Kanserle Savaşmada Moleküler Liflerle Yeni Yöntem
Fotoğraf : Kanser hücrelerinin fiziksel yapıları, hücrelerin içinde oluşan bir ağ tarafından bozulur ve bu da kendi kendini yok etme mekanizmalarını harekete geçirir.
Almanya Federal İstatistik Ofisi ‘ne göre kanser, tüm ölümlerin neredeyse % 25’ini oluşturan, ölümün en sık nedenlerinden biridir.
Kemoterapi sıklıkla bir tedavi olarak kullanılıyor fakat sağlıklı organlar için yanında yan etkiler getiriyor. Max Planck Enstitüsü Polimer Araştırma’daki grup lideri David Ng tarafından öncülük edilen bilim insanları, tamamen farklı bir yaklaşım deniyorlar : Kendi kendini yok etme mekanizmasını harekete geçirmek için kanser hücrelerinin yapısının hedefli ve bölgesel olarak bozulması. Araştırmacılar, ilk başarılarını şimdiden gösterdiler
Kanser, kontrolsüz hücre çoğalmasıyla tümörün büyümesine sebebiyet veren bir hastalıktır. Kanser, radyoterapinin yanı sıra çoğunlukla kemoterapiyle tedavi edilir. Tedavide verilen kimyasallar, özellikle bu kanser hücrelerinin biyokimyasal süreçlerini etkileyerek tümörün daha fazla büyümemesini ve yavaşça yok olmasını sağlar.
Ancak kemoterapi, vücut için stres vericidir ve zamanla faydasız hale gelebilir. Yan etkilere ek olarak kanser; kimyasallara bazen uyum sağlayabilir, kimyasalların etkilerine karşı çıkabilir ve büyümeye yeni yollar geliştirebilir.
“Şimdi farklı bir açıdan bakmaya çalıştık ve kanseri biyokimyasal süreçlere etki ederek değil, sadece yapısına doğrudan saldırmayı denedik,” dedi, Max Planck Enstitüsü Polimer Araştırma’daki Prof. Tanja Weil’in bölümündeki grup lideri Dr. David Ng.
Bilim insanları, bu amaç için bir tür moleküler Lego tuğlasını sentetik olarak yaptılar ve bu tuğlalar hem normal hem de kanser hücrelerini özel bir tutunma aracılığıyla dolaşıyor. Lego tuğlası tek başına zararsızdır fakat kanser hücrelerindeki özgün koşullar varlığında bir dizi kimyasal reaksiyonu harekete geçirir.
“Kanser dokusunda ortam, normal dokudan daha fazla asidiktir,” diye ekliyor Ng. “Ayrıca kanserin artmış metabolik aktivitesinden dolayı kanser hücrelerinde çok daha fazla reaktif oksidatif moleküller bulunuyor ve bundan yararlanıyoruz.”
Eğer her iki koşul da birleştirilirse özgün Lego tuğlaları bağlanabilir ve böylece ağ benzeri, ağ örgüsüne dönüşebilir. Kanser hücreleri içerisinde büyüyen bu ağ örgüsü aşırı kararlıdır ve kanser hücrelerini içten dışa bozabilir. Fiziksel stresle başa çıkamayan kanser hücresi kendi kendini yok etme mekanizmasını aktifler.
“Böylece kanser hücresine kendini savunamayacağı bir yolla saldırıyoruz,” diyor Ng. Araştırmacılar, yakın zaman önce kanser hücrelerindeki yöntemi laboratuvar ortamlarında incelediler ve yaklaşık dört saat gibi çok kısa bir zamanda öldüklerini kanıtlayabildiler. Gelecekte, bu araştırmacıların yöntemleri muhtemelen kanser tedavisine bir alternatif oluşturabilir ve daha ileri çalışmalar devam etmektedir.
Bir bakış açısı olarak; Ng, Weil ve meslektaşları bozunmanın asiditesini arttırmak ve kanser hücrelerinin öldükten sonraki ağın biyolojik parçalanması üzerine çalışmaya devam edecekler. Sonuçlarını, Journal of the American Chemical Society ’ de yayınladılar.
Kaynak : phys.org