Palm yağına karşı milli yağ
“Palm yağındaki kanserojen madde tehlikesi” tartışmaları, ‘milli tohum’un önemini ortaya koydu. ‘Palm’i yoğun kullanan ülkelerin başında geliyoruz.
Altına imza attığı son raporla İtalyan dev Ferrero’nun ürettiği Nutella’yı hedef alan Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) başlattığı ‘palm yağı’ tartışması Türkiye için oldukça önem taşıyor.
Öncelikle Ferrero, ürünlerinde kullandığı fındığın çoğunu Türkiye’den alıyor. Manisa’da da bir fabrikası var.
Bununla birlikte Türkiye palm yağını yaygın olarak kullanan ülkelerin başında geliyor. Bu yüzden AB’de yaşanan son gelişmelerin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı konuyu acil koduyla inceleme altına aldı.
Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konunun sıkı takipçilerinden biri konumunda. Erdoğan, yaptığı konuşmalarda ‘yerli tohum üretimini yerli uçak üretimi kadar önemli gördüklerini’ açıklamıştı. Ayrıca hükümet ‘milli tarım’ projesi için çalışıyor.
Bu noktada Tarım Uzmanı Ali Ekber Yıldırım, palm yağı tehlikesiyle birlikte Türkiye’nin potansiyeline dikkat çekerek, ‘milli yağ’ önerisinde bulundu.
Yağı İhraç Etmeliyiz
Tarım Uzmanı Yıldırım, “Türkiye kendi potansiyelini değerlendirirse yağ ithal eden değil, ihraç eden ülke olur” dedi.
Bunun için ‘doğru yerde, doğru tohum’ kullanımına vurgu yaptı. Yıldırım, “Önceliğimiz elbette yağlı tohumları ayrı bir politika olarak ele almak olmalı. Yağlı tohumlara verilen destek ağırlıklı olarak prim şeklinde. Bu ürünler içinde 17 kalem var. Yağlı tohumlar da, bakliyat da, hatta çay da bunun içinde. Yağlı tohumları ayırmamız, her toprağın özelliğine göre doğru yerde doğru tohumu kullanmamız lazım. Yoksa tıpkı zeytinyağı gibi olur. Ağaç sayısı artsa da üretim artmaz” dedi.
Yabancılar Şirket Aldı
Yerli tohum konusunu hükümetin gündeme getirmesinin önemine vurgu yapan Yıldırım, dışarıdaki büyük tohum firmalarının yerli firmaları da satın alma yoluna gittiklerini kaydetti.
Tohum konusunda araştırmalarla Türkiye’nin kendisine uygun ve verimi yüksek tohumları üretmesi için araştırmalar yapması gerektiğini söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti: “Bu bizim elimizdeki yerel tohum belki çok daha iyidir ve geliştirilse çok daha iyi bir noktaya gelir. Mesela ‘sertifikalı olmayan tohuma destek vermemek gibi bir uygulama’ var. Yanlış, sertifika alması doğru tohum olduğu anlamına gelmez.”
Çiftçi Eğitilmeli
Türkiye’de en çok ithal edilen bitkisel yağlar içinde ilk sırada palm yağının, ikinci sırada ayçiçek yağının geldiğini belirten Yıldırım, ayçiçeğinde önemli bir merkez olan Trakya’da çiftçinin bilinçlendirilmesi, destek ve eğitimle verimliliğin artırılması gerektiğini söyledi. Ali Ekber Yıldırım, sonrasında yağda ithalatın zorlaştırılması adımlarının devreye alınabileceğini anlattı.
Nutella’daki ‘Palm Yağı’ Dikkat Çekti
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), yayımladığı son raporunda, İtalyan Ferrero’nun ürettiği dünyaca ünlü çikolata-fındık ezmesi ürünü Nutella’nın içindeki palmiye yağını, diğer yağ çeşitlerine göre daha kanserojen madde olarak tanımladı. 200 derecenin üstü sıcaklıklarda rafine edilen palmiye yağı, diğer tüm bitkisel yağlardan daha tehlikeli görülüyor. Bu yağın doğal kırmızı rengini sökmek ve kokusunu ortadan kaldırmak için yüksek sıcak kullanılıyor. Bu işlemin atık maddelere neden olduğu, bu maddelerin de tümörlere yol açtığı düşünülen glisidol oluşumuna yol açtığı ifade ediliyor.
Bir Sorun Yok
Ferrero Türkiye, Nutella’da kullanılan palm yağının kansere yol açtığı iddialarına karşı çıkarak, 50 yıldır palm yağı kullandıklarını, kullanmaya da devam edeceklerini açıkladı. Palm yağını 80 derecede ısıtarak kullandıklarını belirten şirket, ürünlerinde herhangi bir sorun olmadığını kaydetti.
Bisküvide, Kozmetikte, Kızartma, Pasta ve Çikolatada Kullanıyoruz
Palm yağı, Malezya ve Endonezya’da ekimi yaygın palmiye ağacı meyvesinden elde edilen doymuş yağ asidi seviyesi yüksek yarı katı bir yağ. Maliyetinin düşük olması, renge, kokuya, tada sonuç olarak gıdanın lezzetine olumsuz bir etki bırakmaması nedeniyle gıda sektöründe tercih ediliyor. Ağırlıklı olarak margarin üretiminde, pasta, çikolata, dondurma ve kozmetikte kullanılıyor. Kızartmalık yağ olarak restoranlarda tercih ediliyor.
Milyar $’lar Gidiyor
Türkiye’de palm yağının yıllık tüketimi 1.7 milyon tona denk geliyor. Her yıl ortalama 6 milyon ton yağlı tohum, ham yağ ve bitkisel yağ hammadesi ithal ediyoruz. Dolayısıyla ithalatın 3’te 1’i palm yağından oluşuyor. Türkiye, ithal yağa toplamda yılda 3 milyar dolar harcıyor. Bu da palm yağı için yaklaşık 1 milyar dolarlık para harcandığını ortaya koyuyor.
Küçük Adım Büyük Dönüş
Atılacak çok küçük adımların tarımda çok büyük yanıtlar doğuracağına dikkat çeken Yıldırım, “Kendi değerlerinizi ve varlığınızı kullanıyorsunuz. Hepsi elimizde. Bir yol haritası olması bile, ‘önümüzdeki 5 yılda şunu yapacağız’ dememiz bile bunu hedefe götürür” dedi.
Tehlikeli İlerleyiş
Doğru desteklemenin karşılık bulduğunu anlatan Ali Ekber Yıldırım, “Aspirde çok artış oldu, verilen destekleme primi artırıldı, hasat makinesi yaygınlaştırıldı. Zeytinyağı da Türkiye’de mutlaka daha çok değerlendirilmeli. Asıl tehlikeli ilerleyiş ise, normalde ayçiçek yağını çekirdek olarak ithal ederiz ama ülkeler artık kendi ülkelerinde katma değer yaratmak için içeride kırdırıyorlar ve bize hamyağ veriyorlar. Bir sonraki adım bize ambalajlı yağ satmak olacak” dedi.
Kaynak : ahaber.com.tr