Pratik Antibakteriyel Kaplama Ortam Işığıyla Aktive Oluyor

Pratik Antibakteriyel Kaplama Ortam Işığıyla Aktive OluyorFotoğraf: Kaplama, E.coli bakterisini başarılı bir şekilde durdurmak için kullanılabiliyor.

Işık ile etkileşen ve zararlı yapıları öldürebilen kaplamaları sık sık duyuyoruz ancak bu uygulamalar genellik UV veya yüksek yoğunluktaki ışık kullanımını gerektiriyor. Ancak yakın zamanda ortaya çıkan yeni bir kaplama, ofis veya bekleme odalarında bulunabilecek düşük yoğunluklu ışık ile çalışabiliyor.

University College London’dan bir grup bilim insanı tarafından yürütülen araştırmada, kimyasal olarak yapısı değiştirilmiş altın parçacıklar, kristal moru olarak bilinen bir boya ile birlikte bir polimer matris içerisine gömüldüler.

Altın parçacıkların zararlı bakterileri öldürebildiği kanıtlanmıştı ancak bunun için UV veya çok parlak ışığa maruz bırakılmaları gerekiyordu. Bu işlemin sonucunda kimyasal açıdan aktif oksijenler ortaya çıkıyor ve mikropların DNA yapısını bozarak etkisiz hale getiriyordu.

Ancak bu ışık tiplerinden ikisi de kamusal alanda kullanıma hiç uygun değil. Üstelik UV ışınları insan sağlığına da zararlı. Altının yeni kaplamada kullanılan boya ile birleşmesi sayesinde kaplama, ortam ışığı gördüğünde yapısında hidrojen peroksit oluşturuyor.

E. coli ve S. Aureus bakterileri ile yapılan ilk laboratuvar testlerinde kaplama ortalama 312 lux yoğunluğundaki ışığa maruz bırakıldı. E. coli ve S. Aureus miktarında sırasıyla 24 ve 6 saat sonunda ciddi bir azalma olduğu tespit edildi. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda bu sonuçlar için en az 3000 lux bir kaynak gerekiyor.

Altınsız boya uygulanmış kontrol yüzeylerinde ise bakteri miktarında azalma tespit edilmedi.

Çalışmanın baş yazarlarından Prof. Asterios Gavriilidis, yapıdaki altın parçacıkların hidrojen peroksit oluşturabildiğini belirtiyor. “Sadece 25 altın atomu içeren mini parçacıklar, bizim kaplamamızın benzer kaplamalardan çok daha rahat kullanılabilir olmasını sağlıyor.”

Çalışma, Nature Communications’da yayınlandı.

Kaynak: newatlas.com

520 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!