Probiyotiklerin Mideden Korunması
İnce bağırsak bir mikrobiyal aktivite yuvasıdır ve diğer tüm durumların yanında ishal, iltihabi bağırsak hastalığı ve irritabl bağırsak hastalığı için probiyotik tedavilerinin hedefi konumunda bulunuyor. Ancak probiyotikler yani bu yararlı bakteriler bağırsağa ulaşabilmek için önce onları öldürebilecek kadar asidik olan mideyi geçmeleri gerekiyor. Bilim insanları, ACS Sustainable Chemistry& Engineering dergisinde yayınladıkları raporda, probiyotiklere daha güvenli bir yolculuk sağlayacak koruyucu bir jel küre geliştirildiğini bildiriyor.
Probiyotikler, canlı organizmalardır ve bunu yapabilecek kadar uzun süre canlı kaldıkları varsayılırsa vücutta kolonize olduklarında faydalı etkileri vardır. Probiyotik tedavileri, bakteriler ile yapılır, ancak bunlar yutulduğunda midenin asidik yapısından dolayı bu bakterilerin sayısı çok ciddi bir şekilde azalır ve böylece iyileştirme ihtimali düşer. Daha önceki çalışmalarda, bilim insanları, meyvelerin jelatin yapının içinde tutulması gibi probiyotikleri algler tarafından üretilen yapışkan polimer aljinat ile sararak mideden korumayı denediler. Ancak, aljinatlar kolaylıkla parçalanabildiği için ideal tedavi bileşeni değiller. Hu Tang, Fenghong Huang ve arkadaşları, aljinatın stabilitesini arttırmak için mükemmel kararlılığa sahip, lifli biyouyumlu bir polimer olan selüloz eklemeyi denedi.
Araştırmacılar, probiyotik kalkanı oluşturmak için seyreltik selüloz ve aljinat çözeltilerini karıştırdılar ve daha sonra ‘dost’ bakterileri bu karışıma eklediler. Son adım olarak bu mayayı bir kalsiyum klorür çözeltisine damlattılar. Araştırmacılar, probiyotik topaklarını mide benzeri asidik bir ortama bıraktılar ve jelin bakteri üzerinde kaldığını buldular. Buna karşılık, bağırsak benzeri ortamda yani daha nötr pH’lı bir ortamda jel şişti ve probiyotikler serbest kaldı. Bir sonraki adımın bu sistemi hayvanlarda denemek olduğunu söylüyorlar.
Kaynak : sciencedaily.com