İsviçre Teknolojisi 3 Boyutlu Baskı ile Yağılmış Objelerdeki Selüloz Miktarını Arttırıyor

İsviçre Teknolojisi 3 Boyutlu Baskı ile Yağılmış Objelerdeki Selüloz Miktarını ArttırıyorFotoğraf: 3 boyutlu baskı yapılmış selüloz kompozit malzemeden üretilmiş kulak kıkırdağı

Çoğu bitkinin hücre duvarında bulunan doğal polimer selüloz 3 boyutlu yazıcılarda kullanılabilecek çevre dostu ve biyobozunur bir malzeme. Bugünlerde, bilim insanları her zamankinden daha fazla selüloz içeren malzemeler ile kompleks şekilli objeler üretmek için çalışıyorlar.

Bu çalışma ETZ Zurich ile Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (Empa) arasında yürütülüyor.

Bu çalışma su ve kütlece %6-14 arasında selüloz parçacıkları ve elyafları içeren bir yazıcı mürekkebi ile başladı. Nanoboyutlu selülozik parçalar yapıyı jelimsi bir hale getiriyordu. Direkt mürekkep yazımı olarak bilinen, mürekkebin bir nozul vasıtası ile üst üste yerleştirildiği yöntem kullanılarak bu mürekkep ile yazılmış 3 boyutlu objeler üretmek mümkün.

Bu ürünler organik çözücüler ile karşılaştıklarında yapıdaki selülozun kümelenmesi nedeni ile büzülüp küçülmekte. Küçülen objeler çözücü içerisinden çıkartıldıktan sonra bekletilip çözücünün tamamen uçurulması gerekiyor.

Yeniden boyutlandırılmış objeler fotosensitif plastic başlatıcılar içeren bir banyoya konuluyor ve banyo solüsyonu obje tarafından emiliyor. Sistem UV’ye maruz bırakıldığında ise başlatıcılar plastikleşiyor.

İsviçre Teknolojisi 3 Boyutlu Baskı ile Yağılmış Objelerdeki Selüloz Miktarını ArttırıyorETH Zürih’e göre bu yöntemle üretilmiş malzemeler %27’ye kadar selüloz ihtiva edebiliyor. Kullanılan plastik başlatıcıya göre malzemenin sertliği ayarlanabiliyor.

Şimdiye kadar bu teknoloji bir dizi küçük obje üretiminde kullanıldı. Et kalınlığı 5 mm’den fazla olan tasarımlarda büzülme esnasında bozulma görülebiliyor. Bu yöntem optimize edildiğinde, implant ve paketleme malzemelerinde kullanılabilmesi umuluyor.

Çalışma Advanced Functional Materials’da yayınlandı.

Kaynak: newatlas.com

737 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!