Portulaca oleracea’dan Potansiyel Antioksidan, Hipoglisemik ve Hipolipidemik Bileşenlerin Taranması

Portulaca oleracea'dan Potansiyel Antioksidan, Hipoglisemik ve Hipolipidemik Bileşenlerin Taranması

Fotoğraf: Antioksidan, hipoglisemik ve hipolipidemik aktivitelerle P. oleracea’dan potansiyel biyoaktif bileşenlerin taranmasına yönelik deneysel süreç.

Portulaca oleracea, tüm dünyada yaygın olarak dağıtılan bir tür yıllık bitki, iyi karşılanan bir sebze ve bol miktarda besin ve farmakolojik aktiviteler içeren geleneksel bir bitkisel ilaçtır. Bununla birlikte, P. oleracea’nın sorumlu biyoaktif bileşikleri ve alttaki mekanizmalar bilinmemektedir.

Doktora öğrencisi Zhang Hui, çalışmalarını Çin Bilimler Akademisi Wuhan Botanik Bahçesi’nde Prof. Guo Mingquan önderliğinde tamamladı. Sistematik olarak 2,2-difenil-1-picrylhydrazyl, 2,2′ -azinobis-(3-etil-benzthiazoline-6-sülfinik asit radikal atma ve demir iyon antioksidan güç testlerini azaltarak P. oleracea’nın farklı bölgelerinin antioksidan faaliyetlerini araştırdı.

Karşılık gelen toplam fenol içeriği (TPC) ve toplam flavonoid içeriği (TFC) de kolorimetrik yöntemle belirlendi. Sonuçlar, P. oleracea’nın etil asetat (EA) fraksiyonunun, en yüksek TPC ve TFC ile birlikte en yüksek antioksidan aktiviteyi gösterdiğini ortaya koydu.

Daha eski zamanlarda, sorumlu aktif bileşiklerini ortaya çıkarmak için araştırmacılar, süperoksit dismutaz (SOD), α-glukozidaz ve P. oleracea’dan pankreas lipaz ligandlarının hızlı taranması için LC /MS yöntemine (UF-LC/MS) bağlı çok hedefli bir benzeşim ultrafiltrasyon kurdular.

Sonuç olarak, EA fraksiyonundan dört ligand, sırasıyla potansiyel SOD, a-glukosidaz ve pankreas lipaz ligandları olarak hızla dışarı çıkarıldı. Ek olarak, moleküler yerleştirme, bu potansiyel ligandların, bu üç enzim üzerinde güçlü bağlanma kabiliyeti ve inhibe edici aktiviteler sergilediğini ortaya çıkardı.

Bu çalışma, P. oleracea’nın gıdadan elde edilen antioksidanların ve hipoglisemik ajanların doğal bir kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bu arada, çok hedefli UF-LC/MS ve moleküler yerleştirmeye dayalı entegre strateji, P. oleracea’daki biyoaktif bileşenleri keşfetmek için uygun bir yöntem sağlar.

Bu araştırma Phytochemical Analysis’de “Portulaca oleracea’da çok hedefli benzeşim ultrafiltrasyon LC-MS ve moleküler yerleştirme yoluyla ortaya çıkan potansiyel antioksidan, hipoglisemik ve hipolipidemik bileşenlerin taranması ve karakterizasyonu” başlığıyla yayımlandı.

Kaynak: phys.org

598 Kez Okundu

Ceyda Nur Kaya

Merhaba, ben Ceyda Kaya. 09.09.2000 İstanbul doğumluyum. Marmara Üniversitesi Kimya bölümü öğrencisiyim. Araştırma yapmayı, gelişmeleri takip etmeyi seviyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum, bu nedenle İnovatif Kimya Dergisi’ nin haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!