Sahte İlaçları Ortaya Çıkarmak için Yenilebilir, Floresan İpek Etiketler

Sahte İlaçları Ortaya Çıkarmak için Yenilebilir Floresan İpek Etiketler

Fotoğraf : İpekböcekleri yenilebilir, floresan ipek kozaları üretebilir (solda); kozalardan elde edilen proteinler ise ilaçların gerçekliğini doğrulamak için kodlarda (sağda) kullanılabilir./ ACS Central Science 2022’den uyarlanmıştır. DOI: 10.1021/acscentsci.1c01233

Çevrimiçi eczanelerin patlaması ve tedarik zinciri sorunları gibi son gelişmeler, kalpazanların sahte ilaçlardan kar elde etmelerini kolaylaştırdı. ACS Central Science’da rapor veren araştırmacılar, doğrudan haplara veya sıvı bir ilaca yerleştirilebilen floresan ipek proteinleri içeren yenilebilir etiketler oluşturdular. Etiketlerdeki kodlar, bu ilaçların kaynağını ve kalitesini doğrulamak için bir akıllı telefon uygulaması tarafından okunabilir.

Çevrimiçi eczaneler, son yıllarda birçok ilaç türünü doğrudan tüketicilerin evlerine teslim ederek yükselişe geçmiştir. Bu işletmelerin bazıları yasaldır, ancak diğerleri yasadışı olarak faaliyet göstermekte, standart altı, yanlış etiketlenmiş veya istenmeyen bileşenlerle donatılmış sahte ilaçlar tedarik etmektedir. Ek olarak, küresel tedarik zinciri sorunları sahte ilaçların piyasaya sızmasını kolaylaştırmıştır.

Tüketicilere güven aşılamak için, ilaç şirketleri ürünlerinin dış ambalajlarını barkodlar, QR kodları, hologramlar ve radyo frekansı tanımlayıcıları ile etiketleyerek distribütörlerin ve perakendecilerin tedarik zinciri boyunca ürünleri yönetmelerini sağlar. Yine de tüketicilerin bir kap içindeki hapların veya sıvı dozlarının kaynağını doğrulamaları için eşdeğer kodlar yoktur.

Bilim insanları, izleme kodları olarak mikrofiberler ve nanopartiküller gibi floresan sentetik malzemeler geliştirdiler, ancak bu maddelerin tüketilmesi potansiyel olarak güvenli değildir. Bu nedenle Seong-Wan Kim, Young Kim ve meslektaşları, yenilebilir ve “genel olarak güvenli olarak kabul edilen” bir malzeme olan ipeğin doğrudan ilaçlara yerleştirilip floresan haline getirilip getirilemeyeceğini görmek istediler.

Araştırmacılar, ipek liflerine güç veren yenilebilir proteinler olan ipek fibroinlerini üretmek için ipekböceklerini genetik olarak değiştirdiler — camgöbeği, yeşil veya kırmızı floresan proteini bağladılar. Floresan, ipek kozalarını eriterek floresan polimer çözeltileri oluşturdu ve bunları yediye yedi ızgarada 9 mm genişliğinde beyaz ipekten oluşan ince bir filme uyguladılar. Parlayan mavi menekşe, mavi ve yeşil ışık ızgara üzerine sırasıyla 3D camgöbeği, yeşil ve kırmızı kare desenleri ortaya çıkardı.

Telefonun kamerası üzerinden optik filtreleri kullanarak, ekibin tasarladığı bir uygulama floresan desenini tarayabilir, derin bir öğrenme algoritması kullanarak sayısallaştırılmış anahtarı çözebilir ve ilacın kaynağı veya orijinalliği hakkında bilgi barındırabilecek bir web sayfası açabilir. Bazı sıvı ilaçlar alkol bazlı olduğundan, araştırmacılar şeffaf bir İskoç viski şişesine kodlanmış bir ipek film yerleştirdiler ve floresan kodun uygulama ile hala okunabilir olduğunu buldular.

Son olarak araştırmacılar, floresan ipek proteinlerinin mide-bağırsak enzimleri tarafından parçalandığını kanıtladılar, bu da ipek kodların sadece yenilebilir değil, aynı zamanda vücut tarafından da sindirilebilir olduğunu göstermiştir. Bu yenilebilir kodların haplara veya sıvı dozlara yerleştirilmesinin, sahte tedavilerin tüketimini önleyebileceğini söylüyorlar.

Kaynak: phys.org

1.160 Kez Okundu

Kübra Yıldız

13 Mart 1999 tarihinde İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi %30 İngilizce Kimya bölümüne yerleştim. Bir dönem İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Kimya bilimindeki gelişmeleri takip ederek kendimi geliştirmek ve çeviri yaparak bunları daha fazla insana ulaştırmak amacıyla İnovatif Kimya Dergisi haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!