Suçüstü Yakalanan Dirençli Bakteriler

Suçüstü Yakalanan Dirençli BakterilerFotoğraf : Antibiyotiğe direnç gösteren bakterilerin kullandığı proteinin üç boyutlu bir modeli. Kaynak: de Duve Enstitüsü, UCLouvain.

İnsanlık koronavirüs ile savaşını sürdürür iken antibiyotiğe dirençli bakteriler ile mücadele de devam etmektedir. UCLouvain’de bulunan araştırmacılar, bakterilerin ilaçlara karşı kullandığı proteinin eşsiz bir görüntüsünü yakalamayı başarmışlardır. Keşif, Nature Chemical Biology dergisinde yayımlanmıştır. Elde edilen görüntüler daha etkili antibiyotikler keşfedebilmenin önünü açmıştır.

Bakterilerin antibiyotiklere direnç göstermesi başlıca sağlık problemlerindendir. Bakteriler, herhangi bir ilacın etkisini yok edebilmek için yeni savunma mekanizmaları edinir. Birkaç yıldır, UCLouvain de Duve Enstitüsü profesörlerinden Jean-François Collet ve ekibi bu sorun ile ilgilenmişler ve özellikle çift membranlı (iki hücre duvarlı) bakteriler üzerinde çalışmışlardır. Bir bakteri hücresinin hayatta kalabilmesi için çevresinde çift membran olması ve bu membranları birtakım antibiyotikler de dahil olmak üzere toksik moleküllerden koruması gerekmektedir. Duvarlardan birinin dahi yok olması hücrenin ölmesi demektir.

Dış membranda önemli bir protein bulunmaktadır. BAM olarak adlandırılan bu protein hücre duvarının korunması görevi ile hücrenin hayatta kalabilmesi için vazgeçilmezdir. UCLouvain’deki gibi birçok keşif, BAM proteinini yeni antibiyotikler üretmek için birincil hedef olarak belirlemişlerdir. Ancak, birçok araştırma laboratuvarının ve ilaç şirketinin yoğun çalışmalarına rağmen, BAM’ın çalışmak prensibi tam olarak anlaşılamamıştır. Bu durum ise yeni anti-bakteriyel stratejilerin geliştirilmesini engellemektedir.

UCLouvain araştırmacıları BAM’ı suçüstü yakalamışlardır. BAM diğer proteinler için bir kanal olarak kullanılmaktadır. Araştırmacılar, koruyucu proteinlerden birinin (RcsF) bakteri dışına taşınması sürecinde BAM’ı gözlemlemeyi mümkün kılan anlık bir fotoğraf (veya üç boyutlu yapı) elde etmeyi başarmışlardır.

Elde edilen keşif eşi görülmemiş bir fayda sunmaktadır: bakteri mekanizması hakkında değerli bilgiler sağlamakta ve antibiyotik tedavisi sırasında BAM kanalını etkisiz hâle getirmek için yeni bir hedef açısı göstermektedir. Bu anlamda, UCLouvain araştırmacılarının keşfi, büyüyen ve en önemli sorunlardan birini çözmek adına küresel çabaya katkıda bulunmaktadır.

Makaleyi görüntülemek için “Lipoprotein-β Varil Benzeri Komplekslerinin Oluşumuna Yapısal Bakış” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

874 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!