Kansere Yerli İlaç İzmir’de Üretilecek

kansere yerli ilac izmir de uretilecek

Almanya’da biyoteknoloji eğitimi alan Dr. Aziz Çaylı, İzmir İYTE Teknopark’ta kurduğu tesiste Türkiye’nin yılda 1.6 milyar dolar verdiği kanser ilaçlarını üretmek için çalışmalara başladı

Almanya’da biyoteknoloji eğitimi alan Dr. Aziz Çaylı, tüm birikimini Türkiye’nin her yıl kanser hastaları için ithal ettiği 1.6 milyar dolarlık ilacı İzmir’de üretmek amacıyla yatırıma dönüştürdü. İzmir Yüksek Teknoloji Entitüsü yerleşkesindeki İYTE İzmir Teknopark’ta şirket kuran Dr. Çaylı, Türkiye’nin ilk biyoteknolojik ilacını geliştirmeyi hedefliyor. İran’ın bile 20 biyoteknolojik ilacı olduğunu söyleyen Dr. Çaylı, “Türkiye’de bu ilaçları neden yapamayalım, bizim neyimiz eksik? Bu laboratuvarda 1.5 yıllık çalışma sonucu kansere karşı bir biyoteknolojik ilacın hammaddesini geliştirmiş olacağız. Dünyaya böyle bir teknolojinin Türkiye’de de geliştirilebileceğini kanıtlayacağız” diye konuştu.

En büyük ithalat kalemi

Türkiye’de liseyi bitirdikten sonra lisans eğitimi için gittiği Almanya’da biyoteknoloji konusunda eğitim alan Dr. Aziz Çaylı, biyoteknolojik ilaçların üretimi için bir şirket kurdu. Dünyada çok az sayıda ülkede bulunan biyoteknolojik ilaçların üretim altyapısını tasarlayan Çaylı, şirketteki hisselerini devrettikten sonra bu teknolojiyi Türkiye’de yeniden üretmek amacıyla bir Türk ilaç şirketinde görev aldı. Milli ilaç konusunda daha hızlı yol almak için bu kez biriktirdiği parayla bir laboratuvar kurmaya karar veren Çaylı, İzmir Yüksek Teknoloji Entitüsü kampüsü içinde yer alan İYTE İzmir Teknopark’ta şirketini kurarak çalışmalara başladı. Biyoteknolojik ilaçların Türkiye’nin geleceği için büyük öneme sahip olduğunu belirten Çaylı, oldukça geç kalınan bu alanın, ülkelerin en büyük ithalat kalemleri arasında yer aldığını söyledi.

Biz neden yapmayalım?

Çaylı, TÜBİTAK raporundaki bilgiye göre 2014 yılında sadece kanser hastalarının kullandığı biyoteknolojik ilaçlar için yıllık 1.6 milyar liralık ithalat yapıldığını, böyle bir ülkede henüz hiç yerli üretimin bulunmamasının büyük eksiklik olduğunu belirtti. Çaylı, bu alanda oldukça ileri giden İran ve Güney Kore’nin başarısının kendisini tetiklediğini söylerken, “Almanya’dayken ‘Türkiye’de bu ilaçları neden yapamayalım, neremiz eksik’ diye kendime soruyordum” diye konuştu. Çaylı, Türkiye’ye geldiğinde devletin bu alanda çok güzel desteklerinin olduğunu ancak mesafe alınamadığını gördüğünü belirtti.

80 milyon dolar

Çaylı, “Bir tek biyoteknolojik ilacın Avrupa kalitesinde geliştirilmesi yaklaşık 80 milyon dolara mal oluyor ve ürün geliştirme takribi 7 yıl sürüyor. Kimse bu kadar süre sonra geri ödemesi olan bir yatırıma destek vermek istemiyor. Buna rağmen vazgeçmedim. Ben de yazlık almak için biriktirdiğim parayı kullanmaya karar verdim. Yatırım etaplar halinde ilerleyecek. Şu ana kadar 1 milyon dolarlık bölümü tamamlandı” dedi.

Yurt dışında daha çok para kazanırdım

Dr. Aziz Çaylı, Türkiye’nin ilk biyoteknolojik ilaç üretim altyapısı olacak tasarımın 1.5 yıllık bir çalışma sonucu uygulanabilir hale geleceğini dile getirdi. Dr. Çaylı, bir kanser ilacını model aldıkları çalışma tamamlandığında hem teknoloji platformu hem de kansere karşı bir biyoteknolojik ilacın ham maddesini geliştirmiş olacaklarını söyledi. Çaylı, “Türkiye’deki insanlarla böyle bir şey yapmak bana zevk veriyor. Burada bu işi yapmamın farklı nedenleri var, bir tanesi de iş keyifli olduğu için. Gerçek amaç para kazanmak olsaydı yurt dışında daha fazla kazanabilirdim. Kendi ülkemde milli duygularla çalışıyorum” dedi.

Made in Turkey!

Türkiye’de çeşitli kurumların yürüttüğü biyobenzer ilaç üretim çalışmalarının yurt dışından lisans karşılığı alınan teknolojiler üzerinde yürüdüğüne dikkati çeken Dr. Aziz Çaylı, “Bizim kuracağımız biyoteknolojik ilaç geliştirme platformu ‘Made in Turkey’ olacak. En önemlisi de bu. Dünyaya böyle bir teknolojinin Türkiye’de de geliştirilebileceğini kanıtlayacağız” dedi.

Kanserden Romatizmaya

Kanser, diyabet, romatizma ve kan hastalıkları başta olmak üzere çok sayıda rahatsızlığın tedavisinde kullanımı hızla artan biyoteknolojik ilaçlar, kimyasal ilaçlardan farklı olarak canlı hücreler aracılığıyla üretiliyor. Üniversiteler ve ilaç şirketlerinin büyük bütçeli projeler yürütmesine karşın Türkiye’nin henüz kullanıma giren biyoteknolojik ilacı bulunmuyor. Biyoteknolojik ilaç üretiminde, ABD ilk sırada yer alırken Avrupa ülkeleri, Japonya, Çin ve Güney Kore’nin yanı sıra İran da yaklaşık 20 ilacıyla ön sıralarda bulunuyor.

Kaynak : yeniasir.com.tr

836 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!