Kimyaya Dayalı Restorasyon: Geniş alanlı kimyasal görüntüleme tekniği, Gent Sunağındaki (Ghent Altarpiece) orijinal boya katmanlarını açığa çıkarıyor

Ortaçağ resminin zirve noktası olarak görülen Gent Sunağı, Jan van Eyck ve muhtemelen kardeşi Hubert tarafından tahmini olarak 1432 yılında yapıldı. Bu esere yüzyılı aşkın bir süredir en kapsamlı koruma uygulamaları yapılmaktadır. Eserin yüzeyini koruyan vernik katmanını kaldırma kararı, bilimsel argümanlarla desteklendi. Belçikalı araştırmacılar Angewandte Chemie dergisinde vernik yüzeyinin altındaki orijinal boya katmanlarını görselleştirmek için kimyasal haritalardırma tekniğini kullandıklarını söylediler.

Hareketli bir geçmişi olan 4 metre genişliğinde ve 3 metreden daha yüksek bir boya sahip olan kanatlı sunak, her yıl yaklaşık 200.000 ziyaretçi tarafından görülmektedir ve Belçika, Gent’teki St. Bavo Katedrali’nde bulunmaktadır. Bu sanat eseri daha önce birkaç kez restore edilmiş, ancak 2012 yılında adım adım yeni bir restorasyon başlatılmıştır. Antwerp Üniversitesi’ndeki Belçikalı bilim adamları, Kültürel Miras Kraliyet Enstitüsü (KIK-IRPA, Brüksel) ve Gent Üniversitesi ortaklığında sunak kapalıyken görülebilen sekiz kanat panelinin arka yüzündeki sahneleri analiz etti. Koruma stratejisini ayarlamak, optimize etmek ve temizleme aşamasında verniğin uzaklaştırılmasını izlemek için elemente özel olan X-ışını analizine dayanan kimyasal görüntüleme teknikğini kullandılar.

Daha önceleri, sanat eserlerini tek tek incelemek mümkün olmuştu ki bu pek karakteristik değildi. Geert Van der Snickt öncülüğündeki ekip, tüm yüzeyi X-ışını floresan spektroskopisi ile görüntülemek için mobil tarama sistemlerini kullandılar. Bu yöntemde, X-ışınları, elektronları atomun iç kabuklarından atar ve dış kabuklardan gelen elektronlar bu boş noktaları doldurduklarında, enerjiyi elemente özel X-ışını flüoresanı olarak serbest bırakırlar.

Van der Snickt; “16 milyondan fazla spektrum toplandı ve her bir panel için 1 GB’tan fazla spektral veri elde etmek için kurum içi yazılımla hızlı bir şekilde işlendi. Biz, bilgisayar hesaplamaları kullanarak bunları elementlerin dağılımını gösteren kimyasal haritalara dönüştürdük. X-ışınları boya katmanlarına zarar vermeden nüfuz eder. Bu şekilde, verniğin altında gizlenmiş olan orijinal Van Eyck boya katmanlarını görselleştirdik.” Katmanların ayrıntılı yapısı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen araştırmacılar aynı zamanda küçük boya örneklerinin kesitlerini de analiz ettiler.

Says Van der Snickt; “Örneğin diz çökmüş bağışçı Joos Vyd portresinin bir analizinde kurşun, cıva ve demir haritaları, vermillion kırmızı elbisesinin önemli hasar görmüş bir bölümündeki hiç hasar görmemiş bir alanı tespit etti. Aynı zamanda, boşlukların kırmızı cıva sülfid boyası ile ince bir tabaka ile kaplanmadan önce kırmızı demir içeren macunla nasıl doldurulduğunu da gösterdi.”

Bununla birlikte, orijinal eserlerin genel iyi durumunu ortaya koyan kimyasal haritalandırma tekniği sayesinde, daha önce Van Eyck çalışması olduğu düşünülen tüm tablolardaki vernik kaldırma kararı destek gördü.

Kaynak : military-technologies.net

782 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!