Suyun Aşırı Soğuma Noktasına Ulaşılabilir
Suyun benzersiz bir faz değişimine maruz kalacağı sıcaklığın yeni hesabı, araştırmacıların bu noktayı yukarı doğru yaklaşık 100°C derece değiştirerek bu durumun varlığını ilk kez test etmesini sağlıyor.
Saf sıvı su -5°C’nin altında aşırı soğutulduğunda, iki farklı adımda donar. Yaklaşık -20°C’de, ince bir buz kristalleri ağı hızla oluşmaya başlar. Bu faz değişikliği tarafından açığa çıkan enerji geri kalan sıvının dondurulmasını kabaca -30°C’ye kadar engeller.
Bu adımlar, sıvı ilk aşamadaki aşırı enerjinin donmuş katı tarafından emildiği kadar soğuk olduğunda, aşırı soğutma olarak adlandırılan bir süreçte olabilir. Braunschweig Teknoloji Üniversitesi’nden Sigurd Bauerecker, aşırı soğutulmuş su hakkında neredeyse hiç araştırma yapılmadığını söylüyor çünkü 1997’de çıkan bir kitapta suyun aşırı soğutma noktası -160°C olarak hesaplanmıştı. Bu, suyun kendiliğinden çekirdekleşmesi ve dondurulması noktasının çok altında olup, bu noktada hesaplamayı test etmek imkânsız hale gelir.
Bauerecker ve arkadaşları, ısı kapasitesinin ve dondurma entalpisinin sıcaklık bağımlılığı hakkında daha doğru verileri kullanarak suyun aşırı soğutma noktasını yeniden hesapladılar ve -64 ° C bulduklarını açıkladılar. Birçok araştırmacı suyun o sıcaklığın altında süper soğutma yapabildiğini gösterdi ve aşırı soğutma noktasını, araştırmacılar ve doğa için ulaşabilecek bir yere getirdiler. Bauerecker, “Şimdiye kadar, aşırı soğutma, su için önemli değildi, şimdi devreye giriyor.” diyor.
Kaynak : acs.org