Hayat Ağacı’nın Genetiği

Hayat Ağacı'nın Genetiği

Fotoğraf : Afrika Baobab Ağacı

Bilim insanları, Afrika Baobab Ağacı’nın genetik anlayışını geliştiriyor.

Afrika baobab ağacı; hayat ağacı olarak adlandırılır. Baobab ağacı 1000 yıldan daha fazla süre yaşayabilir ve gıda, çiftlik hayvanlarına yem, tıbbi bileşikler ve hammadde ihtiyacını karşılar. Baobab ağaçları, oldukça önemlidir. Bununla birlikte, ağacı koruma endişeleri artıyor ve şimdiye kadar ağacın genetiği hakkında eksik bilgiler mevcuttur.

Afrika baobab ağacının 168 kromozomu bulunmaktadır. -gelecekteki genetik çalışmalar ve tarımsal amaçlı iyileşme için kritik bilgidir.- Bulgular “Scientific Reports” adlı dergide yayınlandı. Önceki çalışmalar ağacın; 96 ile 106 arasında kromozoma sahip olduğunu öne sürmekteydiler.

USDA Tarım Araştırma Servisi’nde araştırmacı genetikçi Hamidou Saknanokho ile çalışmayı birlikte yürüttükleri USDA Orman Servisi’nde araştırmacı genetikçi Nurul Faridi;” Kromozomları saymayı kesin olarak başardık” diye açıklamada bulunmaktadır.

Araştırmacılar, hücreler içindeki kendine özgü kromozomların genetik bileşenlerini görmek için floresan problar kullandılar.

Analizler ağacın büyük çekirdekçik düzenleyici bölgesini(NOR) açıklığa kavuşturdu. Ana kromozom gövdesine göre, bu bölge diğer bitki türlerindekinden daha büyük görünüyor. Hücre döngüsünün belirli aşamalarında nükleol, NORs formundadır. Nükleoller ökaryotik hücrelerde ribozomları birleştirmede ve protein sentezinde önemlidir. Aynı zamanda prokaryot hücreleri, ökaryot hücrelerden ayıran önemli bir özelliktir.

Güney Araştırma İstasyonu’nun genetik biriminin proje lideri ve ortak yazar olan Dana Nelson;” Bu genetik bulgular, başlangıçtır ve Afrika baobab ağacının daha verimli ve etkili genetik dönüşümünü yapacaktır.” Diyor ve sözlerini “Bu  araştırma, sivilkültürel uygulamalarda baobab’ı geliştirmek için ağaç yetiştirme programlarının da öncüsüdür.” diyerek sonlandırdı.

Kaynak : sciencedaily.com

780 Kez Okundu

Buse Çakmak

Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Meraklı, sorgulamayı araştırmayı seven, öğrenmeye istekli bir bireydir. Güncel gelişmeleri takip edebilmek, okuyup öğrendikleri ile kendisini geliştirebilmek için; İnovatif Kimya Dergisi Haber Çeviri Ekibi'ne katılmıştır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!