OLED: Ultra İnce Tabaka Verimi Arttırıyor

OLED Ultra İnce Tabaka Verimi Arttırıyor

Fotoğraf:  OLED’in içindeki ince moleküler tabakadan (orta) geçen akımın elektrottan (sol) organik yarıiletkene (sağ) geçişini görselleştirme

Max Planck Enstitüsü’ndeki bilim adamları Mainz’ta yaptıkları polimer araştırmasında beklenmeyen bir deney sonucu elde ettiler: OLED’deki bağlantıları iyileştirmek için yeni bir metot keşfettiler. Bu yeni metot daha yüksek bir enerji verimi sağlıyor ve pratik bir şekilde her organik yarı iletken elementinde kullanılabiliyor.

Organik ışık yayan diyotlar (OLED’ler) yüksek kaliteli akıllı telefonların ekranlarında ve OLED televizyonları gibi büyük ekranlı yüksek nitelikli ürünlerde kullanılırlar. OLED’in aktif yapıtaşı, organik yarıiletkenden oluşan ve elektrik enerjisini görünür ışığa dönüştüren ışık yayıcı bir tabakadır.  OLED’in içindeki yarıiletken tabaka iki elektrotun arasında bulunur. Bu elektrotların arasında bir elektriksel gerilim oluşur, bu şekilde OLED’in içinden bir akım geçer ve görünür ışığa dönüştürülür.

Fakat çoğu organik yarıiletken, özellikle mavi ve ultraviyole ışık saçan materyaller için akımı pozitif elektrottan OLED’in içine vermek zordur. Bu da OLED’in veriminin düşmesine neden olur.

Mainz’taki Max Planck Enstitüsü’nün Polimer Araştırması Ekip Başkanı Dr. Gert-Jan Wetzelaer, yakın zamanda akım enjeksiyonunu iyileştirecek bir olanak buldu. Wetzelaer ve ekibi, pozitif elektrotu başka bir organik yarıiletkenin ultra ince tabakasıyla kapladı, bu tabaka da elektrot ile ışık yayan organik yarıiletkenin arasında bir ara tabaka görevi gördü. Wetzelaer:” Sonuç beklenmedikti. Bu nanometrik tabaka elektrot ve organik yarıiletken arasındaki yük aktarımını kolaylaştırdı. İlk olarak mantıksız görünse bile, elektrotla yarıiletken arasındaki fiziksel temastan vazgeçildiğinde elektriksel temas iyileşti,”dedi.

Yarıiletkenlerde İyileştirilmiş Temas Noktaları:

Elektriksel temas noktalarının ultra ince bir ara tabakayla iyileştirilmiş olması ultraviyole ışık saçan OLED’lerde verimi oldukça arttırdı. MPE’de polimer araştırması yapan bilim adamları bu elektrotlardaki iyileşmeyi çok sayıda organik yarıiletken ve farklı ara tabaka için kanıtladılar. Max Planck Enstitüsü Polimer Araştırması Direktörü ve Moleküler Elektronik Çalıştayı Başkanı Profesör Paul Blom, OLED elektrotlarının ultra ince bir tabakayla kaplanarak akım aktarımının iyileştirildiği bu basit metodun, yüksek nitelikli elektronikteki teknik uygulama açısından kazanılmış büyük bir başarı olduğundan emin görünüyor.

Dr. Gert-Jan Wetzelaer ve araştırma ekibi, düzeltilmiş temas noktalarıyla ilgili bu yeni yaklaşımın,  tüm organik yarıiletken yapıtaşlarında pratik olarak uygulanabileceğinden ve bu şekilde organik yarıiletkenlerin verimliliklerinin arttırılabileceğinden ümitli olduklarını söylediler.

Kaynak : chemie.de

695 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!