Kirli Havayı Soluduğumuzda Aldığımız Eğitimleri Kaybetmiş Gibi Oluyoruz

Kirli Havayı Soluduğumuzda Aldığımız Eğitimleri Kaybetmiş Gibi Oluyoruz

Yeni bir çalışmaya göre kirlilik, beyin için tehlikelidir.

Connecticut’taki Yale Üniversitesi’nden ve Çin’deki Pekin Normal Üniversitesi’nden ve Pekin’deki Pekin Üniversitesi’nden araştırmacılar, Çin’de hava kirliliğinin yüksek olduğu yerlerde yaşayan insanların diğer yerlerde yaşayanlara göre matematik sınavları ve sözlü sınavlarda çok daha başarısız olduklarını tespit etmiştir.

Araştırmacılar, “Yaşlanan beynin hava kirliliği nedeniyle zarar görmesi, bilişsel işleyişin hem günlük işleri yürütmek hem de yüksek riskli kararlar almak için yaşlılar için kritik öneme sahip olduğunu göz önüne alarak büyük ölçüde sağlık ve ekonomik maliyetler getirmektedir.”

Araştırmacılar, bu grupların daha çok birkaç yıllık eğitimlerini kaybetmiş gibi olabileceğini buldu:

-Erkekler

-Yaşlılar

-Düşük gelirli insanlar

Araştırmaya göre insanlar kirli havayı ne kadar çok solursa, zekaları da o denli zayıflar.

Hong Kong Politeknik Üniversitesi’nden bir araştırmacı olan Derrick Ho, “Bunun sebebi yüksek hava kirliliğinin potansiyel olarak oksidatif stres, nöroenflamasyon ve insanların nörodejenerasyonu ile ilişkilendirilebilmesidir” dedi.

Ve Çin’in kirli havaya sahip bir şehrinde yaşamamanız güvende olduğunuz anlamına gelmez. Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında 10 kişiden 9’unun kirli hava soluduğunu tahmin ediyor.

Çalışmada çalışan Yale araştırmacısı Xi Chen’ göre; “Bu sorunu çözmek için bir kısayol yok” dedi. “Hava kirliliğini azaltmak için hükümetlerin gerçekten somut önlemler alması gerekiyor. Bu, ekonomik büyümenin en önemli itici güçlerinden biri olan insan sermayesine faydalı olabilir. ”

“İnsan sermayesi” bir yana, hava kirliliğinin azaltılması da insanlara fayda sağlayabilir.

Kaynak: treehugger.com

396 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!