Lösemi ve Lenfoma Tedavileri için Yeni Nesil Bir İlaç

Lösemi ve Lenfoma Tedavileri için Yeni Nesil Bir İlaç

Florida Üniversitesi araştırmacıları ile iş birliği içerisindeki San Antonio Texas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi araştırmacıları, yetişkinlerde ve çocuklarda görülen lösemi ve lenfoma ile mücadele edebilecek güvenilir ve güçlü yeni nesil bir ilaç keşfetmişlerdir. Araştırma Nature Medicine dergisinde yayımlanmıştır.

Araştırmanın yazarlarından tıp profesörü ve Joe R. Ve Teresa Lozano Long Tıp Okulu dekanı olan Robert Hromas “BCL-XL olarak adlandırılan ve kanserli hücrelerin hayatta kalması için gerekli olan proteinleri hedef alan bu yeni ilaç sınıfı PROTAClar olarak adlandırılmaktadır. Aynı proteini hedef alan daha önceki ilaçlar trombosit sayısında da önemli ölçüde azalma göstermektedirler ve bu durum yüksek riskli kanamalara sebep olabilmektedir. Keşfedilen yeni nesil ilaç bu riski belirgin ölçüde azaltmaktadır ve dolayısı ile kanser hastalarında potansiyel olarak çok daha faydalı olacaktır,” demiştir.

Hematolojist ve onkolojist olan Dr. Hromas, PROTAC, hodgkin dışı lenfoma ve akut lösemi gibi T hücre ilişkili malignitelerini tedavilerinde etkilidir, demiştir.

T hücreleri, göğüste timüs adı verilen bir salgı bez tarafından üretilmektedir. Bu hücreler, vücudun bağışıklık tepkileri için çok önemli bir rol üstlenmektedirler. Kanserli hücreye dönüştüklerinde, T hücreleri yaşamak için BCL-XL proteinine ihtiyaç duymaktadırlar.

Moleküler tıp profesörü ve Greehey Çocuk Kanseri Araştırma Enstitüsü yöneticisi Peter Houghton, “PROTAC ilaçlar BCL-XL proteinini inhibe etmektense yıkmaktadır. Potansiyel olarak bu ilaç sınıfı, tedavi edilemeyen çocukluk kanserlerine karşı geliştirilebilir,” demiştir.

Makaleyi görüntülemek için “Seçici Bir BCL-XL PROTAC Yıkıcısı, Güvenli ve Güçlü Anti Tümör Aktivitesi Sağlar” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

572 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!