Fotoğraf: İHA koronavirüs ile mücadelede yardımcı bir unsur kabul edilebilir
Yakın zamanda üzerinizde uçan bir insansız hava aracı (İHA) görürseniz COVID-19 şüphesi arıyor olabilir. The University of South Australia (UniSA) ve Kanada menşeili İHA üreticisi Draganfly Inc, enfeksiyonlu solunum yolu hastalıkları geçiren insanları teşhis edebilmek için özel bir pandemi İHA sistemi geliştirdi.
COVID-19 gibi bir pandemi ile mücadelenin en zor kısmı, kimin enfekte olduğunu ve hastalık bulaştırdığını teşhis edebilmek. İlk yol tabii ki semptom gösteren insanları incelemek. Diğer yandan, toplumun tümüne bir sıraya girip ateşlerini ölçtürmelerini söylemek çok ugulanabilir olmadığından, UniSA’dan Prof Dr Javaan Chahl ve ekibi tarafından uzaktan algılama ve teşhis yapabilecek bir sistem geliştirildi.
Çalışma ekibine göre; bu yeni İHA kişilerin sıcaklık, nabız ve solunum sıklığı değerlerini ölçebiliyor. Hapşırma ve öksürme verisini kaydedebiliyor. Üstelik ofis, havaalanı, gemi, market, bakım evi gibi kalabalık yerlerde de çalışabiliyor.
Bu teknoloji ilk olarak 2017 yılında Chahl, Ali Al-Naji ve Asanka Perera tarafından kalp ve solunum verilerini ölçmek, hapşırma ve öksürme gibi insan hareketlerini teşhis etmek amacı ile 10 m menzili olan bir İHA ve 50 m menzilli bir kamera sistemi ile ortaya kondu. Chahl, teşhis oranının mükemmel olmadığını ancak kalabalıktaki hastalığın tespiti için yeterli olduğunu belirtti.
UniSA tarafından yapılan basın açıklamasında, bu çalışmanın ticari, medikal ve yönetsel müşterilere hızlıca sunulmasını hedeflendiği belirtiliyor ancak henüz bu teknoloji sahada görülmüş değil.
Bu teknoloji aynı zamanda, bebek kuluçka merkezlerinin kontrolü, savaş ve doğal afet alanlarının takibinde de kullanılabilir.
Chahl, “Şimdi şok edici de olsa insanlık tarihinin son 100 yılda gördüğü en zorlu durumda bu teknolojiyi kullanabilmek için acil bir ihtiyaç görüyoruz” diyor.
Kaynak: newatlas.com
Yazar

- İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.
Son Yazıları
Eğitim Haberleri2021.01.10Enerji Üreten Giysiler için Güneş Enerjisi Toplayıcı Malzeme
Eğitim Haberleri2020.12.04Radyo Teleskopu Bir Süper Gezegen Keşfetti
Eğitim Haberleri2020.12.04Yeni Tekstil Yapıları için Nano Kaplamalar
Eğitim Haberleri2020.12.04Baykuşların Uçuş Esnasındaki Sessizlikleri Daha Sessiz Uçakların Önünü Açabilir