Melaninle Bağlantılı Cilt Durumları
Şekil 1: Bu, TYRP1’in kristal yapısıdır. Tirozin (depteal renkte TYPR1 tarafından metabolize edilen substrat), çinko metal iyonlarının (kırmızı küreler) işlevsel rolü koordine ettiği aktif bölgeye bağlıdır.
Çok fazla güneş maruziyetinden kaynaklanan lekeler ve işlevsiz melanin üretiminin diğer etkileri geçmişin bir parçası olabilir.Bilim insanları,insanlarda melanin üreten üç enzimden birinin yapısını çözerek,cilt renk bozukluklarını gidermek için beyazlatıcı bileşiklerin tasarım kapılarını açtı.
Yaz, çoğunlukla, bronzlaşmaya çalışan, plajlarda uzanan insanlar demektir.Yaşla birlikte güneşe sık sık maruz kalındığında, bazı insanlar ciltteki küçük koyu renkli lekeler olan “yaş izleri” ve ya “karaciğer lekeleri” olarak adlandırılan oluşumlarla karşı karşıya kalabilirler. Bunlardan kurtulmak bir mücadeledir ve araştırmacılar ve kozmetik endüstrisi uzun vadede bunları ortadan kaldırmanın bir yolunu bulmaya çalışıyorlar.
Şimdi, ESRF, Groningen Üniversitesi ve Wageningen Food ve Biobased Research (Hollanda) ‘dan bir araştırmacı ekibi, melanin üreten üç enzimden birisini çözdüler, bu cilt, saç ve göz renklerini veren bir pigment. Bu enzimler düzgün çalışmadığında, pigmentasyon bozuklukları oluştururlar: ciltte lekeler, albinizm veya melanoma.
Bugüne kadar bu üç enzimin yapısı bilinmiyordu, bu yüzden bilim adamları mantar veya bitki enzimlerini insana yönelik bileşikleri sentezlemek için kullanıyorlardı. Bu yapıların çözülmesinin bu kadar zor olması, bilim adamlarının bu enzimlerin melanin üretiminde nasıl bir fonksiyonunun olduğunu bilmemeleri ve insanların bunları incelemek için büyük miktarlarda saf numune elde etmeyi başaramamış olmalarIdır.
Beklenmedik Bulgular
Araştırmanın ilk yazarı olan Xuelei Lai, bitki enzimlerinden çok insan enzimlerine odaklandı. “Tirozinaz ve tirozinazla ilgili protein 1’i (TYRP1) saflaştırıp kristalleştirdik, TYRP1’in yapısını çözdük ve bu memeli bir melanojenik enzim için mevcut ilk yapıdır. Aynı prosedürü takip edersek muhtemelen tirozinaz ve tirosinazla ilgili protein 2’nin yapısını çözebiliriz, bu yüzden bu sonuçlar, melaninin üretildiği karmaşık yolun ayrılmasına yönelik arayışımızda umut verici görünüyor “dedi.
Bilim adamları beklenmedik bir sonuç da açıkladı: TYRP1’in bakır gerektirdiği konusundaki inancının aksine çinkoya ihtiyaç duyduğunu tespit ettiler. ESRF’de bilim adamı ve yazar olan Montse Soler López, “Çinkonun TYRP1 ile etkileşimde ne gibi bir rol oynadığını hâlâ bilmiyoruz ve bunu bulmak için daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyuyoruz” diyor.
Bu çalışmanın anahtarı, güneşten veya yaştan dolayı insan cildinde görülen lekeleri gidermek için beyazlaştırıcı bileşiklerin tasarımı için gerçek bir model sağlamasıdır. Aynı zamanda ESRF’deki araştırmanın ilgili yazarı ve eski Direktörü olan Bauke W. Dijkstra, çalışmalarının endüstriyel bağlamda uygunluğunu şöyle açıklıyor: “Kozmetik şirketleri buna büyük bir çaba sarf ediyor, bu nedenle bulgularımızın büyük bir ilerleme olacağını bekliyoruz bu sektör içerisinde.”
Kaynak : sciencedaily.com