Metal Organik Yapıların Isı İletkenlik Katsayıları

Metal Organik Yapıların Isı İletkenlik Katsayıları

Metal organik yapılar (MOF) legolara benzetilebilir.

Parçaların birbirine bağlanması kolay ancak güçlü yapılar kurabilecek kadar kapasiteleri yoktur. Bu yapılar havadaki toksik gazları filtrelemek ya da doğal veya hidrojen gazıyla çalışan motorların yakıtlarını depolamak için kullanılabilir.

Plastik legolar ısıyla etkileşime girince erirler, peki MOF’lar da erirler mi?

Pittsburgh Swanson Mühendislik Okulu’nun yaptığı çalışma, MOF’ların ısıyla temas etmesi sonucunda önemli ölçüde gazı absorpladığını ve çok ısınma durumunda çalışmalarının mümkün olmadığını göstermiştir.

Çalışmanın ortak yazarı ve Pitt’de Kimya ve Petrol Mühendisliği bölümünden Prof. Chris Wilmer, “Bu çalışma bize MOF’ların gazı absorplamasını ve bünyesinde iyi şekilde dağıtmasını inceleme fırsatı vererek MOF’larda ticari uygulamaya geçişi kolaylaştırmaktadırlar” dedi.

Ekip; neredeyse bir milyon süper bilgi işlem sistemini tarayarak on binlerce MOF’un ısı iletkenlik kat sayısını hesapladılar. Bu çalışmayla; MOF’un yüksek yoğunluk, küçük gözenek ve dört bağlantılı metal düğümleri olması halinde ısıyı iletme yeteneklerinin arttığını gördüler. Bir başka deyişle, ekstrem büyük gözenekli yapılar iyi değildir.

Çalışmanın ilk yazarı ve Pitt’de PhD öğrencisi Meiirbek Islamov, “MOF birçok çeşitte tasarlanabilmektedir, ancak gerektiği zaman kullanılmak üzere milyonlarcasının arasından hangisinin en iyisi olduğunu bulmak zordur. Bu çalışma ise laboratuvar da üretilmişçesine doğru olanı bulmamızı sağlamaktadır” dedi.

Pitt, UC Berkeley, Carnegie Mellon Üniversiteleri ve Mines Colorado Okulu’ndan bir araya gelen; Wilmer ve diğer yazarlar, mükemmel termal özelliklere sahip MOF üretmeye odaklıdırlar. Wilmer çalışmasında, MOF özelliklerini sunan önceki bilgisayar simülasyonlarına birçok atıfta bulunmuştur.

Kaynak : sciencedaily.com

351 Kez Okundu

İkra Nur İncebey

Ben İkra Nur İncebey. 2001 İstanbul doğumluyum. Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Anadolu Lisesi mezunuyum. Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğrencisiyim. İyi derecede İngilizce ve orta derecede Almanca biliyorum. İyi derecede programlama bilgim var. Çeşitli kulüplerde de rol almaktayım. Kimya alanındaki yeni gelişmeleri paylaşmak için İnovatif Kimya Dergisi’ne katıldım. İlgi alanlarım; enerji, petrokimya, atık yönetimi ve çevre.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!