınız. Bu ödülü almadan önce nasıl bir çalışma disiplininiz vardı? Açıklar mısınız?

Çalışmada disiplin çok önemli fakat tek başına yeterli değil. İyi insan ilişkileri, liderlik, cesaret başarının en büyük unsurları. Çalışma disiplinim daha çok problem çözmeye odaklıydı diyebilirim. Bu görevde, yaklaşık 30-40 asistanın bulunduğu bir takımı yönetmek ve labaratuar derslerinin akışını sağlamak konularında görevler aldım.

5 -) Kimya ile ilgili alan seçerken neye dikkat etmek gerekli? Özellikle birçok insan hangi alana yönelsem, hangi alanda para var gibi soruları sormakta. Sevdikleri alana mı yönelmeliler yoksa o günün şartlarında ne geçerli ise onu mu öğrenmeliler. Siz bu konuda seçim yaparken nasıl yaptınız. Açıklar mısınız?

Öncelikle alan seçerken neyi sevdiğinizi iyi düşünmelisiniz. Çünkü profesyonel iş yaşamı okul gibi değildir, bırakamazsınız; her gün karşınıza çıkar. Fakat burda bir denge mevcut; teknoloji gelişiyor, o yüzden seçtiğiniz mesleklerin güncel olmasında fayda var. Paraya göre meslek seçmek yerine, sevdiğimiz işi yaptığımızda hepsi beraberinde geliyor.

6 -) Polimerler üzerine yaptığınız çalışmalar neler? Kısaca bahseder misiniz?

Polimerler üzerine çeşitli alanlarda çalışma fırsatı buldum. Güney Kaliforniya Üniversitesi Kimya bölümü çok donanımlı bir bölüm. Bölümde şu an aktif olarak çalışan Kimya alaninda Nobel ödülü almış iki tane Profesör bulunuyor.

Çalıştığım konulardan biri perfluorokarbon nanocompositlerinin Polistiren gibi sert ve kırılgan polimerlerin mekanik,termal ve optik özellikleri üzerinde oluşturduğu etkileri üzerineydi. Diğer bir konu ise Polyhedral Oligomeric Silsesquioxane (POSS) ile fonsiyonlaştırılmış polimerlerin mekanik özelliklerini incelemekti. Ayrıca  doktora yeterlilik sınavı sırasında proje teklifini hazırladığım, fikri bana ait olan graphen kompozitleri içeren ters ozmoz nanokompozit polimer membraneleri üzerine de çalışmalar yaptık.

7 -) Plastiklerin kullanımı birçok Avrupa ülkesinde yavaş yavaş yasaklanıyor ki bunu haberlerden de okumaktayız. Tamamen yasaklanması mümkün müdür? Alternatifleri ne olacak?

Tamamen yasaklanması şu an mümkün gözükmüyor ama kullanımı azaltılabilir. Mesela Amerika Kaliforniya eyaleti bu konuda çok önemli bir adım attı. Biyobozunur plastikler de alternatif olabilir.

8 -) Türkiye ile Amerika’nın polimer konusunda yaptığı çalışmalar arasındaki farklardan bahseder misiniz? Sizce ülkemizin polimer alanında gelişmiş ülkeleri yakalaması için ekstra neler yapmalı?

Türkiye aslında polimer konusunda potansiyeli olan bir ülke. Fakat daha çok geleneksel ürünleri üretmeyi tercih ettiğini görüyoruz. Amerika bu konuda teknolojiyi kendisi yaratan,yönlendiren ve kullanan bir ülke.

Türkiye’nin atılım yapması için teknolojiye ağırlık vermesi gerekiyor. Daha ciddi, disiplinli ve tedarlıklı bilim merkezlerinin kurulması şart. Aynı zamanda teknoloji’den haberdar olunması, güncel kaynakların da takip edilip uygulanmaya çalışılması önemli.

9 -) Su Filtrasyonu Sistemleri hakkında ne gibi çalışmalar yaptınız? Bu alanda çalışma yapacak olanlara ne gibi önerileriniz olabilir?

