Plastik ihracatı yüzde 8,9 arttı

plastik ihracati yuzde 8 9 artti

Türk plastik sektörünün hammadde dahil plastik ve mamulleri ihracatı, 2014 yılında 2013’e kıyasla miktar bazında yüzde 14,9 artışla 2,25 milyon tona, değer bazında ise yüzde 8,9 artarak 6,1 milyar dolara ulaştı.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın (PAGEV) 2014 yılı değerlendirme raporuna göre, Türk plastik sektörünün hammadde dahil plastik ve mamulleri ihracatı, 2014 yılında bir önceki yıla kıyasla miktar bazında yüzde 14,9 artışla 2,25 milyon tona, değer bazında ise yüzde 8,9 artarak 6,1 milyar dolara ulaştı.

PAGEV tarafından hazırlanan 2014 yılı değerlendirme raporuna göre, sektör üretim ve ihracatındaki artış ile yoluna devam ediyor.

Yaklaşık 250 bin kişiye sağladığı istihdam ile yüzde 99’u KOBİ niteliğindeki 14 bin firmanın faaliyet gösterdiği plastik sektörünün 2014 yılında ülke ekonomisine sağladığı katma değer 14 milyar dolar oldu. Sektör 2003-2014 döneminde yüzde 80’i ithalatla olmak üzere toplam 7,2 milyar dolarlık makine teçhizat yatırımı gerçekleştirdi.

Türk plastik sektörünün hammadde dahil plastik ve mamulleri ihracatı, 2014 yılında 2013’e kıyasla miktar bazında yüzde 14,9 artışla 2,25 milyon ton, değer bazında ise yüzde 8,9 artarak 6,1 milyar dolara ulaştı. Plastik sektörünün direkt ve otomotiv, beyaz eşya, inşaat sektörleri aracılığıyla dolaylı olarak yaptığı yaklaşık 6 milyar dolarlık ihracatta bu rakama ilave edildiğinde sektörün toplam ihracatı 12 milyar doları aştı.

Plastik sektörü mamul üretiminin en büyük bölümünü oluşturan plastik ambalaj ürünleri ihracatında da miktar bazında yüzde 10, değer bazında ise yüzde 8 artış yaşandı. Ambalaj grubunun kilogram başı ihracat fiyatı da yine 3,34 dolar seviyesinde gerçekleşti.

Sektörün gerçekleştirdiği hammadde ihracatı bir önceki yıla oranla miktar bazında yüzde 9,8 artış ile 649 bin ton, değer bazında ise yüzde 7,4 artış ile 1,1 milyar dolar oldu. Mamul ihracatı ise 2013’e göre miktar bazında yüzde 6 artış ile 1,6 milyon ton, değer bazında ise yüzde 9 artış ile 4,9 milyar dolara ulaştı.

2014 yılında plastik sektörünün en çok hammadde ihracatı yaptığı ülkeler, Almanya, Rusya ve İtalya, mamul ihracatı yaptığı ülkeler ise Irak, Almanya ve Rusya olarak sıralandı.

İhracatta gösterdiği artışı üretimde de yakalayan plastik sektörünün 2014 yılı üretimi bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 4,6 artış ile 8 milyon 545 bin tona, değer bazında ise yüzde 5,7 artış ile 36,4 milyar dolara yükseldi.

Plastik sektörü söz konusu üretimle kapasitesini yüzde 73,6 oranında kullandı. Sektörün toplam üretiminin 6,8 milyon ton karşılığı 29,58 milyar dolarlık bölümü iç piyasada kullanıldı.

PAGEV’in yıllık raporuna göre, sektörün en önemli sorunu olan hammadde ithalatında 2014 yılında da artış izleniyor. 2013 yılına göre sektörün hammadde ithalatı miktar bazında yüzde 13,5 artış ile 5,9 milyon ton, değer bazında ise yüzde 10,9 oranında artış ile 11 milyar dolara ulaştı.

Sektörün 2014 yılında gerçekleştirdiği plastik mamul ithalatı ise miktar bazında yüzde 7,5 artış ile 575,3 bin ton, değer bazında ise yüzde 28 artış ile 3,15 milyar dolar oldu. Plastik sektörü böylece plastik ürünleri ile miktar bazında yüzde 3 artışla 1,03 milyon ton ve değer bazında yüzde 9 artış ile 1,85 milyar dolarlık dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine katkı sağladı.

Hammadde ithalatında Suudi Arabistan, Almanya ve Belçika, mamul ithalatında ise Çin, Almanya ve Rusya ilk üç sırayı paylaştı.

Sektörün ihracat kilogram fiyatı 3,12 oldu

Açıklamada görüşlerine yer verilen PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu Türk plastik sektörü olarak yılı diğer birçok sektörün aksine büyüme rakamları ile tamamladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Üretim kapasitemizle Avrupa ikinciliği ve dünya yedinciliği konumumuzu sürdürüyoruz. 2014 yılı rakamlarımıza baktığımızda üretimde yüzde 5,7 ihracatta ise yüzde 8,9’luk büyümeye ulaşmak sektörümüz adına bizleri sevindirdi. Plastik sektörü olarak 2014 yılında büyük başarıya daha imza attık. Ülkemizin 2023 hedefleri arasında bugün 1,5 dolarlar seviyesinde olan kilogram başı ihracat rakamını 3 dolara çıkarmak yer alıyor. Oysaki Türk plastik sektörü bu rakamı 2014 yılında geçmiş durumda. Plastik mamullerinde ortalama ihracat kilogram fiyatımız 2013 yılına göre yüzde 2,6 artış ile bugün 3,12 dolara ulaştı. Söz konusu rakam sektörümüzün ülke ekonomisi açısından önemini bir kez daha kanıtlamış durumda. Ancak 3,12 dolarlık ihracat kilogram fiyatı dahi sektörümüzün gerçek potansiyelini yansıtmıyor. Bu nedenle sektör olarak katma değerli ürün üretimimizi artırmalıyız, çalışmalarımızı da bu yönde yoğunlaştırmalıyız.”

Eroğlu, son dönemlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptıklarını görüşmelerin olumlu geçtiğini anlatarak, “Gelişmeler bizim için oldukça umut verici ancak katma değerli ürünleri sadece üretmek de yeterli değil. Ürünlerimizi satacak pazarımızın da olması gerekli.  Dolayısıyla öncelikle ülkemizde yerli savunma sanayinden uçak ve otomotiv endüstrisine, yerli biyoteknoloji sektörlerine kadar stratejik öneme sahip yatırımların yapılması gerekiyor. Zira bu yatırımlar yapılmadığı takdirde ürünlerimize satabileceğimiz bir pazar oluşmaz. Savunma, uçak/uzay ve otomotiv sanayileri bizim katma değerli ürünlerimize ihtiyaç duyan endüstriler. Bu sanayilerin kurulması, teşvik edilmesi katma değerli plastik üretimini artırarak sektörümüzün bugünkü başarısına da önemli katkılar sağlayacaktır. Bu yüzden hükümetimizin bu yöndeki politikalarının artarak devam etmesini bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak : dunya.com

838 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!