Küçük Aminoasit Farklılıkları, Önemli Ölçüde Farklı Enzimlere Yol Açabilir
Fotoğraf : Queensland Üniversitesi
Bir enzimin aminoasitlerinde sadece birkaç değişiklik, işlevini önemli ölçüde değiştirerek mikropların yabani farklı ortamlarda yaşamasını sağlamak için yeterli olabilir.
Uluslararası araştırma ekibi tarafından yönetilen Queensland Üniversitesi mikrobiyolog Doçent Ulrike Kappler, Haemophilus influenzae bakterilerinin insan solunum sistemini nasıl kolonize ettiğini araştırırken bu keşfi yaptı.
Dr. Kappler, “Hastalığa neden olan bu bakteri, insanlarda yaşamaya son derece adapte olmuştur, öyle ki başka hiçbir yerde hayatta kalamazlar” dedi.
“Görünüşe göre bir enzim, MtsZ, bu uyarlamada kilit oyuncu.
“Şaşırtıcı bir şekilde, Haemophilus influenzae ‘in yalnızca insanlarda hayatta kalmasını destekleyen bu proteinin yakın akrabaları, diğer bakteri türlerinin yalnızca göllerde hayatta kalmasına yardımcı olur.
“Yakın ilişkili enzimler, bir bakteri türünün yalnızca insanlarda, diğerinin ise yalnızca göllerde yaşamasına nasıl yardımcı olabilir?
“Cevap, küçük aminoasit değişiklikleri meselesidir.”
Yapılan araştırma, sadece üç aminoasitlik bir dizi farkının, yani MtsZ enzim dizisinin % 0,25’inden daha az bir farkın, insanlarda yaşayanlara kıyasla göllerde yaşayan bakteriler arasındaki enzimin işlevselliğini değiştirdiğini gösteriyor.
Dr. Kappler, “Doğal dünya, küçük farklılıklar muazzam işlevsel değişikliklere yol açabilir, örneğin insanlar ve şempanzeler % 99 genetik olarak benzer olmalarına rağmen tam olarak aynı değildir.” dedi.
“Şimdi bunun enzimler için de geçerli olabileceğini fark ediyoruz.
“Bu enzimdeki küçük değişiklikler, gölde yaşayan bakterilerin çürüyen algler üzerinde yaşamasını ve enerji üretmesini sağlar.
“Bunu, insan vücudundan aminoasitleri temizlemek için MtsZ kullanan ve bunları bakteriyel büyüme ve replikasyon için kullanan Haemophilus ile karşılaştırın.
“Artık bu enzimin Haemophilus’taki benzersiz yapısını anladığımıza göre, spesifik işlevini engellemenin ve bu bakteriyle ilişkili kronik solunum koşullarını iyileştirmenin yollarını geliştirmeyi umuyoruz.”
(Makale Journal of Biological Chemistry’de yayınlandı.)
Kaynak : phys.org