Koronavirüs Kedileri Enfekte Edebilir

Koronavirüs Kedileri Enfekte EdebilirÇin’deki araştırmacılara göre, kediler COVID-19’a neden olan ve diğer kedilere yayılabilen koronavirüs ile enfekte edilebilir, ancak köpekler enfeksiyona karşı herhangi bir riske sahip değil. Harbin Veteriner Araştırma Enstitüsü’ndeki ekip, tavukların, domuzların ve ördeklerin virüsü yakalama ihtimalinin olmadığı sonucuna vardı.

Diğer bilim insanları bulguların ilginç olduğunu söylüyor, ancak kedi sahipleri için endişe yaratacak hiçbir bulgu yok. Ohio’da  Wooster Eyalet Üniversitesinde bir virolog olan Linda Saif “Sonuçlar, az sayıda hayvana kasten yüksek dozda SARS-CoV-2 virüsü verildiği; insanlar ve evcil hayvanları arasındaki gerçek yaşam etkileşimlerini temsil etmeyen laboratuvar deneylerine dayanıyor.”Diyor. Ve bu virüsü taşıyan kedilerin insanlara aktarmak için yeterli miktarda virüs salgıladığını gösteren doğrudan bir kanıt yok.

Evcil Hayvan Devriyesi

Koronavirüsün dünyaya hızla yayılmasıyla, bu durum evcil hayvanlar ve insanlar arasında virüsün geçip geçemeyeceği konusunda büyük endişeler ortaya çıktı. Şimdiye kadar, evcil hayvanlara bulaşan birkaç rapor var: Belçika’da bir kedi ve Hong Kong’da iki köpek. 31 Mart’ta bioRxiv’de yayınlanan bir ön baskı olan yazıya göre “Kediler ve köpekler insanlarla yakın temas halindedir ve bu nedenle COVID-19 kontrolü için SARS-CoV-2’ye yatkınlıklarını anlamak önemli.” Şeklinde belirtilmiştir.

Virolog Bu Zhigao liderliğindeki ekip, beş evcil kedinin burunlarından içeri SARS-CoV-2 virüsünün örneklerini enjekte etti. Hayvanlardan ikisine altı gün sonra ötenazi uygulandığında, araştırmacılar üst solunum yollarında viral RNA’nın yanı sıra enfeksiyöz virüs partikülleri buldu.

Diğer üç enfekte kedi, enfekte olmamış kedilerin yanındaki kafeslere konuldu. Ekip daha sonra bu kedilerden birinde viral RNA tespit etti, bu da virüsün enfekte olmuş kediler tarafından soluk alıp vermeyle ortama yayılan damlacıkların sebep olabileceğini öne sürdü. Enfekte olmuş kedilerin dördü de SARS-CoV-2’ye karşı antikorlar üretti. Araştırmacılar, kedilerde SARS-CoV-2 için yapılan deneyde gözlemlenen bu antikorun COVID-19’u ortadan kaldırma çabalarının bir parçası olabileceğini düşünüyor.

Semptom Yok

Ancak Saif, enfekte olmuş kedilerin hiçbirinin hastalık belirtisi göstermediğini ve enfekte hayvanlara maruz kalan üç kediden sadece birinin virüsü yakalandığını söylüyor (insana bulaştırdıklarına dair bir delilin olmadığını göz önünde bulundurarak). “Bu, virüsün kediler arasında çokta bulaşıcı olmayabileceğini gösteriyor. Ayrıca, bulaşma şekli belirsiz, çünkü çalışma kafeslerin nasıl kurulduğunu açıklamamaktadır( nasıl bir stres ortamının olduğu, çalışmanın nasıl bir laboratuvar ortamında yürütüldüğü de bilinmemekte)ve enfekte olmamış kediler virüse kontamine olmuş dışkı veya idrardan dolayı hastalığı taşıyor olabilir.”Diyor.

Çalışmadaki yetkili, kedilere diğer kedilerden geçip geçemeyeceğini görmek için farklı dozlarda virüs verilmesinin de dahil olduğu daha fazla teste ihtiyaçları olduğunu söylüyor.

Hong Kong Şehir Üniversitesi’nde bir epidemiyolog olan Dirk Pfeiffer’a göre sonuçlar, düşünülenin aksine kedilerin hastalığı yaymakta etken olmadığını kedilerin COVID-19’u kontrol etme çabasınında dikkate alınması gereken bir konu olduğunu söylüyor. Eğer COVID-19’u kontrol altına almak istiyorsak odaklanmamız gereken noktanın kuşkusuz ‘insandan insana’ bulaşma riskini azaltmak konusunda yapılacak çalışmalarda olduğunu söylüyor.

Yapılan çalışmaya göre SARS CoV, ağır akut solunum yolu sendromunun bir kediyi enfekte edebileceği ve  enfekte bir kediden diğer kedilere geçebileceği söylenmiş. Ancak Saif “SARS salgını sırasında SARS-CoV’nin ev kedilerinde yaygınlaştığına veya kedilerden insanlara bulaştığına dair hiçbir gözlem veya sonuç yok.” Diyor .

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, COVID-19’lu kişilerin; evcil hayvanlarını okşamaktan kaçınması, yalama ve yiyecek paylaşmaları da dahil olmak üzere evcil hayvanlarıyla teması sınırlandırmasını önermekte.

Saif, “Bunlar sadece sınırlı bilginin olduğu ve yeni ortaya çıkan herhangi bir hastalık için önerilebileceğiniz genel tedbirlerdir” diyor.

Diğer Hayvanlar

Araştırmacılar yaban gelincilerinin COVID-19 koronavirüs ile enfeksiyona karşı oldukça duyarlı(hassas) olduklarını keşfetti, bu da hayvanları potansiyel aşıları ve ilaçları test etmek için uygun bir model haline getirdi. Yaban gelinciği, influenza çalışmalarında zaten model olarak kullanılıyor ve hatta birkaç laboratuvar bu hayvanlar üzerinde COVID-19 araştırmalarına başladı.

Araştırmacılara göre köpekler virüse daha az yatkın. Araştırmacılar, SARS-CoV-2 ile beş genç köpeği aşıladılar ve iki kişinin dışkısına viral RNA salgıladığını, ancak hiçbirinin bulaşıcı virüs içermediğini buldular.

Domuzlarda, tavuklarda ve ördeklerde yapılan benzer araştırmalar, virüsle kasıtlı olarak aşılanan hayvanlarda veya aşılanan hayvanlara maruz kalan hayvanlarda hiçbir viral RNA tespit etmedi.

“Bu bulgular, bu türlerin hiçbirinin COVID-19 epidemiyolojisinde rol oynamadığını gösteriyor.”diyor Pfeiffer.

Kaynak : nature.com

351 Kez Okundu

Nurevşan Gündoğdu

22 Ağustos 1998 Kütahya Emet doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimlerimi Niğde'de bitirdim. 2016 yılında Marmara Üniversitesi Biyoloji bölümüne başladım ve şuan son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda ISWA Young Professionals Group ve ÜNİHAK üyesiyim. 2019 Şubat ayında bilimdeki gelişmeleri siz kıymetli okuyucularımızla paylaşmak için İnovatif Kimya ailesine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!