Mühendisler Hidrojenleri Kullanarak İki Kat Gerilim Sağlayan Yeni Yakıt Hücreleri Geliştiriyor

Mühendisler Hidrojenleri Kullanarak İki Kat Gerilim Sağlayan Yeni Yakıt Hücreleri GeliştiriyorSıvı yakıtlı yakıt hücreleri hidrojen yakıt hücreleri için alternatif bir uygulamadır.

Ulaşım sistemi en büyük enerji tüketicilerinden biridir ve uygun elektrifikasyona dayanmaktadır. Çevre dostu ve dayanıklı olması elektrifikasyon için önemli özelliklerdir. St. Louis Washington Üniversitesi McKelvey Mühendislik Okulu’ndan bir ekip otomobiller, kamyonlar, uçaklar ve tekneler de dahil olmak üzere elektrikli araçlara geçişi kolaylaştıracak yeni yakıt hücreleri tasarlamanın bir yolunu buldu.

Bu bulguları Cell Reports Physical Science’de yayınlandı.

Sıvı Yakıtlı Yakıt Hücreleri ve Hidrojen Yakıt Hücreleri

Sıvı yakıtlı yakıt hücrelerinin kullanılması, hidrojenin geleneksel olarak taşınma ve depolanma gereksinimini ortadan kaldırdığı için bu uygulamaya maliyeti daha düşük alternatif bir çözümdür.

Bu yeni tip yakıt hücreleri aküye bağlı elektrikli araçların,  su altı araçlarının, dronların ve gelecekteki elektrikli uçakların güçlenmesinde yardımcı olabilir.

Mühendislerden oluşan bu ekip, mevcut hidrojen yakıt hücrelerinin iki katı voltajda çalışan, yüksek güçlü borohidrür yakıt hücreleri (DBFC) geliştirdi. Voltajı iki katına çıkarırken daha küçük, daha verimli ve daha hafif bir yakıt hücresi tasarımı sağlar.

Fotoğraf: DBFC’nin yeşil teknoloji için kullanımı. (Kaynak: St. Louis Washington Üniversitesi McKelvey Mühendislik Okulu / Ramani Lab)

Araştırmanın lideri Vijay Ramani, “Reaktant taşıma mühendisliği yaklaşımı, mevcut bileşenleri kullanırken bu yakıt hücrelerinin performansını önemli ölçüde artırmak için ince ve kolay bir yol sunuyor” dedi. “Yönergelerimize uyarak, şu anda ticari olarak kullanılan mevcut sıvı yakıt hücreleri bile performans artışlarını görebilir.”

Mevcut yakıt hücresi teknolojisini geliştirirken ana odak noktası, yan reaksiyonları azaltmanın ve ortadan kaldırmanın yollarını bulmaktır. Ramani’nin ekibinde kıdemli bir araştırmacı olan Shrihari Sankarasubramanian , “Yakıt pili üreticileri yeni bir malzemeyi benimsemek için önemli bir sermaye veya çaba harcama konusunda isteksizdir. Ancak, mevcut donanım ve bileşenler ile aynı veya daha iyi bir iyileştirme fark yaratacaktır” diyor.

Ekip, bulguları için patent başvurusunda bulunmuştur ve şu anda tasarladıkları yakıt hücrelerini hem su altı uygulamaları hem de dronlar için kullanabilir hale getiriyor.

Kaynak: interestingengineering.com

649 Kez Okundu

Simge Kostik

İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisiyim. Çalışma alanımı yakıt teknolojisi ve enerji sektörleri oluştursa da kimyanın her alanıyla ilgili araştırma yapmaya ve kendimi geliştirmeye açığım. Bir konuda her şeyi bilmek yerine her konudan bir şey bilmeyi ve öğrenirken öğretmeyi amaç edindim, bu amaç sayesinde de 2017 yılında İnovatif Kimya Dergisi'nde çeviri yapmaya başladım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!