Karbondioksitten Yenilenebilir Yakıt Üretimi

Karbondioksitten Yenilenebilir Yakıt Üretimi

Finlandiya’da geliştirilen Soletair pilot ölçekli tesis, yenilenebilir yakıt ve kimyasallar üretmek için karbondioksit kullanıyor. Projenin amacı, genel prosesteki teorik performansı göstermek ve araştırmak amacıyla 200 litre yakıt ve diğer hidrokarbonları üretmektir. Bu proje, güneş enerjisi üretiminden hidrokarbon üretimine kadar olan tüm sürecin aynı yerde bulunduğu bir pilot ölçekli tesistir.

Finlandiya VTT Teknik Araştırma Merkezi ve Lappeenranta Teknoloji Üniversitesi (LUT) tarafından geliştirilen Soletair pilot ölçekli tesisi, yenilenebilir yakıt ve kimyasallar üretmek için karbondioksit kullanıyor. Pilot ölçekli tesis Luppeenranta’daki LUT güneş enerjisi santraline bağlandı.

Projenin amacı, genel prosesteki teorik performansı göstermek ve araştırmak amacıyla 200 litre yakıt ve diğer hidrokarbonları üretmektir. Bu proje, güneş enerjisi üretiminden hidrokarbon üretimine kadar olan tüm sürecin aynı yerde bulunduğu bir pilot ölçekli tesistir.

Pilot ölçekli tesis dört ayrı bölümden oluşmaktadır. Bunlar; güneş enerjisi tesisi, karbondioksit ve suyun havadan ayrılmasını sağlayan ekipmanların olduğu bölüm, hidrojen üretmek için elektrolizin kullanıldığı bölüm, karbondioksit ve hidrojenden ham petrol ikamesi üretmek için sentez ekipmanlarının olduğu bölümdür.

Pilot ölçekli tesis üniteleri, dağıtılmış küçük ölçekli üretim için tasarlanmıştır. Üretim kapasitesi, daha fazla birim eklenerek artırılabilir.

“Bu proses, kimyasal endüstrinin gelecekte nasıl canlanabileceğinin bir örneğidir. Fosil yakıtların kullanılması 2050 yılına kadar sona erecektir, fakat insanlar bazı hidrokarbonlara ihtiyaç duymaya devam edeceklerdir.” diyor LUT Profesörü Jero Ahola.

“Sonuç, çok sektörlü endüstriyel birleşme olacaktır. Finlandiya endüstrisinin bu alandaki uzmanlığı işbirliği ile güçlenmektedir.” diyor proje koordinasyon sorumlusu VTT baş bilim insanı Pekka Simell.

VTT ve LUT, yaz boyunca Soletair pilot ölçekli tesisini test edecek. Pilot aşamadan sonra sentez üniteleri önümüzdeki yıllarda bir dizi AB projesinde kullanılacaktır. Uluslararası şirketler ile araştırma yapılması için bir platform oluşturulacaktır.

Proje boyunca toplanan bilgiler, teknolojilerin ticarileştirilmesi için yararlı olacaktır. Bu proses sayesinde kimya sanayisi için yeni iş fırsatları doğacaktır.

Kaynak : sciencedaily.com

688 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!