Kenya plastik poşet kullanımını yasaklıyor

Birleşmiş Milletler Çevre Programı‘nın 15 Mart 2017 tarihli basın bildirisine göre, Kenya’da plastik poşet üretimi, kullanımı ve ithalatı yasağı 6 ay sonra uygulamaya koyulacak.

Her ay kullanılan 24 milyon plastik poşet, çevreye verilen zararların ve sağlık problemlerinin en büyük nedeni. Ayrıca plastik poşetler, her yıl denize dökülen 8 milyon ton plastiğin büyük bölümünü oluşturuyor.

Kenya hükümeti, 6 ay sonra yürürlüğe girecek tüm plastik poşetlerin kullanımı, üretimi ve ithalatı yasağını duyurdu. Kenya’dan gelen bu karar, Birleşmiş Milletler Örgütü yeni inisiyatifi sayesinde “plastiğe karşı savaş” ilan ettikten üç hafta sonra geldi. Temiz Okyanuslar, 10 hükümet ile plastik kirliliğine karşı mücadele etmek üzere anlaşan yeni bir BM inisiyatifi.

Her yıl 100 milyon plastik poşet Kenya’ya süpermarketler aracılığıyla dağıtılıyor. Uzun zaman önce çevresel zararların ve sağlık sorunlarının en büyük nedeni olarak tespit edilen plastik poşetler, onları yiyecek zanneden kuşların, balıkların ve diğer hayvanların ölmesine neden oluyor, tarım topraklarına zarar veriyor, turistik alanları kirletiyor, sıtma ve dang humması gibi hastalıklar taşıyan sineklere üreyecekleri ortamlar sağlıyor.

Kampanya için yapılabilecekler hakkında hazırlanmış görsel.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı yöneticisi Erik Solheim, “Kenya, olağanüstü doğal güzelliğine zarar veren şeyleri ortadan kaldırmak için kararlı önlemler alıyor. Plastik çöpler aynı zamanda karada olduğu kadar denizde de hassas ekosistemlere büyük zararlar veriyor. Bu karar, plastiğe olan eğilimi değiştirmek için harcadığımız küresel çabanın büyük bir başlangıcını teşkil ediyor. Kenya, çevresel liderliğinden dolayı tebrik edilmeli. Umuyorum ki bu örnek diğer ülkelere ilham verecek ve Temiz Okyanuslar  (Océans Propres (Fr.), Clean Seas (İng.) ) kampanyasına karşı yapılacak işbirliklerini hızlandırmaya yardım edecektir” diye belirtti.

Plastik poşetler, Kenya’daki şehir atığı yönetimi için en birincil sorun. Özellikle atık yönetimi ve sağlık hizmeti sistemlerine erişimin sınırlı olduğu en fakir bölgelerde. Bu poşetler, her yıl okyanusa dökülen 8 milyon ton plastiğe de katkıda bulunuyor. Şu anki plastik poşet tüketim hızına göre, 2050’de okyanuslarda balıktan daha çok balıkçılığa, faunaya ve turizme zarar veren plastik olacak.

Kenya, Birleşmiş Milletler Çevre Programı kampanyasını desteklemek adına önlemler alan 11. ülke. Afrika’da Ruanda ve Fas çoktan plastik poşeti yasakladı ve diğer ülkeler de önümüzdeki haftalarda bu konudaki önlemlerini duyurmaya hazırlar.

Endonezya, sonunda deniz çöplerini yüzde 70 oranında azaltmayı onayladı. Kanada, mikro boncukları (küçük plastik parçacıklar) zehirli maddeler listesine ekledi. Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri kozmetikte kullanılan mikro boncukların yasaklandığını açıkladı.

Kaynak : gaiadergi.com

1.028 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!