Karl Friedrich Mohr

Karl Friedrich Mohr

Karl Friedrich Mohr, 04 Kasım 1806 doğumlu bir Alman kimyacıydı. 28 Eylül 1879’da öldü. Pinchcock, Cork delici, Mohr’ın dengesi, Mohr tuzu (Amonyum demir (II) sülfat) ve Mohr’ın klibi gibi bir laboratuvar cihazı icat edildi.

Mohr’ın babası Karl, eczacı ve şehir meclis üyesiydi. Ortaokulu bitirdikten sonra, Mohr, Botanik, kimya ve mineraloji okuduğu Bonn Üniversitesi’ne katıldı. Babasıyla pratik deneyim kazandıktan sonra Heidelberg’deki Leopold Gmelin ve Berlin’deki analitik kimyada Heinrich Rose’un kimya derslerine katıldı. Daha sonra eczacılık diplomasını aldı ve babasının işini devraldı. İşe katılmanın yanı sıra, çeşitli bilim alanlarında da ilgilendi. 1833’te Jacobine Derich’lerle evlendi; üç oğlu ve iki kızı vardı.

1837’de Mohr şöyle yazdığı “Ansichten über die Natur der Wärme” adlı bir yazı yayınladı: “Bilinen kimyasal elementlerin dışında, doğada yalnızca bir ajan var ve bu güçtür; hareket, kimyasal afinite, kohezyon, elektrik, ışık, ısı ya da manyetizm gibi uygun ilişkilerde kendini gösterebilir. Ve bu tür fenomenlerin her birinin dışında tüm diğerleri üretilebilir. ”(Fizik Dergisi, İlgili Bilimler Matematik, 5 [1837], 419). Bu ifadeye dayanarak, daha sonra enerjinin korunum yasası ile ilgili önceliği talep etti. 1847’de Mohr Prusya farmakopea ve İlaç Mühendisliği Ders Kitabı hakkında bir yorum yazdı. Bu dönemde titrimetrik deneyler gerçekleştirdi, bunların sonuçları Kimyasal analitik titrasyon yönteminin ders kitabı (1855). Bu sırada Mohr, damadı ile bir sirke fabrikası kurdu ve eczacının dükkanını sattıktan sonra taşındığı Metternich’te bir emlak satın aldı. Şimdi fermantasyon ve üzüm yetiştiriciliği ile ilgilendi ve bu konularda popüler kitaplar yazdı. Ayrıca yakın arkadaşı Liebig’in fikirlerini izleyerek yapay gübreler de denedi. 1863 yılında fabrikası başarısız oldu ve Mohr kendini ve ailesini maddi sıkıntılar içinde buldu. Liebig’in yardımı ile Berlin Üniversitesi’nde Elli dokuz yaşında bir Özelleştirme olarak nitelendirildi. Kısa bir süre sonra Bonn’a taşındı ve orada üniversitede Dozent oldu. Kısa bir süre sonra yeni araştırma alanlarına yöneldi ve jeolojiyi inceledi, bu bilimde orijinal fakat tamamen yanlış fikirler geliştirdi.

Mohr’ın dikkati daha sonra termodinamiğe döndü. Bir kitapta geri çağrıldı. “Isı mekanik teorisinin temel özellikleri bu geçit otuz üç yıl önce benim tarafımdan yazılmıştır ve şimdi gördüğünüz gibi, içerir.” Mohr bu alanda çeşitli eserler yayınladı. Üzerinde Onun yorumu karekteristik olan fakat gerekli matematik bilgisini okuduğu için, çalışmaları başarısızlıktı.

Mohr tutkulu, eleştirel ve savaşçı bir doğaya sahipti ve dolayısıyla meslektaşları ile popüler değildi. Pek çok alanda faaliyetti, ancak aktivitesinin çoğu dilettantizm tarafından işaretlendi. Yetenekli bir yazardı ve çok kitap yazdı.

Mohr, enerjinin korunum ilkesini belirtti ve ayrıca analitik yöntemleri geliştirdi.

İlk olarak on dokuzuncu yüzyılda formüle edilen enerjinin korunumu yasası, bir fizik yasasıdır. Yalıtılmış bir sistemdeki toplam enerji miktarının zaman içinde sabit kaldığını belirtir.

“Bilinen 54 kimyasal elementin yanında fiziksel dünyada sadece bir ajan var ve buna Kraft [enerji veya iş] deniyor. Koşullara göre, hareket, kimyasal afinite, kohezyon, elektrik, ışık ve manyetizma olarak görünebilir; ve bu formlardan herhangi biri, diğerlerinden herhangi birine dönüştürülebilir. ”

Karl Friedrich Mohr

Mohr’ın Tuz kimyasal ismi Amonyum demir (II) sülfattır. İnorganik bileşiktir ve demir sülfat ve amonyum sülfatın çift tuzu olarak sınıflandırılmıştır. Mohr’ın tuzu, yaygın bir laboratuvar reaktifidür. Hava ile demirin (III) oksidasyonuna çok daha az eğilimli olduğundan, titrasyon amaçlı diğer sülfür sülfat tuzlarına tercih edilir. Amonyum iyonları Mohr tuzunun hafif asidik olmasını sağlar ve bu oksidasyon sürecini yavaşlatır. Mohr tuzu, bir az sülfürik asit içeren su içinde bir eş mollü hidratlanmış sülfat sülfat ve amonyum sülfat karışımı çözülerek ve daha sonra elde edilen çözeltinin kristalizasyona tabi tutulmasıyla hazırlanır.

Mohr, Almanya’daki zamanının önde gelen bilimsel kimyacısıydı ve analitik metodolojideki pek çok gelişmenin mucidi idi. Altta bir uç ve bir kelepçe (bir ‘Mohr’ klibi ‘) olan gelişmiş bir büret icat etti. Kendi pipetlerinden birini aldı, kendi tasarımının bir pirinç klipsiyle dibinde kısa bir lastik boru ekledi. Klipsi sıkarak, reaktif sürekli veya damla olarak verilebilirken, ölçek bir bakışta okunabilir.

1.774 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!