İdrardan Elektrik Üreten Sistem Ayrıca Patojenleri Öldürüyor

İdrardan Elektrik Üreten Sistem Ayrıca Patojenleri Öldürüyor

Üniversite kaynaklı bir habere göre atık suların arıtılması için kullanılan sistemin gelişmekte olan ülkelerde biyoteknoloji alanında da kullanımasına bir adım daha yaklaşıldı.

İngiltere’de (University of the West of England) araştırmacılar, halihazırda idrar gibi organik atıkları temizlemek için kullanılan işlemlerle birlikte elektrik üretilen teknolojinin ayrıca insanlara zarar veren bakterileri de öldürdüğünü keşfetti.

Uzmanlar, elektroaktif mikroplarla dolu bir dizi hücreden geçen atık sularda kullandıkları özel bir prosesin ölümcül bir bakteri olan Salmonella’yı onu yok etmede kullanılabileceğini gösterdiler.

Mikrobiyal yakıt hücresi (MFC) teknolojisinin gelişmekte olan ülkelerde temizlik işlerinin yetersiz olduğu bölgelerde kullanılması ve  gelişmiş ülkelerde kanalizasyona verilmeden önce akıntının önlenmesi ile atıkları temizlemeye yardımcı olunması amacıyla bu işi yapan şirketlerin yükünü azaltmak adına evlerde kurulması öngörülmektedir.

Prof.Dr. Ioannis Ieropoulos bu teknolojinin önemine vurgu yaparak sonuçlardan dolayı büyük heyecan duyduklarını belirtirken; atıkları değerlendirebildiğimiz, elektrik üretebildiğimiz ve zararlı organizmaları kanalizasyon şebekeleriyle yok edebildiğimiz kararlı bir biyolojik sisteme sahip olduğumuzu ifade etti. Bu durumun kanıtı grubuyla gerçekleştirdiği çalışmalarla gösterildi; idrar içeren organik atık temizlenerek güvenli bir şekilde çevreye salındı ve aynı prosesle elektrik üretildi ki telefon şarj edildi ve üstelik önceki denemelerde aydınlatmada kullanıldı.

Ieropoulos ayrıca ekliyor: Su dağıtım şirketleri daha temiz su üretme ve bu amaçla kullandıkları prosesleri iyileştirme konusunda baskı altında. Bu durum maliyetlerin artması, enerji tüketim seviyelerinin yükselmesi ve güçlü kimyasalların kullanılması anlamına geliyor.

Bill & Melinda Gates Vakfı’ndan sağlanan kaynakla geliştirilen tekli sistemde idrardaki organik maddeler yakıt hücresindeki mikroplarla parçalanmış ve enerji üretilmişti.  

Virüsü de içeren diğer patojenlerin test edilme aşamaları ve MFC sistemi ile patojenlerin tamamının yok edileceğine dair deneysel çalışmaların planlanması grubun diğer hedefleri arasında yerini alıyor.

Kaynak : sciencedaily.com

758 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!