Oksijenin Evrende En Az 13 Milyar Yıl Önce Oluştuğu Kanıtlandı
‘Yıldızlararası Toz’ deneyi , bilinen en eski oksijen keşfini 100 milyon yıl geriye götürüyor.
Uluslararası astronomi ekibi, evrende en eski bilinen oksijen keşfini gerçekleştirdi ve oksijenin 13 milyar yıldan fazla ya da Big Bang’den sadece 600 milyon yıl sonra oluştuğunu gözler önüne serdi.
ALMA, Şili’nin kuzeyindeki 66 yüksek hassasiyet anteninden oluşan teleskopu çalıştıran uluslararası bir kuruluştur.University College London (UCL) araştırmacıları ALMA sayesinde tanımlanan en genç ve en uzak galaksi olan A2744_YD4 üzerinde yıldızlararası tozları izledi.
Yıldızlararası toz esasen silikondan, karbondan ve alüminyumdan sadece bir milyonuncu santimetre arasında tanelerden oluşur. Bu parçacıkların içindeki kimyasal elementler yıldızların içinde yaratılır ve bu yıldızlar ölünce kozmosun her yerine dağılırlar.
A2744_YD4’de bu yıldızlararası tozun şaşırtıcı derecede büyük miktarlarının gözlemlenmesiyle ekip iyonize oksijen emisyonunu tespit etti.
Haziran 2016’da, Avrupa Güney Gözlemevi’ndeki gökbilimciler, Bilinen en uzak galaksilerden birinde oksijen tespit etti . UCL’den astrofizikçi Nicholas LaPorte, “Aynı oksijen hattını tespit ettik, ancak bu daha erken bir çağda demek oluyor, daha belirgin bir kayma var,” diye açıklıyor. Ekip, A2744_YD4’ün Big Bang’den yaklaşık 200 milyon yıl sonra oluştuğunu ve bu şimdiye kadarki en eski galaksilerden biri olduğunu tahmin ediyor.
Kaynak : chemistryworld.com