Plastik Atıkları Hidrojen Gazına ve Karbon Nanotüplere Dönüştürmek

Plastik Atıkları Hidrojen Gazına ve Karbon Nanotüplere Dönüştürmek

İngiltere, Çin ve Suudi Arabistan’dan bir araştırma ekibi, plastik atıkları hidrojen gazına ve karbon nanotüplere dönüştürmek için bir proses geliştirdiler. Araştırma ekibi Nature Catalysis Dergisinde yayınlanan makalesinde, prosesin test edildiğinde ne kadar iyi çalıştığını tanımlıyor.

Son on yılda, dünyanın dört bir yanındaki çöplüklerde milyarlarca ton plastiğe ek olarak, plastiklerin önemli bir kirlilik şekli olduğu da anlaşıldı. Plastiklerin büyük bir kısmı havaya ve dengenin bozulduğu çevreye girdi. Göllerde, nehirlerde, derelerde ve dünyanın tüm okyanuslarında ortaya çıkan mikroplastikler çevreye, bitkilere ve yaban hayatına zarar verdi.

Plastik kirliliğine neden olan en önemli faktörlerden biri de onu geri dönüştürmenin bir yolu olmasına rağmen basitçe atılmasıdır. Bu yeni denemede araştırmacılar, sıradan tüketici plastiklerini kullanılabilir bir enerji kaynağı ve kullanılabilir bir karbon nanotüp kaynağına dönüştürmenin bir yolunu buldular.

Prosesteki plastik numunelerin toz haline getirilmesi işlemi, katalizör görevi gören alüminyum oksit ve demir oksit içeren mikrodalgalar kullanılarak yapıldı. Mikrodalgalar, katalizörleri ısıtarak plastiklerin katalizörler tarafından ısınmasını sağladı. Bu yaklaşım, istenmeyen yan reaksiyonları önleyerek prosesi daha verimli hale getirdi.

Araştırmacılar, dönüşüm işleminin sadece 30-90 saniye sürdüğünü, plastikteki hidrojenin % 97’sinin geri kazanılmasıyla sonuçlandığını ve üretilen karbon nanotüplerin diğer uygulamalarda kullanılmak için yeterli kaliteye sahip olduğunu açıkladılar. Şu anda ticari mekanlardaki mikrodalgaların kullanımını içeren başka büyük ölçekli uygulamaların olduğunu ve bu uygulamaların plastiklerin geri dönüşümünde kullanılmasının mümkün olabileceğini belirtiyorlar. Bunun yanında plastiklerin geri dönüşümü konusundaki yaklaşımlarını daha büyük ölçekte test etmediklerini kabul ediyorlar. Plastik kirliliği kontrol altına alınmazsa dünyanın geleceğinde yatan felaketin büyüklüğünün, kendilerininki gibi başarılı olma çabalarını tetikleyeceğini öne sürmektedirler.

Kaynak: phys.org

587 Kez Okundu

Emine Şen

1998 Eskişehir doğumluyum. 2016 yılında Pamukkale Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü kazandım ve bölümden 2020 yılında birincilik ile mezun oldum. Şuan aynı üniversitede ve aynı programda yüksek lisans öğrencisiyim. Kendimi ve bilgilerimi geliştirmek için çeşitli çalışmalar yapmaktan keyif alıyorum. Bu çalışmalarıma bir yenisini eklemek için İnovatif Kimya Dergisi’nin haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!