Kimyasal Reaksiyonları Kontrol Etmek için Antikorlar Nasıl Kullanılır?

Kimyasal Reaksiyonları Kontrol Etmek için Antikorlar Nasıl Kullanılır

Fotoğraf : İki kimyasal reaksiyonu tetikleyen iki antikorun sanatsal temsili,Oscar Melendre Hoyos

Son zamanlarda ,bir grup uluslararası bilim insanının ortak işbirliği sonucunda farklı sentetik kimyasal reaksiyonları spesifik antikorlarla kontrol etmenin bir yolu bulundu.

Antikorlar biyobelirteçlerdir, birçok hastalık hakkında ve bağışıklık sistemimizin bunlara nasıl karşı koyduğuna dair göstergeler sağlayan ipuçlarıdır. Tor Vergata (İtalya) Roma Üniversitesi’nde bir grup bilim insanı, belirli bir kimyasal reaksiyonu tetikleyebilmeleri için onları yeniden kullanmanın bir yolunu buldu.

Roma Tor Vergata Üniversitesi’nde profesör ve ayrıca makalenin kıdemli yazarı olan Francesco Ricci,”Görüntülemeden terapötik ajanlara kadar geniş bir molekül yelpazesi oluşturan kimyasal reaksiyonları kontrol etmek için spesifik antikorları kullanma stratejisini gösterdik. Yaklaşımımız, yalnızca reaksiyon karışımında spesifik bir antikor mevcut olduğunda, aktif olmayan öncülerden fonksiyonel bir molekül sentezlemeye izin veriyor.” demiştir.

Bu hedefe ulaşmak için araştırmacılar, sentetik DNA-DNA etkileşimlerinin tahmin edilebilirliğinden ve DNA oligonükleotidlerinin çok yönlülüğünden yararlandılar. Doktor Lorena Baranda, “Sentetik oligonükleotitler ilginç moleküllerdir, çeşitli reaktif gruplarla ve ayrıca spesifik antikorları hedefleyebilen algılama elemanları ile modifiye edilebilirler.” demiştir. Prof. Ricci ise görüşlerini şu şekilde dile getirmiştir, “Çalışmamızda, belirli bir antikoru tanıyabilen ve ona bağlanabilen bir çift modifiye edilmiş DNA dizisini rasyonel olarak tasarladık ve sentezledik. Bu işlemin sonucunda, DNA zincirlerinin diğer uçlarına eklenen reaktif gruplar birbirine çok yakın olacak ve reaksiyonları kimyasal bir ürünün oluşumuna yol açacak şekilde tetiklenecektir.”

Bu çalışmada yer alan strateji, terapötik maddeler gibi fonksiyonel moleküllerin biyobelirteç antikorlar ile oluşumunu kontrol etmek için kullanılabilir. Bu olası uygulamanın bir kanıtı olarak, araştırmacılar, kan pıhtılaşmasının önemli bir enzimi ve tromboz tedavisinde önemli bir hedef olan trombinin aktivitesini inhibe edebilen bir antikoagülan ilacın oluşumunu gösterdiler. Prof. Ricci,”Spesifik bir IgG antikorunun, trombinin aktivitesini etkili bir şekilde inhibe ettiği kanıtlanan antikoagülan ajanın oluşumunu tetikleyebileceğini gösterdik.” demiştir. “Strateji, ilgili antikora son derece özel ve ayrıca programlanabilirdir. Hedeflenen tedavi ve teşhis için yeni bir yol oluşturacağını düşünüyoruz.” diyerek bitirmiştir.

Kaynak: phys.org

483 Kez Okundu

Ecem Fırat

1998 İstanbul doğumluyum.Hacettepe Üniversitesi,Kimya Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim.Kimya bilimi ve mühendislik uygulamaları alanlarında yapılan güncel çalışmaları sizlerle de paylaşabilmek adına İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum.Farklı alanlardaki son gelişmeleri okuyucularımızla buluşturmaktan mutluluk duyacağım. Keyifli okumalar dilerim.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!