Çalışmalarımız hali hazirda kullanilan su filtrasyonu membranlarina göre daha az basınç ve enerji ile çalışan, yüksek su ve düşük partikül geçirgenliği olan yeni nanokompozit membranların oluşturulmasını kapsıyor. Bu konuda çalışacak olanlara tavsiyem teknolojinin takipçileri olmalarıdır. özellikle son dönemde dünyadaki kullanılabilir/ içilebilir su kaynaklarının büyük ölçüde azalması nedeniyle su filtrasyonu çok popüler ve önemli bir konu halinde geldi. O yüzden makaleleri ve yayınlanan patentleri takip etmek ve bilimsel çalışmaları bu yönde ilerletmek çok önemli.

10 -) Sigma Xi komitesinde üye olduğunuz bilgisini edindik. Bu komite ve komitede yapılanlar hakkında bizlere bilgi vermeniz mümkün müdür?

Sigma Xi komitesine Amerika’daki ünlü bilim adamlarının kurduğu ve üyesi olduğu bir yüksek onur komitesi diyebiliriz. Üyeleri arasında Albert Einstein, Enrico Fermi, Francis Crick ve James Watson gibi birçok ünlü bilim adamı bulunuyor. Komite üyesi olarak bilim dünyasında önemli çalışmalar yapan  bilimadamlarına rahat bir şekilde ulaşıp Networking imkanı sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca komite Üniversite öğrencilerine burs imkanı da sağlıyor.

11 -) Yurt dışında yüksek lisans veya doktora yapacak öğrenci arkadaşlara ne gibi önerileriniz olabilir? Kimya üzerine bölüm okuyan öğrenci arkadaşlarımız için ne gibi fırsatlar var? Deneyimlerinizi bize aktarır mısınız?

Yurtdışında, Kimya bölümünde okuyan öğrenciler için çeşitli alanlarda master ve doktora programları bulunmakta. Amerika’da yüksek eğitim yapmak için dünyadan birçok başarılı insanla yarışıyorsunuz ve onlardan farklı özelliklerinizin olduğunu göstermeniz gerekiyor. Diyelim ki yüksek bir okul ortalamasina sahipsiniz, TOEFL, GRE’de çok iyi bir puan aldınız ve çok kuvvetli referans mektuplarınız var; Amerika’ya tüm dünyadan başvuru yapıldığını kabul ederek sizinle aynı kualifikasyona sahip olan kişi sayısı nedir ? Yüzler, belki de binler…  O yüzden ekstra bir şeyler yapmanız lazım. Mesela okulunuzun öğrenci klübüne üye olup aktif bir şekilde çalışın, insan ilişkilerinizi geliştirin. Yazları staj yapın, yaz araştırmalarına başvurun; Üniversitedeki Profesörlerinizden size arastirmalarinda rol vermeleri için yardım isteyin. Bunların hepsi güçlü bir Resume oluşturmanızda size yardımcı olacaktır.

12 -) Türkiye’de kimya sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz? Dünya’ya oranla bu gelişim iyi yönde mi kötü yönde mi?

Türkiye Kimya sektöründe var olan bir ülke. Fakat dünya teknoloji konusunda çok hızlı bir şekilde gelişiyor, değişiyor. Tek endişelendirici nokta Türkiye’nin bu gelişmeleri yakalayamaması olabilir.

13 -) Son olarak, kimya sektörünü gelecek olarak gören öğrenci arkadaşlara iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Kimya sektörü tüm dünyada çok geçerli olan bir alan. Amerika’da özellikle polimerler ve nanomateryaller konusunda değişik alanlarda araştırma fırsatları mevcut.  Öğrenci arkadaşlarımıza en büyük tavsiyem kendilerine bir rol model oluşturmaları ve kariyerlerinde rehberlik edecek bir mentör bulmalıdır. Mentör bulmak için ne yapmalılar ? İnsanlarla bağlantı kurmaktan ve yardim istemekten çekinmesinler, hayır cevabı alsalar da pes etmesinler, ve yardım istemeye devam etsinler. Hayatta birşeyi elde etmek istiyorsak, onun bize gelmesini beklemeden biz ona ulaşmaya çalışmalıyız.

14 -) Bize değerli vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz.

Bu keyifli röportaj için ben teşekkür ederim.

Soruları Hazırlayanlar

Yavuz Selim Kart

1.284 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!