Samsun’a Türkiye’nin Üçüncü Büyük Laboratuvarı Kuruluyor

Samsuna Türkiyenin Üçüncü Büyük Laboratuvarı Kuruluyor

Türkiye’nin üçüncü büyük metal ölçüm laboratuvarı Samsun’da kuruluyor. Metal ve makina sektörüne hizmet verecek laboratuvarda daha önce Ankara’dan getirilen cihazlarla yapılan birçok analiz ve test artık Samsun’da yapılabilecek.

Avrupa Birliği mali işbirliği çerçevesinde Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında finanse edilen ‘’Uluslararası Akredite Metal, Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı’’, Samsun’da kuruluyor. 8,3 milyon euroya mal edilen laboratuvar, 2017’in ilk aylarında hizmete açılacak. Ankara ve Gebze’nin ardından Türkiye’nin üçüncü büyük laboratuvarı olacak işletme, metal ve makina sektöründe üretim yapan şirketlerin analiz, ölçüm ve test ihtiyaçlarına yanıt verecek. Bu sektörlerde üretim yapan şirketlerin bu laboratuvardan aldıkları sertifikayla ürünlerini yurtiçi ve yurtdışı pazarlara daha düşük maliyetle pazarlayabileceklerini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Programlar Daire Başkanı Murat Altun, ‘’Uluslararası laboratuvarda malzemelerin kimyasal ve mekanik analizleri, testleri ve gerekli ölçümleri yapılacak, belli konularda kalibrasyona gidilebilecek. Akredite edilecek laboratuvar iç pazardaki metal ürünlerin kalite ve standartlarını belirleyerek ihraç edilmelerine kolaylık sağlayacak’’ dedi. Altun, laboratuvarın ihracat yapan şirketlerin ihtiyaç duyduğu bine yakın analiz, ölçüm ve teste yanıt verebileceğini sözlerine ekledi.

Dış pazardaki işletmelere de hizmet verecek

Özellikle kalibrasyon alanında Gebze ve Ankara’dan sonra üçüncü büyük laboratuvar olma özelliği taşıyacak laboratuvarda ateş ölçerden benzin pompasına, su ve elektrik sayaçlarından tansiyon aletlerine kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yapılacağını kaydeden Altun, ‘’Mobil cihazlarla, MR gibi taşınamayacak cihazların ölçümleri yerinde yapılırken, laboratuvarda toz, nem, titreşim veya ısı, basınç, elektrik, hız ve kuvvet kalibrasyonları da yapılabilecek. Sektörde faaliyet gösteren KOBİ’ler uluslararası akredite laboratuvardan aldıkları sertifika ile yurtiçi ve yurtdışına ürünleri daha düşük maliyetle pazarlayabilecekler. Kanıtlanmış kalite ve standartlarla KOBİ’lerin rekabet gücü ve verimlilikleri artacak, yeni ve ileri teknolojilerle üretim gerçekleştirebilecekler. Bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak olan laboratuvarın, dış pazarlardaki işletmelere de hizmet vermesi planlanıyor’’ diye konuştu.

İhracatçı firmalara Ar-Ge destek hizmeti vereceğiz

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde 4 bin 600 metrekare alana kurulacak laboratuvarın tamamlandığında Karadeniz Bölgesi’nde ilk olacağını belirterek şöyle devam etti:

“Bölgede metal sektöründe özellikle ihracat odaklı faaliyet gösteren firmalara Ar-Ge destek hizmeti verilerek katkı sağlayacağız. Laboratuvarda spektral analiz, radyografik muayene, mikrosertlik ölçümleri, çentik darbe testi, mikroyapı ve makroyapı ve yüzey pürüzlülüğü inceleme, çekme, eğme, basma testleri, ultrasonik muayene gibi tüm analiz, test ve muayene işlemleri ve kütle, boyut, hacim ve debi, ısı, basınç, elektrik, hız ve kuvvet kalibrasyonlarının yanı sıra bacagazı ölçümleri, toz, nem, gürültü ve titreşim ölçümleri yapılabilecek. Özellikle baca gazı ölçümü yapılacak olması bizi çok memnun etti. Çünkü daha önce bu ölçüm cihazı Samsun’da yoktu. Ankara’dan istiyoruz. Gelen personelle birlikte tüm masrafını biz karşılıyorduk. Raporun gelmesi de aylar sürüyordu. Şimdi biz bunu burada Samsun’da yapabileceğiz.”

Kaynak : dunya.com

4.823 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!