SARS-CoV-2 Koronavirus Pangolinlerden mi Geldi?
Fotoğraf: Ağaca tırmanan bir Malaya pangolini (Manis javanica). Görüntü kredisi: Jinping Chen.
Çin ve ABD’den araştırmacılar, hasta Malaya pangolinlerinden (Manis javanica) izole ettikleri bir koronavirüs olan pangolin-CoV-2020’un genomunu sıraladılar ve bu virüsün genetik olarak SARS-CoV-2’ye benzediğini ancak öncüsü olmadığı sonucuna vardılar.
2019 senesinin Aralık ayında Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan’da sebebi bilinmeyen bir pnömoni salgını oldu. Derin sekanslama yoluyla hastaların alt solunum yolu örneklerinde SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs tespit edildi.
Epidemiyolojik çalışmalar, SARS-CoV-2’nin Wuhan’daki canlı bir hayvan ve deniz ürünleri pazarı olan Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarı ile ilişkili olduğunu ileri sürdü.
SARS-CoV-2 genomunun sıralanmasından kısa bir süre sonra, bilim insanları Rhinolophus affinis adı verilen bir yarasa türünden izole edilen bir koronavirüs olan Bat-CoV-RaTG13’ün tam genomunu sıraladılar. Bu virüs SARS-CoV-2 genomu ile %96 özdeşleşti. Bu bulgulara göre SARS-CoV-2’nin yarasa kaynaklı olabileceği düşünüldü.
Bununla birlikte, doğrudan insan-yarasa teması nadir olduğu için SARS-CoV-2’nin hem SARS-CoV-1 hem de MERS-CoV vakalarında olduğu gibi doğrudan yarasalar yerine ara konaktan insanlara atlaması daha olası görünmektedir.
Guangdong Uygulamalı Biyolojik Kaynaklar Enstitüsü’nden Dr. Jinping Chen, “Hastalığı etkili bir şekilde kontrol etmek ve yayılmasını önlemek için SARS-CoV-2’nin hayvansal kökenini belirlemek çok önemlidir.” dedi.
Araştırmacılar, karaborsa ticareti için kaçırılmış olması muhtemel olan üç hasta Malaya pangolininden aldıkları örnekler ile pangolin-CoV-2020 koronavirüsün tam genomunu bir araya getirdiler. Sonuçlar, pangolin-CoV-2020’nin genetik olarak hem SARS-CoV-2 hem de bir grup yarasa koronavirüsü ile ilişkili olduğunu gösterdi.
Bununla birlikte, filogenetik analizler ve SARS-CoV-2’nin S genindeki özel bir amino asit sekansı, SARS-CoV-2’nin doğrudan pangolin-CoV-2020’den kaynaklandığı hipotezini desteklemedi.
Bilim insanları, çalışmalarının pangolinlerin SARS-CoV-2’nin ortaya çıkmasında doğrudan sorumlu bir ara konak olduğu fikrini desteklemediğini fakat diğer koronavirüslerin pangolinlerde dolaşmasının mümkün olduğunu belirttiler.
“Yaban hayatının korunması ve insanların vahşi yaşama sınırlı maruz kalması, koronavirüslerin yabani hayvanlardan insanlara yayılma riskini en aza indirmek için önemli olacaktır.”
Çalışma, PLoS Pathogens dergisinde yayınlandı.
Kaynak: sci-news.com