İsveç’in Yapay Zeka için En Hızlı Süper Bilgisayarı Şimdi Devrede

İsveç'in Yapay Zeka için En Hızlı Süper Bilgisayarı Şimdi Devrede

Knut ve Alice Wallenberg Vakfı’ndan yapılan 29,5 milyon Euro’luk bir bağışı ile Linköping Üniversitesi Ulusal Süperbilgisayar Merkezi’nde kurulan Berzelius, şimdi yapay zeka ve makine öğrenmesi için İsveç’in en hızlı bilgisayarı ünvanına sahip…

“Linköping Üniversitesi’nin yüksek performanslı bilgi işlem ve veri işleme alanındaki tüm girişimleri birbirine bağlamak için ulusal bir sorumluluk alması çok sevindirici, aynı zamanda büyük bir meydan okumadır. Yeni süper bilgisayarımız, yaşam bilimleri, makine öğrenimi ve yapay zeka gibi alanlarda yapılan önemli araştırmalara güçlü bir ilavedir,” demiştir Linköping Üniversitesi Rektör Yardımcısı Jan-Ingvar Jönsson.

Yeni süper bilgisayar Berzelius, adını -Östergötland’dan Linköping’in bulunduğu İsveç’e gelen- ünlü bilim insanı Jacob Berzelius’tan alıyor. Süper bilgisayar, Nvidia DGX Super Pod programlama mimarisine dayanıyor ve 300 petaflop’luk bir yapay zeka performansı sunuyor. Bu da Berzelius’u İsveç’in şimdiye kadarki en hızlı süper bilgisayarı yapıyor ve akademik dünya ve endüstri arasında iş birliğinde yürütülen yapay zeka çalışmalarının gelişimi için önemlidir.

Marcus Wallenberg, 29,5 milyon Euro’luk bir bağış ile yeni süper bilgisayarın kurulumunu mümkün hale getiren Knut ve Alice Wallenberg Vakfı’nın başkan yardımcısıdır.

“Wallenberg Vakıfları olarak yapay zeka, matematik ve veriye dayalı yaşam bilimleri gibi alanlarda son yıllarda yaptığımız büyük çalışmaları tamamlayan ve güçlendiren bir konumda birinci sınıf bilgisayar altyapısının edinilmesine katkıda bulunabildiğimiz için çok mutluyuz,” diyor Marcus Wallenberg.

Süper bilgisayarla ilk olarak çalışacak olan araştırmacılar, Knut ve Alice Wallenberg Vakfı tarafından fon sağlanan Wallenberg yapay zeka otonom sistemleri ve yazılım programı, Wasp gibi araştırma programları ile ilişkilidir. Linköping Üniversitesi’nde bilimsel görselleştirme profesörü olan ve Wasp’ın program yöneticisi Anders Ynnerman, “Makine öğrenmesinde araştırma yapmak, muazzam miktarda verinin depolanmasını, taşınmasını ve eğitme aşamasında işlenmesini gerektirir.  Berzelius, bu amaç için İsveç’te tamamen yeni bir büyüklük düzenine sahip bir kaynaktır ve İsveçli araştırmacıların yapay zekada küresel öncüler arasında rekabet etmesini mümkün kılacaktır,” demiştir.

Berzelius, başlangıçta, her birinde sekiz grafik işleme birimi ve Nvidia Networking ile Nvidia’nın en yeni ve en hızlı 60 yapay zeka sistemi ile donatılacaktır.

Nvidia’nın CEO’su ve kurucusu Jensen Huang, “Bilimin her evresinde gelişimi için olmaz olmaz olan bir araç vardır ve bugün bilimin en önemli aracı süper bilgisayardır. Berzelius ile Marcus ve Wallenberg Vakfı, İsveç’in buluş ve bilimin ön sıralarında olabilmesi için gereken koşulları yaratmıştır. Bu sistemden etkilenen araştırmacılar, ulusu bir endüstriyel teknoloji liderinden küresel teknoloji liderine dönüştürebilecektir,” demiştir.

Tesis Nvidia’dan ağlara, Atos’tan uygulama araçlarına ve DDN’den depolama kapasitesine sahiptir. Makine, Atos tarafından teslim edilip kurulmuştur. Pierre Barnabé, Atos’ta kıdemli genel müdür yardımcısı ve Veri Merkezi ve Siber Güvenlik Bölümü’nün başkanıdır.

“Bu yeni yüksek performanslı süper bilgisayarın teslimi ve kurulumu konusunda Linköping Üniversitesi ile çalışmaktan gerçekten çok memnunuz. Berzelius ile araştırmacılar artık veri işleme sürelerini hızlandırmak ve araştırmacılara daha hızlı içgörüler sağlamak, böylece İsveç’in bugün yapay zeka ve makine öğrenimindeki bazı temel zorlukları ele almasına yardımcı olan derin öğrenme ve analitiğin gücünden yararlanabilen güçlü hesaplama gücüne sahip olacaklar,” demiştir Pierre Barnabé.

Kaynak: techxplore.com

618 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!