Prafulla Chandra Rây
Hint farmasötiklerinin babası olarak bilinen Prafulla Chandra Ray seçkin bir Hintli bilim adamıydı. Metaller, özellikle cıva nitritleri ve hiponitritleri üzerine yaptığı çalışmalar ona dünya çapında ün kazandırdı. 1892’de Ray’in yönetimi altında inanılmaz derecede gelişen Bengal Kimya ve İlaç Fabrikaları’nı kurdu. Ray, uluslararası seminerlerde ve kongrelerde birçok Hint üniversitesini temsil etti. 1902’de Hindu Kimyası Tarihi adlı araştırma çalışması yayınlandı. 1920’de Hindistan Bilim Kongresi Başkanı seçildi. Prafulla Chandra Ray, kitleleri kaldırmak için bilim harikalarını kullanmak istedi. Bilim konusundaki makalelerinin çoğu zamanının ünlü dergilerinde yayınlandı. İyi bir ailede doğan Ray, ülkenin önde gelen eğitim enstitülerinden birinde eğitim aldı. Çocukluk yıllarında geçirdiği bir hastalık onu bir süreliğine çalışmalarından uzak kalmaya zorladı. Ancak, Ray zamanını iyi değerlendirip edebiyata olan ilgisi ile sürekli okudu. Ray, edebiyatın, tarihin ve biyografinin meraklı okuyucusuydu. Yarım düzine dili okuyabiliyordu. Ray çok tutkulu ve bağlı bir sosyal hizmet uzmanıydı ve 1922’de Bengal’de yaşanan kıtlığa yardım etmek için bağışlarda bulundu. Prafulla Chandra Ray için Mahatma Gandhi: “Kolay basit kıyafetler giyen basit Hint elbiseli adamın muhtemelen büyük bilim insanı ve profesörü olabileceğine inanmak zor.” demiştir.
Gençliği ve Kariyeri
2 Ağustos 1861’de Raruli-Kathipara köyünde zengin toprak sahibi Bangladeşli Harish Chandra Ray’in oğlu olarak doğan Prafulla Chandra Ray, iki kardeşten genç olanıydı. 1870 yılında Kalküta’ya ailesi ile birlikte taşındı ve iki kardeş şehrin en eski okullarından biri olan Hare Okulu’na kaydoldu.1874’te genç Prafulla dizanteri ile savaştı ve hastalık nedeniyle okula gidemedi. Okula gidemediği bu zaman içinde okuma sevgisini hep içinde barındırdı.İlk okuduğu eserler edebiyat olmasına rağmen katıldığı Presidency Koleji’nde Alexander Pedler’in dersleri onu kimyaya çekti. Edebiyata ilgi duymaya devam etti ve kendine evinde Latince ve Fransızca öğrendi.Vidyasagar Koleji’nde yüksek öğrenim gören Ray kurumun bilimle ilgili imkanlarının olmaması sebebiyle Başkanlık Koleji’ne girdi. Burada fizik ve kimya dersleri aldı. 1882’de Gilchrist Ödül Bursları’ nı kazandı. Edinburgh Üniversitesi’ne Gilchrist bursuyla girdi ve burada hem lisans eğitimini tamamladı hem de 1877’de doktorasını tamamladı. 1888’de ve devam eden bir yıl boyunca tez konusu olan izomorf karışımlar üzerinde çalışmaya devam etti. Ertesi yıl, kentteki Başkanlık Koleji’nde geçici bir göreve getirildi.
O zaman Hindistan, bir İngiliz kolonisi olduğu için yetkili makamların dikkatini çekmeye çalışmasına rağmen Ray’in çalışmaları ve istekleri kimse tarafından önemsenmedi.
1896’da cıva nitritleri üzerine yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı; Ray, kararlı bileşik olan cıva nitrit geliştirmişti ve metallerin nitritlerini ve aminlerini incelemek için diğer bilim adamlarını da çağırdı. 1901 yılında 700 INR’lik bir sermayeyle “Bengal Chemicals and Pharmaceuticals Works Ltd. “yi kurdu. Şirket yıllar geçtikçe genişledi ve halen şap, ilaçlar ile naftalin, taban ve tuvalet temizleyicileri gibi ev ürünleri imalatı ile uğraşmaktadır.
Önündeki birkaç yıl boyunca bilim hakkında birçok eski metin okudu ve bu geniş okuma-araştırmanın sonucu ” A History of Hindu Chemistry from the Earliest Times to the Middle of Sixteenth Century” adlı bir kitap oldu. Bu kitap 1902’de yayınlandı. Araştırmalarına devam eden Ray altı yıl sonra kitabının ikinci basımını yayınladı. 1916’da Rajabazar Bilim Koleji’nde ”Palit Professor” ünvanını kabul etmek üzere görevinden ayrıldı. Görev süresince, geçiş metallerinden platinyum ve iridyumun sülfitleri olan bileşikleri araştırdı. 1920 yılına gelindiğinde, bu seçkin kimyager 100’den fazla bilimsel literatürü yazmıştı ve birçoğu ‘Hint Kimya Topluluğu’ dergisinde yayınlandı. Aynı yıl, Hindistan Bilim Kongresi’nin yıllık toplantısına başkanlık etmiş ve en önde gelen bilimsel kuruluşlardan biri oldu. Bengal Eyaleti, 1923 yılında büyük sellerden etkilerin az olması için bir organizasyon başlattı. Ray, bu tür organizasyonların büyük takipçilerinden ve destekçilerinden oldu. Evsizler ve yoksullar arasında dağıtılan 2.5 milyon INR tutarında fon ve mal topladı. Hiddetli bir okuyucu ve edebiyat sevgisi sonucu, 1932’de “Bengal Kimyacısının Yaşamı ve Tecrübesi” başlıklı kitabında kendi hayat hikayesini yazdı. Üç yıl sonra otobiyografinin ikinci baskısı geldi. 16 Haziran 1944’te bu seçkin Hintli bilim adamı Kalkütta’da vefat etti. Ölümü ailesi,arkadaşları ve onu seven öğrencileri için üzücü oldu.
Temel Çalışması
Prafulla Chandra Ray, metallerin ve aminlerin nitritlerinin incelenmesine yol açan civa nitritleri üzerine yaptığı çalışmalarla ünlenmiştir. Bilim camiasında iyice tanınması civa nitriti ve kararlılığını keşfetmesi ile olmuştur.
Ödülleri ve Başarıları
Ray, ”Durham Üniversitesi” ve ”Dhaka Üniversitesi”nden birer fahri doktoraya layık görüldü.Ayrıca 1911 yılında, “Hint İmparatorluğu Düzeni Eşlikçisi” onuru verildi.
Kişisel Hayatı
Ray hiç evlenmedi ve yoksulların bilimsel ilerlemesine ve yükseltilmesine adanmaya devam etti. Araştırma amaçlı kullanılacak birçok bilimsel kuruluşa hibeler ve bağışlar sağladı.
Altmışıncı yıldönümünden başlayarak, maaşı, Kimya Bölümü’nü genişletmek ve Yüksek Okulu’daki araştırmaları teşvik etmek için kullanılan Kalküta Üniversitesi’ne verilmiştir.
Kimya için ‘Nagarjuna Ödülü’ ve biyoloji için ‘Ashutosh Mukherjee Ödülü’ gibi birçok ödül, bu seçkin bilim adamı tarafından kurulmuştur.