Su ürünleri zehirli kimyasallardan ne kadar etkileniyor

su urunleri zehirli kimyasallardan ne kadar etkileniyor

Deniz suyundaki zararlı kimyasallar önemli bir sorun. Dünyanın pek çok yerinde su kaynakları plastikler, kimyasallar, çeşitli atıklar yüzünden kirleniyor. Deniz ürünleri de tehlikeyle karşı karşıya.

Açık deniz balıkçılığı lezzetli deniz ürünleri için ideal. Ancak bu ürünlerin yenebilecek kadar sağlıklı olup olmadığından emin miyiz?Artan dünya nüfusunun protein içeren gıda ihtiyacı düşünüldüğünde su ürünleri, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinden daha etkili bir çözüm olarak düşünülüyor.

Ancak deniz suyundaki zararlı kimyasallar önemli bir sorun. Dünyanın pek çok yerinde su kaynakları plastikler, kimyasallar, çeşitli atıklar yüzünden kirleniyor. Deniz ürünleri de tehlikeyle karşı karşıya.

Su yosunları sudaki zehirli kimyasalları emiyor

Avrupa’da bir araştırma projesi, sudaki yeni tehlikeli maddeler üzerinde çalışıyor. Suyun içerdiği zararlı kimyasalların nasıl temizleneceğini bulmaya çalışıyor. Norveç‘te balıkçılık havzasına yakın bir bölgede, su yosunu çiftliği var. Çok hızlı büyüyen yosunların boyu 2 metreye kadar ulaşıyor. Su yosunları ile sudaki bazı zararlı kimyasallar da temizleniyor.

Reinier van den Biggelaar, Proje Sorumlusu:“Su yosunları doğal filtre görevi görüyor, sudaki farklı organik, inorganik, kimyasal maddeleri emiyor. Su yosunları somon çiftliğinin yanında fosfat ve nitrat içeriğiyle büyüyor. Sudaki diğer materyalleri dışarı atmaya yarıyor.”

Sudaki bu maddeler, balıklar ve diğer deniz ürünleri için ne kadar risk teşkil ediyor? Bilim insanları bu soruya yanıt vermeye çalışıyor. Suda görece yeni keşfedilmiş bazı kimyasal maddelerin içeriğini bulmaya çalışıyorlar. İnsan sağlığı için tehlikeli maddeler suya, ilaç atıklarından, kozmetik ve bakım ürünlerinden, toksik metaller ve mikro plastiklerden bulaşıyor.

Isınan deniz suyunda zararlı kimyasallar daha kolay birikiyor

Mevsim değişiklikleri herşeyi daha kötü hale getirebilir. Isınan sular, pek çok zararlı kimyasalı daha hızlı biriktirebiliyor. Tropikal bölgelere özgü bazı toksikler şimdi Avrupa’ya da yayılıyor.

Portekiz’in Cascais kıyısındaki bir laboratuarda Okyanus şartlarında bu maddelerin denizaltı yaşamına etkileri test ediliyor. Okyanus sıcaklığı ve normal deniz suyu sıcaklığındaki akvaryumlarda, iki farklı senaryoda kimyasal maddelerin potansiyeli karşılaştırılıyor.

Farklı Avrupa ülkelerinden çeşitli balık türleri üzerinde devam eden bir araştırmaya göre, büyük şehirler ve limanlar etrafındaki deniz suları belirgin ölçüde zehirlenmiş durumda.

Araştırmacılar, herkesin erişemeyeceği gerçekten de pahalı cihazlar kullanıyorlar. Ama yakın bir gelecekte insanlar, yedikleri deniz ürünlerinin zehirli olup olmadığını test edebilecek ucuz sensörler de kullanabilecek.

Kaynak : denizhaber.com.tr

873 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!